PSD, in cadere libera spre Apocalipsa

Miercuri, 07 Martie 2018, ora 08:10
13316 citiri
PSD, in cadere libera spre Apocalipsa

Vestea asta din preajma congresului, ca PSD a reusit in numai doua luni sa scada in sondaje cat n-a reusit in nicio alta perioada a existentei sale, pare prevestitoarea unui inerent dezastru.

Este adevarat ca sondajele nu apar nicaieri oficial, sunt preluate numai "pe surse", dar stim dintr-o indelungata experienta ca, atunci cand se presimt stiri optimiste, televiziunile prietene social-democratilor nu scapa prilejul sa le trambiteze la toate orele, insotite de osanale la adresa jupanului care duce partidul spre glorie. Cand nu, nu.

Mucles. Gloria s-a dus. Acum, increderea populatiei in partid a scazut cu peste zece puncte procentuale fata de inceputul anului, iar increderea in liderul partidului a ajuns la un rusinos de tot "sub 10%".

Doamna Gabriela Firea, aghiotant de nadejde al oricarui lider, fie ca a fost Ponta, fie ca este Dragnea, foloseste o sintagma de care nici in vis n-as fi fost in stare s-o cred capabila: "sinucidere politica". Presimte dezastrul, dar, cum plutim in nesiguranta, vorbeste cam la general, ca sa poata rosti ulterior: "v-am spus eu!".

Dupa ce l-a impins vizibil pe Sorin Grindeanu pe scari in jos, iar in ultimul moment i-a dat si lui Mihai Tudose un branci, iata ca dna Firea declanseaza un adevarat razboi contra ministrilor din Guvernul Dancila, care n-ar lasa-o sa-si finalizeze grozavele proiecte pentru Capitala.

Colac peste pupaza, ca sa se dea si mai importanta, dna Firea ameninta cu demisia. Pupaza peste colac, Liviu Dragnea, care altadata s-ar fi zburlit la ea in fata amenintarii, ii da dreptate:

"Ceea ce a spus doamna Firea este adevarat. Am avut o discutie cu dumneaei si cu primarii de sectoare (...) sunt angajamente pe care ni le-am luat, si eu, si doamna Firea, in campanie".

Dna Firea este nemultumita in felul ei, dar sunt si altii in felul lor. Nu-i scapa nimanui faptul ca neastamparatul Codrin Stefanescu isi contreaza din cand in cand seful si-l trateaza cam de la egal la egal, daca nu chiar mai rau: "Astept ca colegul nostru Liviu Dragnea, camaradul meu Liviu Dragnea, sa spuna mai multe lucruri la comisia de control SRI".

Observati nuanta? Camarad, pentru ca tovaras nu se mai poarta. Simtiti care-i mesajul catre camaradul-tovaras? La partid, suntem egali, Livica, eu camarad, tu camarad, noi camarazi, toti camarazi. Daca te dai la mine, ma dau si eu la tine, de nu te vezi!

Numai ca, spre deosebire de doamna Firea care este cam singurica in supararea ei, n-am indoieli ca in jurul orgoliosului Codrin orbiteaza cel putin Serban Nicolae si Liviu Plesoianu, aparent imblanziti, dar gata oricand sa scoata sabia din teaca, daca jupanul ar aluneca intamplator pe o coaja de banana.

Am convingerea ca trio-ul Codrin - Nicolae - Plesoianu a alcatuit un varf de lance dur, hotarat sa loveasca in directia Dragnea, daca se iveste ocazia. Dar exista si altii, mai putin duri, mai cu manusi si mai ascunsi dupa deget.

Atat de ascunsi, incat nici nu i-as observa, daca n-ar exista ceva nume sonore, ca Marian Oprisan, Adrian Tutuianu, Ecaterina Andronescu, poate Paul Stanescu si altii cativa, toti curajosi, dar amutiti brusc, cand au simtit ca jupanul si-a pus in cap sa scape de indezirabili, pentru ca, dupa congres, sa nu mai miste nimeni in front.

Caci ce alt scop ar putea avea congresul, convocat netam-nesam, decat acela de a lansa pe orbita Grindeanu sau a trimite pe traiectoria Tudose pe oricine are pofta sa se burzuluiasca, in loc sa aplaude?

Altfel, n-as vedea rostul pentru care se aleg sau se realeg toti liderii, inclusiv 16 vicepresedinti barbati-femei fifty-fifty, in timp ce despre reconfirmarea presedintelui, asa cum fusese vorba la inceput, nici nu se mai aminteste.

Adica, nu te atingi de presedinte, cum nu te atingi de padisah, de imparat sau de rege. Dragnea-Voda Voievod. Cui nu-i convine sa se planga la bec.

Cred ca doamna Ecaterina Andronescu nu-si dadea seama de acest adevar cu cateva zile in urma, cand isi impungea seful printre coaste, rostind cu dezarmanta sinceritate:

"Ar fi pagubos pentru domnul Dragnea sa ii elimine pe cei care au puncte de vedere diferite (...) Ar fi trist ca oamenii care au ceva de spus sa nu isi mai gasesca locul. Ar fi impardonabil, in opinia mea".

Pagubos? Trist? Impardonabil? Dl Dragnea nici nu pare sa aiba alte ganduri decat eliminarea celor care au ceva de spus, ramanand sa spuna totul numai dansul si nimeni altcineva. Ceilalti vin la congres ca sa aplaude, nu ca sa spuna ceva.

In opinia mea, scopul congresului tocmai acesta este sa distraga atentia de la ceea ce europarlamentarul Catalin Ivan a numit "caderea in sondaje, dictatura din partid, lipsa dialogului, ruperea totala de familia europeana, faptul ca in atat de scurt timp PSD a devenit un partid nefrecventabil pentru absolut toti cei din afara" si inca multe altele.

Adica exact ce a dus la caderea drastica in sondaje a partidului, la prabusirea increderii in lider, la ruperea de restul lumii a social-democratiei romanesti si la crearea acelei stari de rumoare careia n-as vrea sa-i spun "ca in '89", dar nici prea departe nu mi se pare a fi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Liviu Dragnea Congres PSD, #PSD cadere sondaje, #Liviu Dragnea cadere sondaje, #PSD dictatura partid Dragnea , #presedinte PSD