PSD are o singura solutie de supravietuire

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 20:54
27204 citiri
PSD are o singura solutie de supravietuire

Contramanifestatiile organizate de PSD la Cotroceni n-au avut niciun efect. Din pacate, social democratii nu pot iesi din logica propagandei comuniste - la orice manifestatie "impotriva noastra", raspundem cu o contramanifestatie.

Asa s-a intamplat de fiecare data de la jumatatea secolului trecut incoace - alegerile din 1946, inlaturarea monarhiei in 1948, apoi, dupa 1989, seria de mineriade si, iata, in anul 2017. Pare ca nimic nu s-a schimbat in modul de lucru al unui partid ce-si trage seva din comunism.

Dar, din fericire, s-au schimbat multe. Toate eforturile si esecurile liderilor locali PSD de a-i scoate pe simpatizanti in strada sunt, astazi, prezentate pe retelele sociale. Si nu le e usor. Dar pe langa dificultatile de a strange sustinatori pentru "spalarea" liderului Liviu Dragnea, aceasta metoda de raspuns la seria de proteste impotriva coruptiei pare cel putin infantila.

PSD din 2017 nu mai e FSN din 1990

Ce poate obtine liderul PSD? Doar o mare amagire ca inca are influenta in partid sau amagirea ca e "sustinut de mase", dar asta nu e decat o brutala deformare a realitatii. Nu a reusit Ion Iliescu, fiind ales in 1990 cu aproape 80 de procente, sa scape de impactul pe care l-a avut in societatea romaneasca Piata Universitatii, cum va reusi actualul presedinte PSD sa faca acest lucru in epoca Facebook si a transmisiunilor in direct facute cu ajutorul unui telefon mobil?

Foto: Hepta.ro - Liviu Dragnea a intrat intr-un joc de totul sau nimic

Orice protest organizat de partid ramane fara semnificatie politica la o iesire in strada a zeci de mii de manifestanti in toata tara, dar si mii in strainatate care cred in ceva.

Logistica PSD nu se compara cu capacitatea de organizare a unor entuziasti care protesteaza voluntar, folosind mijloacele moderne de comunicare. PSD pleaca cu un handicap imens.

In 1990, controla toate mijlocele de comunicare - TVR, Radio Romania, cea mai mare parte a presei scrise. Erau doua ziare de opozitie la acea vreme - Romania Libera si Dreptatea care au fost inchise de mineri in data de 14 iunie. Si cu tot acest control, nu au putut stopa fenomenul Piata Universitatii care, incet, incet, a cuprins intreaga societate si a fost principalul motor ideologic de modernizare a Romaniei dupa prabusirea regimului comunist.

Trebuie sa ne amintim declaratia lui Liviu Dragnea facuta in urma cu cateva saptamani in studioul Antenei 3: "Am ales sa mor in picoare". Asta pentru mine nu inseamna decat un singur lucru - atata vreme cat va ramane liderul PSD va face tot ce-i va sta in putere pentru a anula legile anticoruptie si pentru a scapa de o noua condamnare. In aceasta cheie trebuie analizate actiunile sale.

Iar contramanifestatiile de la Cotroceni si cele din teritoriu sunt, in opinia mea, o incercare de a-si legitima, cel putin in fata propriului partid, actiunile viitoare indreptate impotriva ordinii constitutionale.

Foto: Hepta.ro - Mineri, in Piata Universitatii, in data de 14 iunie 1990, atunci cand fragila democratie romaneasca a fost suspendata prin decizia lui Ion Iliescu

De partea cui e viitorul?

Liviu Dragnea si asociatii sai vor merge pana la capat. Au intrat deja intr-un joc de totul sau nimic. PSD nu mai e pentru ei decat un vehicul pentru a incerca sa scape de posibile condamnari. Aceasta e cea mai buna veste. Protestatarii din Piata Victoriei, in orice situatie, au viitorul de partea lor, pe cand existenta PSD a devenit incerta.

E trist ca social-democratia din Romania a devenit un instrument de lupta politica ce a intrat pe mana unor persoane certate cu legea, dar prin preluarea mostenirii PCR, nu avea cum sa ajunga in alt punct.

Oamenii vor trebui sa treaca si prin acest purgatoriu pentru a scapa de "ciuma rosie" care bantuie de mai bine de un secol omenirea, dar e si o buna ocazie de a invata din nou lectia ca pentru libertate trebuie sa lupti in fiecare zi. Se castiga greu si se pierde intr-o noapte.

Singura solutie de supravietuire a PSD e aceea de a accepta, in al 12-lea ceas, sa respecte regulile jocului democratic si de a-si gasi un nou lider, detasandu-se de Dragnea. Pare o cale dificila in acest moment.

In ce-l priveste pe actualul presedinte Liviu Dragnea, eu cred ca domnia sa nu mai are nicio solutie. In aceste zile joaca in ultimul act din propria reprezentantie.

Indiferent ca scapa de o noua condamnare sau nu, calea lui spre Palatul Victoria sau Palatul Cotroceni a fost blocata pentru totdeauna. Si acesta e un mare castig care n-ar fi existat fara manifestatiile impotriva Ordonantei Iordache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Dragnea PSD comunism, #Piata Universitatii mineri, #proteste Piata Victoriei , #presedinte PSD