In curand se implinesc sapte ani de cand PSD a ajuns la guvernare in 2012, dupa ce Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a cazut in Parlament. De atunci, cu o mica intrerupere de un an, perioada administratiei Ciolos, PSD a fost permanent la guvernare si a dat permanent premierul. In timpul asta ne-am "bucurat" de patru premieri socialisti: Victor Ponta, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose si Viorica Dancila.
Ei bine, dupa sapte ani de guvernare social-democrata, tara pare mai divizata ca oricand. Si parca niciodata in istoria recenta guvernarea nu a fost contestata de majoritatea categoriilor sociale, asa cum se intampla acum. Pentru cei sapte ani vom numara sapte categorii sociale care astazi sunt in conflict cu guvernantii.
1. Mediul de afaceri. Masurile pompieristice si etatiste din ultimii ani care au culminat cu OUG 114 au facut ca majoritatea oamenilor de afaceri importanti, majoritatea asociatiilor oamenilor de afaceri, majoritatea camerelor de comert si majoritatea patronatelor sa ceara doar in ultimele doua luni renuntarea la OUG 114.
Dupa cum ne amintim, Guvernul a modificat radical fiscalitatea, iar raspunsul mediului de afaceri a fost acela ca va bloca orice investitie si ca va incerca, pur si simplu, sa-si mentina afacerile.
2. Sistemul bancar. Asa-numita taxa pe lacomie afecteaza direct absolut toate bancile din Romania. Dupa cum stim, actiunile unora dintre ele au scazut deja drastic la bursa, asa cum este chiar cazul Bancii Transilvania, adica singura banca privata cu capital romanesc.
OUG 114 a avut efect direct asupra ROBOR, a scumpit si va scumpi si mai mult creditele, afectand in mod egal bancile si clientii sau potentialii clienti. Din cauza acestor decizii, banii devin mai scumpi si mai greu de accesat.
Majoritatea PSD-ALDE nu se razboieste insa numai cu bancile comerciale, ci si cu Banca Nationala a Romaniei. Va amintiti probabil de audierea lui Mugur Isarescu in Parlament, ocazie cu care am reusit si noi sa vedem incompetenta unor persoane precum senatorul Zamfir.
3. Biserica Ortodoxa Romana. Imediat dupa incheierea referendumului din toamna anului trecut, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane a spus public ca o parte dintre romani nu au votat, deoarece acest referendum a fost asociat cu imaginea lui Liviu Dragnea.
Este pentru prima data dupa 1990 cand un oficial BOR ataca direct liderul unui partid aflat la guvernare. Au existat preoti care au facut campanie pentru un partid sau altul, incalcand legile si cutumele bisericesti, insa niciodata BOR nu s-a dezis de un politician public, asa cum a facut-o acum.
4. Justitia. La ora la care scriu aceste randuri, numerosi magistrati din toata Romania protesteaza public fata de modificarile aduse prin OUG de Tudorel Toader sistemului judiciar. Mii de procurori si de judecatori au anuntat ca nu mai intra in salile de judecata decat pentru cazuri speciale.
In plus, la acest protest s-au raliat inclusiv asociatii sau persoane care au fost sustinute de PSD si care au sustinut aproape de fiecare data asaltul pe care acest partid l-a dat la libertatea si independenta Justitiei. Ma refer aici la judecatorul Dana Garbovan si la Victor Alistar, reprezentantul societatii civile trimis in CSM de majoritatea PSD-ALDE.
5. Pensionarii. 2019 este cel de-al doilea an consecutiv in care PSD-ALDE refuza sa creasca pensiile de la 1 ianuarie, asa cum stabileste o lege votata de fostul premier Emil Boc. Astfel, in acest an, fiecare pensionar va pierde in medie 100 de lei pe luna. Pentru majoritatea pensionarilor, pierderea din acest an se traduce practic prin pierderea unei pensii intregi.
6. Angajatii din mediul privat. In ultimii ani, taxele, impozitele si accizele fie au crescut, fie nu au scazut, in ciuda promisiunilor. Tocmai de aceea, cresterea salariala din mediul privat a fost infinit mai lenta decat in sistemul bugetar.
Niciodata in istoria Uniunii Europene nu a existat o diferenta salariala atat de mare intre mediul privat si sistemul de stat. Totusi, angajatii romani din privat inteleg foarte bine ca taxele si impozitele lor sunt cele care sustin, alaturi de imprumuturile masive, petrecerea din sistemul bugetar.
7. Votantii PSD. Da, ati citit bine. Nimeni nu se astepta ca romanii care nu au votat PSD sa fi devenit brusc admiratori ai socialistilor, mai ales acum cand se afla in plin proces de distrugere a economiei, Justitiei, educatiei si in general a orice tine de securitatea nationala sau de national.
Ei, dar totusi, in ultimele luni, se intampla o chestiune nemaivazuta: votantii PSD din 2016 se simt astazi jigniti de asocierea cu PSD si au ajuns chiar ei contestatari ai principalului partid de guvernare. Parca niciodata in istoria tarii, PSD nu a avut atat de putini oameni dispusi sa-i sustina public si sa se bata pentru ei.
Lasati-i deoparte pe asa-zisii sociologi, jurnalisti, comentatori etc si despre care stim sau banuim cel putin ca sunt conectati la magistrala cu 40 de milioane de euro pe care PSD si-a tras-o din bugetul statului. Nu, uitati-va in jur, la vecinii, prietenii sau colegii de munca.
Cati dintre cei care v-au spus in 2016 ca au votat PSD mai au astazi puterea de a spune ca mai sustin acest partid? Cum ar zice reclama, putini, foarte putini.
La toate astea adaugati si familia socialistilor europeni, care chiar prin vocea puternica a lui Frans Timmermans ii critica aproape saptamanal pe colegii romani. Ultima oara chiar la Congresul de la Madrid, cand liderii europeni i-au atras atentia lui Dragnea ca PSD incalca pana si valorile socialistilor europeni.
S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.
In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.