Liviu Dragnea o tesla a avut

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Februarie 2016, ora 18:19
9523 citiri
Liviu Dragnea o tesla a avut

In general, am observat eu, cele mai dramatice efecte pe scena publica nu le au marile conspiratii, scenariile elaborate, ci prostiile. Acelea incredibile si adesea inexplicabile. Si probabil ca istoria Romaniei a fost cu mult mai grevata de prostie decat de conspiratie.

Cam asa, ma iertati, cred ca e si cu dl Dragnea. Sunt multe alte motive pentru care un presedinte de partid, condamnat penal in prima instanta, sa fie un personaj non-grata. Erau in opinia mea cu mult mai multe motive intemeiate pentru a fi pus la zidul infamiei decat legea defaimarii rebotezata in legea tolerantei.

Pentru mine, reglementarea aceasta este o imensa prostie, care, indiferent ce ar fi urmarit dl Dragnea, nu avea cum sa-i aduca beneficii mai mari decat uriasele prejudicii de imagine create si care, cu un dram de inteligenta, erau previzibile.

Pana la urma, aceasta lege incearca sa fie o forma greu aplicabila de transpunere in spatiul public romanesc a corectitudinii politice. Ea sanctioneaza "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social". Grupul social fiind definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioase sau infectie HIV/SIDA".

Deci, cu alte cuvinte, legea interzice sub sanctiunea amenzii nu critica argumentata, punctuala, ci injuratura de rasa, religie, orientare sexuala, origine sociala.

Nu cred ca e nevoie sa va chinuiti prea mult pentru a va imagina singuri cam care ar fi afirmatiile interzise (nu dau exemple pentru a nu deturna discutia in directia lor). Ceea ce pana la urma - stiu ca va voi enerva - nici macar nu mi s-ar parea o nenorocire.

Si nu mi se pare pentru ca Internetul a devenit pe alocuri irespirabil tocmai din cauza formularilor de tipul celor pe care legea ar vrea sa le elimine. Nu toti oamenii dintr-o anumita categorie, oricare ar fi ea, sunt niste ingeri sau, dimpotriva, toti niste nenorociti, iar generalizarea nu are cum sa nu fie nedreapta la adresa unora.

Repet, este o forma a principiului corectitudinii politice larg raspandit in lumea civilizata. Europa occidentala cauta si ea solutii pentru a opri cumva descarcarile de ura interasiala si interconfesionala, mai ales, accentuate de fenomenul refugiatilor.

Dar cele mai teribile asemenea injurii sunt lansate anonim de pe conturi fantoma, site-uri fantoma. Deci cine vrea sa improaste cu noroi o va face in continuare linistit, motiv pentru care si am indoieli in privinta aplicabilitatii legii.

Noi avem, va reamintesc, si un Consiliu pentru Combaterea Discriminarii, care cam tot cu asta se ocupa si ordonanta privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Dreptul la libera exprimare nu este, totusi, dreptul de a injura nestingherit si la gramada, pentru ca detestam o anumita etnie, o anumita orientare sexuala, o anumita religie, regiune a tarii sau a globului etc.

De ce era insa previzibila reactia de revolta starnita de dl Dragnea? Unu la mana, dreptul de a injura este pentru romani unul sfant. Poti sa le cresti impozitele, poti sa le reduci salariile, poti sa ii furi sau sa ii minti, dar sa nu te puna Belzebut sa te atingi de dreptul lor de a sudui pe cine vor si cand vor, ca te-ai fript.

Asa cum s-a fript dl Dragnea. Din motivele de mai sus, eu nu am luat prea in serios legea aceasta, dar de cateva zile constat ca din 10 postari de pe Facebook, de exemplu, cel putin jumatate sunt, in diferite forme, despre dl Dragnea si legea lui. Pe pagina de Facebook a presedintelui PSD e dezastru, macel.

Si asta, cum spuneam, se intampla nu dupa ce dl Dragnea a fost condamnat pentru frauda electorala, nu pentru aventurile baronesti, ci pentru luarea dreptului de a injura.

In plus, dl Dragnea ar fi trebuit sa stie ca, daca exista o zona ostila PSD, aceea este pe Internet. Victor Ponta a pierdut alegerile, in buna masura, pe Facebook. Daca tot vrea sa fatuiasca partidul, sa lase impresia de reforma, ma intreb daca a baga batul prin gardul internautilor si al presei este chiar cel mai inteligent lucru cu putinta.

Pentru oricine era greu sa motiveze limitarea dreptului la injuratura, dar pentru dl Dragnea, presedinte al PSD, cred ca era de-a dreptul imposibil.

Dupa parerea mea, ca va trece sau nu de votul final, legea aceasta si-a indeplinit principalul efect: dl Dragnea si-a aplicat si a aplicat PSD o lovitura apriga unde-i e mai greu voinicului, ca sa zic asa. Adica o monumentala prostie neprovocata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Dragnea legea defaimarii , #presedinte PSD