Nu cred ca se astepta ca victoria PSD sa fie atat de clara. A fost un ascultator disciplinat si a avut incredere in strategia consultantilor israelieni.
In plus, a simtit, la un moment dat, ca e o campanie care poate da rezultate, pentru ca nu a facut greseli si a reusit sa nu-si enerveze prea tare adversarii.
PSD a castigat, pentru ca PNL a ratat mobilizarea propriului electorat. Intr-o discutie neoficiala, o persoana apropiata de conducerea liberalilor a recunoscut ca totul s-a prabusit in momentul in care Vasile Blaga a fost pus sub control judiciar. Fostul copresedinte era cel care avea capacitatea, experienta si puterea sa-i mobilizeze pe primarii liberali.
Alina Gorghiu era un lider de vitrina, care nu avea sustinere la baza partidului. Si, astfel, s-a trezit Liviu Dragnea, un condamnat definitiv pentru frauda electorala, in postura de a aduce din nou PSD la guvernare.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor de la exit-poll-uri si confirmarea lor la ora 23:00 din seara zilei de 11 decembrie, toata cumpatarea din campanie a lui Liviu Dragnea s-a spulberat. In acea noapte si a doua zi a cautat cu disperare o solutie pentru a putea fi nominalizat pentru pozitia de prim-ministru. Dar n-a gasit-o. Iar declaratiile publice ale presedintelui Iohannis, cum ca nu-l va nominaliza, l-au facut sa vada dezastrul. Nu va putea fi prim-ministru al Romaniei.
Dar sa nu credeti ca nu va face tot posibilul pentru a ajunge in aceasta pozitie, daca se va ivi si cea mai mica oportunitate.
Imposibila comisie
In sistemul constitutional romanesc, prim-ministrul are foarte multa putere. Daca punem intr-un taler al balantei puterea presedintelui ales prin vot direct si, in celalalt, puterea premierului, balanta are multe sanse sa fie in echilibru.
Presedintele numeste judecatorii si procurorii, premierul controleaza politica interna si are in administrare toata avutia Romaniei.
Liviu Dragnea, in noaptea de 11 decembrie cand s-a simtit stapanul Romaniei, (Foto: Hepta.ro)
Problema lui Liviu Dragnea e aceea ca pe oricine va propune pentru aceasta pozitie in afara de el, aceasta persoana se va intoarce impotriva lui mai devreme sau mai tarziu. In aceste zile, presedintele PSD a anuntat ca viitorul premier va fi cenzurat de o comisie, probabil, condusa de el.
Dar aceasta structura informala nu poate produce niciun efect. Viitorul prim-ministru nu va avea cu majoritatea politica alt tip de relatie decat cea institutionala, pentru ca numai in acest mod un sef de guvern poate fi controlat, numai si numai prin Parlament.
Daca vreti, la nivel informal, Liviu Dragnea, chiar daca ajunge presedintele Camerei Deputatilor, mai degraba va pierde din influenta in PSD, pentru ca multi dintre sustinatorii partidului se vor orienta dupa resursele financiare ca floarea soarelui dupa lumina - a se citi contracte cu statul - iar acestea nu sunt la partid, ci la Guvern.
Viitorul candidat PSD la Cotroceni
Va fi interesant de observat cum va evolua relatia lui Dragnea cu viitorul prim-ministru.
De aceasta relatie va depinde stabilitatea politica pentru urmatorii trei ani, cand vor fi alegeri prezidentiale. Un prim-ministru bun, care are rezultate, va putea fi un candidat cu sanse la presedintie, mai ales in cazul in care Klaus Iohannis nu gaseste o formula castigatoare atat pentru el, cat si pentru PNL care, la acea ora, ar trebui sa fie un super partid ca sa-l poata sustine pe actualul presedinte pentru un nou mandat.
Daca liberalii nu devin o forta in urmatorii doi ani, Klaus Iohannis isi poate lua adio de la Cotroceni.
Miercuri, numele celui care va prelua functia de prim-ministru va fi facut public. De acest nume depinde influenta lui Liviu Dragnea in PSD. Acesta din urma e pus intr-o situatia ingrata - trebuie sa aleaga o persoana cunoscuta, in care sa aiba incredere, dar fara ca personalitatea sa-l dea afara din casa, astfel incat, cel putin in primul an, noul premier sa fie sub controlul presedintelui PSD.
Cine-i oare? Cine-i oare?
- s-a aliat cu PDL un... Vezi tot