New York Times avertizeaza ca lupta anti-coruptie din Romania este in pericol si compara discursul liderilor PSD cu cel al lui Trump

Duminica, 17 Iunie 2018, ora 21:25
11632 citiri
New York Times avertizeaza ca lupta anti-coruptie din Romania este in pericol si compara discursul liderilor PSD cu cel al lui Trump
Foto: Arhiva Ziare.com

The New York Times avertizeaza ca lupta anti-coruptie din Romania este in pericol dupa ordinul de demitere al Laurei Codruta Kovesi.

Cotidianul american apreciaza ca PSD foloseste tactici comune in Europa de Est precum promovarea teoriilor conspiratiei, atacuri la adresa omului de afaceri George Soros si portretizarea criticilor sistemului drept simple "marionete" ale unui stat paralel.

In analiza publicata pe site-ul ziarului, Marc Santora si Kit Gillet sustin ca discursul liderilor PSD de la mitingul din Bucuresti este asemanator cu cel al lui Trump atunci cand ataca investigatorii FBI. De altfel, este notata si declaratia lui Liviu Plesoianu, cel care a precizat, in engleza: "Il salutam pe Donald Trump si lupta sa impotriva statului paralel!"

Mitingul de la Bucuresti este numit "remarcabil" pentru o tara care este "printre cele mai corupte" din Europa.

De asemenea, in articol este notat faptul ca prin inlaturarea Laurei Codruta Kovesi, "practic au fost eliminate procedurile care asigurau independenta procurorilor si judecatorilor fata de presiunea politica".

Facand referire la experti in drept, New York Times noteaza ca puterea limitata a procurorilor este o consecinta a Constitutiei adoptate in 1991, atunci cand amintirile din perioada comunista, in care Securitatea si procurorii luau la tinta oponentii politici, erau inca proaspete.

Drept urmare, noteaza autorii, "spaga, la fel ca taxele si moartea, era un aspect normal al vietii" in anii '90. Situatia s-a schimbat la inceputul anilor 2000 atunci cand Romania a dorit intrarea in NATO si UE si a trebuit sa ia masuri contra coruptiei, oferind astfel mai multa putere investigatorilor si infiintand DNA.

Articolul noteaza si ca multi dintre oamenii prezenti la miting au fost adusi la Bucuresti la cererea sefilor de la locul de munca sau a liderilor locali de partid.

Amintim ca, la finalul lunii mai, judecatorii Curtii Constitutionale au admis sesizarea Guvernului, dupa ce Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA.

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca exista un conflict institutional intre Executiv si Presedintie.

Ulterior, CCR a emis un comunicat de presa in care ii arata presedintelui Klaus Iohannis calea de urmat dupa decizia in cazul Kovesi.

"Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare a procurorului sef al DNA", transmite CCR.

Saptamana trecuta a venit si motivarea Curtii, care a argumentat decizia prin faptul ca presedintele Klaus Iohannis este responsabil de declansarea conflictului constitutional cu ministrul Justitiei, ale carui atributii le-a cenzurat, refuzand revocarea lui Kovesi de la sefia DNA.

Klaus Iohannis a declarat insa zilele trecute ca nu se grabeste cu o decizie in ce o priveste pe Kovesi, ca el este cel care vegheaza la respectarea Constitutiei, in niciun caz nu o incalca, si ca nu a putut sa nu constate o coincidenta intre actiunile CCR din ultimul timp si planul PSD de a amputa puterea presedintelui.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#miting PSD, #Laura Codruta Kovesi revocare , #presedinte PSD