Lupta cu UE nu e legitima, nimeni nu are mandat popular pentru asa ceva. Cine isi asuma consecintele? Interviu

Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 11:15
16726 citiri
Lupta cu UE nu e legitima, nimeni nu are mandat popular pentru asa ceva. Cine isi asuma consecintele? Interviu

Guvernantii de la Bucuresti, in maniera lor specifica, smechereasca, fara a avea onoarea gestului asumat, au declarat "razboi" UE si, din pacate, lucrurile se desfasoara mult, mult prea repede, avertizeaza Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta afirma ca noul atac lansat zilele acestea de la Bucuresti impotriva principiilor si valorilor fundamentale ale Uniunii Europene ne subrezeste pozitia si in NATO, pentru ca cele doua organizatii se suprapun in mare masura.

"Avem multe alte informatii publice care arata ca cineva se pregateste de o confruntare pe termen lung cu Occidentul, pentru care e nevoie de resurse, de bani, televiziuni, de rezervisti, ca tot discutam de 'razboi'", afirma Iulian Fota, in interviul acordat Ziare.com, in care vorbeste si despre multiplele consecinte de ordin economic sau social pe care romanii le vor avea de suportat, dar pe care nu si le asuma nimeni.

Ieri a fost inca o zi nefasta pentru democratia romaneasca, daca ne uitam la reactiile guvernantilor de la Bucuresti fata de raportul MCV si rezolutia votata de Parlamentul European, ambele extrem de critice. Putem spune ca am trait din nou "martea neagra"?

Absolut. Reactia unei parti din clasa politica la criticile UE, fie ele justificate sau nu, este stupefianta. Acesti oameni, in maniera lor specifica, smechereasca, fara a avea onoarea gestului asumat, pe sest, au declarat "razboi" UE.

Am petrecut jumatate de zi sa-mi aduc aminte cand s-a intamplat asa ceva ultima data in Romania. Mi-a venit in minte nu un moment, ci un interval de aproximativ un an, din 13 iunie 1990 pana in vara lui 1991, cand am fost singura tara din Europa Centrala care a hotarat sa semneze un tratat "de prietenie" cu URSS. Sub influenta unor cercuri radicale, anti-occidentale, pro-sovietice, timp de un an, conducerea politica a Romaniei de atunci s-a luptat cu Occidentul. Iar acea atitudine romaneasca anti-occidentala ar mai fi continuat daca nu se destrama URSS.

Din nou, de ieri, anumiti oameni politici romani, sustinuti de anumite cercuri de interese, inclusiv din zona economica si din mass-media nationala, au hotarat sa declanseze un razboi subversiv anti-UE, de "eliberare nationala". Intentionat folosesc astfel de cuvinte, pentru ca toata povestea asta nefericita are si un iz de "ceausism", ca ideatica si oameni implicati, doar ca este dusa impotriva unor oameni "simpli, dar nu umili", ca sa parafrazez o celebra remarca de ieri a unui lider politic important (Liviu Dragnea, n.red.) . Si, la fel ca si in 1990/1991, totul este facut pentru a proteja anumite interese individuale sau de grup.

Avem si doua diferente notabile: Lipsa amestecului extern rusesc (desi ma intriga cum jubileaza Sputnik, care vorbeste de "tancurile UE") si mult mai rapida degradare a situatiei.

Acum 27 de ani, de la elementul de forta din 13-15 iunie 1990 pana la decizia politica de intoarcere a spatelui catre Vest si racordare la URSS a trecut cam un an. Acum avem doar trei luni de la 10 august pana la 13 noiembrie. Si asta este parte din gravitatea acestui moment. Lucrurile se intampla mult, mult prea repede. In ritmul asta, pana la vara (poate si cu ceva sprijin de pe la "prieteni") neutralitatea sau nealinierea ne mananca, iesim si din NATO.

Nu este prea mult sa vorbim despre un "razboi" declansat impotriva UE?

Evident ca vorbesc de "razboi" mai mult figurativ. Este de fapt o lupta de putere si de idei, o batalie impotriva unei anumite filozofii de guvernare. Si da, un atac la adresa valorilor fundamentale ale UE.

Pe de alta parte, aceasta "miscare de rezistenta nationala", acest nou front al salvarii individuale, utilizeaza din plin metode si tactici de razboi, de razboi politic sau subversiv: propaganda media, minciuna si manipulare, dezinformare. Altfel de ce ar fi, in mod fals, aceste critici europene la adresa noastra descrise drept un afront la adresa intregii tari, un atac la adresa Romaniei?

Care vor fi consecintele aceste atitudini adoptate de majoritatea guvernamentala PSD-ALDE?

Majore. In primul rand, orice razboi cu UE ne subrezeste pozitia si in UE, dar si in NATO. Cele doua organizatii se suprapun intr-o foarte mare masura. Presedintele Frantei tocmai si-a declarat sprijinul pentru UE si dorinta de a combate extremismul politic de dreapta. Noi suntem ca nuca in perete. Mesajul presedintelui Macron e pro-Europa, iar in Romania, in zona guvernamentala, dar si intr-o parte importanta a opiniei publice, incepe sa se dezvolte un sentiment anti-Europa.

Apoi, avem pierderea busolei interne, ceea ce genereaza o grava criza de identitate nationala. Romania moderna este construita pe ideea de afinitate pro-occidentala. Prin latinitatea noastra suntem tara europeana si aliatii nostri traditionali sunt din grupul statelor occidentale. Asa am facut Romania Mare.

Daca UE este dusmanul nostru, atunci noi ce mai suntem? Slavi, cum sustinea Rosler?

Fara europenitate nu mai avem proiect de tara. Ce fel de Romanie mai vrem, "una ca afara", cum spun si baietii de la Vank, sau o struto-camila precum Republica Moldova sau Ucraina, tari care si-au pierdut bucati de teritoriu din cauza confuziei identitare si slabiciunii elitelor conducatoare?

Si nu in ultimul rand avem consecintele de ordin economic sau social. Ne rupem de cele cateva milioane de romani care traiesc in tarile UE, de fratii, parintii, verii sau prietenii nostri? Ca sa nu mai vorbesc de unda de soc resimtita de piete, de investitorii din Romania.

Nu am invatat nimic din experienta dramatica a Turciei si din modul in care pietele straine pedepsesc aventurile politice nefericite, ducand la devalorizarea lirei turcesti cu 35% in doar cateva zile?

Cine-si asuma toate aceste consecinte?

Si totusi, iata, alianta PSD-ALDE declara "razboi" UE, in ciuda acestor posibile efecte.

Si asta este doar inceputul. Uitati-va ca, la o zi dupa deciziile UE, un important deputat PSD, intr-un gest eminamente "intelectual", ca ultim argument, arata degetele mijlocii celui mai pro-UE partid din Camera Deputatilor. Ce UE, ce democratie, noi suntem deja stapani aici, noi hotaram! Caci populatia ne iubeste, nu?

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com