PSD, marea lepadare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 16:46
23525 citiri
PSD, marea lepadare

N-a cantat cocosul de trei ori dupa marea victorie electorala de duminica, ca PSD a si inceput lepadarea de programul sau plin de populisme.

Atat doar ca abilitatea certa a lui Liviu Dragnea de a impacheta realitatea in staniol colorat a cam sucombat in capcana pe care a incercat sa i-o intinda premierului Ciolos.

Pentru orice om cu simt al realitatii, chiar fara cine stie ce cunostinte economice, promisiunile PSD, cu mariri consistente de cheltuieli si reduceri consistente de venituri bugetare, aveau un iz cam fantezist.

Tentant, desigur, dar fantezist. Cu atat mai mult cu cat ele veneau pe fondul unor reduceri de fiscalitate, deci de venituri deja decise prin Codul Fiscal si care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie si al unor mariri salariale deja decise si declarate constitutionale de CCR.

Nu am nicio indoiala ca Liviu Dragnea da acatiste ca CCR sa respinga legea taierii celor 102 taxe cu care a plusat electoral, pentru ca altfel tot guvernului PSD ii va exploda bomba pe care a amorsat-o cu mana lui.

Cand a facut toate aceste promisiuni, PSD probabil ca nu se astepta la scorul mamut obtinut, care implica un val de asteptare si o responsabilitate politica pe masura.

Oamenii au validat oferta generoasa a PSD, principala tema de campanie a social democratilor, iar partidul ajuns la o asemenea cota nu prea mai avea argumentul opozitiei care nu-l lasa, boicoteaza cvorumul etc.

In plus, PSD va avea la Palatul Cotroceni, dupa toate semnalele publice transmise de Klaus Iohannis, un presedinte gata sa isi joace sansa unui mandat din singura pozitie care i-a ramas (in mod paradoxal si cea mai avantajoasa, de altfel) aceea a opozitiei. Deocamdata ea se manifesta prin refuzul de a numi in premier cu probleme penale, dar este de asteptat ca pe parcursul guvernarii PSD ea sa se manifeste si prin monitorizarea promisiunilor electorale ale social-democratilor.

Deci, dupa cum spuneam inca de duminica seara, pentru PSD se aplica zicala veche: hic Rhodos, hic salta!

Liviu Dragnea s-a gandit, pare-se, sa pregateasca aterizarea din iluzie pe socoteala Guvernului Ciolos. Reducerile de taxe prevazute de Codul Fiscal, initiat de Guvernul Ponta, mandria Guvernului Ponta, costa cam 6 miliarde de lei, ceea ce ridica probleme mari, mai ales in combinatie cu promisiunile PSD.

Asa ca primul pas era sa scape pe ele. Dupa ce a vorbit cu Dacian Ciolos, liderul PSD a incercat sa aplice tehnica faptului implinit si de aceea s-a grabit sa iasa in presa si sa anunte ca Dacian Ciolos va anula taierile de fiscalitate deja decise.

A facut-o invocand si niste crase neadevaruri, ca sa nu le zic, de-a dreptul, minciuni.

Ceea ce ar fi fost o eroare monumentala din partea premierului. Pe de-o parte, pentru ca si-ar fi asumat sa scoata castana din foc cu mana lui, pe de alta parte, pentru ca ar fi insemnat ca guvernul tehnocrat sa isi asume o grava incalcare a principiului predictibilitatii in materie fiscala.

La ora asta firmele au deja facute proiectiile, planurile pentru anul viitor pe legislatia stabilita, adica fara taxa pe stalp si cu un TVA de 19%. Cum sa dai totul peste cap fara a fi intr-o situatie previzibila de criza?

Pe de alta parte, din punct de vedere politic, premierul Ciolos ar fi dat o lovitura foarte mare unui PNL si asa lovit de tren, dar si presedintelui Iohannis. Pentru ca in situatia actuala, cum spuneam, monitorizarea implinirii promisiunilor cu care PSD a castigat alegerile va deveni unul dintre putinele argumente forte ale Opozitiei in fata majoritatii.

Declaratia initiala a purtatorului de cuvant al Guvernului parea sa indice ca Dacian Ciolos a cazut in capcana lui Liviu Dragnea. Spre seara, insa, fie premierul insusi a realizat eroarea, fie a fost ajutat sa o intelega, si s-a redresat, respingand reducerea de fiscalitate: "acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de aceasta amploare poate sa fie luata, daca se va considera necesar, doar de catre viitorul guvern, legitimat de o majoritate in Parlament si de rezultatele alegerilor de duminica".

In aceste conditii, PSD se vede pus in situatia ca fie sa-si inceapa guvernarea cu o anulare de relaxare fiscala, adica exact contrariul a ceea ce a promis, fie sa renunte ulterior la o parte dintre promisiunile facute, fie sa mearga cu caruta guvernarii spre gardul cifrelor.

Cum va fi ramane de vazut, insa ma tem ca pentru cei care au crezut in populismul PSD vremea dezamagirii este pe cale sa inceapa repejor. Dar nu-i nimic, din boala in boala se castiga pana la urma imunitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Dragnea reducere taxe, #PSD program salarii taxe , #presedinte PSD
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
IED ! Nu COBI ca....se implineste !
Poza Schnecker
Schnecker
rank 1
Cu toarasa colonel IED,in frunte,La ataaaac !...Pune-ti baioneta