PSD cere demisia ministrului Sanatatii: Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Si nevaccinat!

Duminica, 21 Februarie 2016, ora 16:53
2890 citiri
PSD cere demisia ministrului Sanatatii: Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Si nevaccinat!
Foto: Arhiva Ziare.com

Social-democratii ii solicita ministrului Patriciu Achimas-Cadariu, potrivit draft-ului motiunii pe sanatate, intarirea capacitatii administrative si de interventie a MS in problemele de sanatate publica prin reorganizarea sistemului, astfel incat sa existe capacitatea de inspectie si control pentru identificarea, eradicarea si prevenirea focarelor ce reprezinta pericole pentru sanatatea romanilor.

PSD considera totodata ca este imperios necesara definirea unor protocoale si proceduri de functionare ale sistemului de sanatate publica, a unor standarde minimale ce trebuie indeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care sa aiba ca si scop, pe langa tratarea cazurilor aparute, si informarea populatiei cu un set minimal de cunostinte necesare, potrivit proiectului de motiune.

Guvernul Ciolos, in fata cu prima motiune: PSD invoca bebelusii infectati cu bacterie mortala

"Totodata, este necesara stabilirea la nivelul Guvernului Romaniei a procedurilor necesare pentru constituirea unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sanatate publica, ce sa reuneasca toate domeniile implicate in rezolvarea cazurilor si prevenirea aparitiei altor cazuri, in care sa participe reprezentantii domeniilor conexe: agricultura, mediu, administratie, alte institutii, pe langa domeniul medical, similar Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Este necesara stabilirea la nivelul Ministerului Sanatatii la nivel regional, la nivel local si judetean a mecanismelor necesare pentru informarea populatiei, coordonat de o structura functionala unica de coordonare. Domnule ministru, este necesara evaluarea capacitatilor de spitalizare de care dispune Ministerul Sanatatii si ierarhizarea corecta a spitalelor din Romania. (...)

Va solicitam, domnule ministru, sa stabiliti un Program de profilaxie a imbolnavirilor personalului medical. Nu in ultimul rand, este necesara o campanie nationala de informare a populatiei pe grupe de varsta asupra pericolelor si riscurilor de boala specifice in care sa fie clar ce masuri suplimentare trebuie sa ia populatia pentru a preintampina aparitia altor cazuri", spune proiectul motiunii, care ar putea fi intitulata "Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Si frustrat! Si nevaccinat!".

Ultimele date despre bebelusii infectati - ce masuri se vor lua dupa ancheta

Potrivit PSD, "modul total neprofesionist in care aceasta criza grava a fost gestionata trebuie sa inceteze", cu referire la situatia bebelusilor din Arges.

"Sanatatea nu este o joaca, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru Romania! Pana nu este prea tarziu, faceti un gest de onoare si plecati, copiii nostri merita un sistem medical care sa intervina la timp, merita implicare totala, ceea ce dumneavoastra ati aratat ca va lipseste cu desavarsire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul si nepasarea, spre binele copiilor nostri!", se mai arata in proiectul de text.

Conform acestuia, Strategia Nationala de Sanatate pentru perioada 2014 - 2020, aprobata de Guvernul Ponta in noiembrie 2014, este angajamentul Romaniei de a asigura si promova sanatatea ca si determinant cheie a unei dezvoltari durabile a societatii romanesti, inclusiv din punct de vedere social, teritorial si economic, ca motor de progres si prosperitate al natiunii, reprezentand documentul cadru menit sa elimine punctele slabe identificate in sectorul de sanatate: reducerea inegalitatilor din sanatate, optimizarea utilizarii resurselor in conditii de cost-eficacitate si imbunatatirea capacitatii administrative si a calitatii managementului la toate nivelurile.

Factorii esentiali pentru succesul acestei strategii sunt asumarea, implicarea si actiunea actorilor institutionali si a specialistilor. Reusita depinde de succesul in promovarea unei noi paradigme in care omul sanatos sa fie obiectivul sistemului de sanatate.

"Va solicitam, domnule ministru, sa respectati si sa definiti in perioada imediat urmatoare programele de interventii asumate de PSD vizand: promovarea alaptarii, profilaxia malnutritiei la copii cu greutate mica la nastere, alimentatia sanatoasa si profilaxia obezitatii la copil, cresterea accesului la ingrijiri adecvate in unitati regionale pentru nou-nascuti cu risc de deces neonatal, intarirea capacitatii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practica inclusiv pentru asistentii medicali comunitari, moase cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenta medicala primara, maternitati, ONG.

(...) Guvernul tehnocrat este puternic virusat! Si frustrat! Si nevaccinat! Acestea sunt o parte dintre cuvintele spuse si scrise de parintii si copiii Romaniei ingrijorati de evolutia nefavorabila a sanatatii lor, dar si a sistemului de sanatate din Romania. (...) Grupul parlamentar PSD care a efectuat analize locale si nationale, parlamentari social-democrati, reprezentanti ai comunitatilor Romaniei, considera sanatatea alaturi de educatie intre prioritatile pe care fiecare roman le considera importante.

Fiecare copil are dreptul la viata. Fiecare parinte are dreptul sa stie ce trebuie sa faca sa aiba un copil sanatos. Fiecare parinte vrea sa aiba un copil sanatos. Drama parintilor care isi pierd copiii trebuie sa inceteze! Balbele din sistem nu trebuie sa mai bage copii in mormant!", sustin initiatorii.

Motiunea simpla pe sanatate, anuntata in aceasta saptamana de presedintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi finalizata, cel mai probabil, la inceputul saptamanii viitoare, in Biroul Permanent National al partidului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PSD motiune sanatate, #PSD motiune simpla sanatate, #PSD motiune ministru Sanatatii , #presedinte PSD