PSD vrea sa amane reducerile unor taxe importante: Dragnea a spus 4 neadevaruri in 20 de secunde

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 09:06
68321 citiri
PSD vrea sa amane reducerile unor taxe importante: Dragnea a spus 4 neadevaruri in 20 de secunde
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa amane pentru 2018 cateva reduceri de taxe si impozite care ar fi trebuit sa se aplice din 2017, cu toate ca erau incluse in Codul Fiscal aprobat de Cabinetul Ponta. Insa motivele invocate de seful social-democratilor pentru aceasta amanare nu au, de fapt, o baza reala.

Dragnea a declarat ca a vorbit cu Ciolos si i-a explicat faptul ca PSD are de gand sa urmeze ad litteram programul de guvernare prezentat in campanie, asa ca i-a cerut urmatoarele:

  • sa amane reducerea TVA la 19% in 2017: PSD vrea sa o mentina la 20% in urmatoarele 12 luni si sa o reduca direct la 18% in 2018;
  • sa amane eliminarea supraaccizei la carburanti, implementata de Guvernul Ponta, tot pentru 2018;
  • sa pastreze impozitul pe constructii speciale - asa-numita "taxa pe stalp" - introdus de Ponta;
  • sa nu aprobe plafonarea CASS.

4 neadevaruri in mai putin de 20 de secunde

Dar unele declaratii facute de Liviu Dragnea au atras atentia in mod special, pentru ca nu au baza reala. De exemplu, el a explicat de ce nu e necesar, in viziunea lui, sa scoata supraacciza la carburanti din 2017 - asa cum prevede Codul Fiscal aprobat de colegul sau, Victor Ponta. Iar niciun motiv din cele subliniate nu e sustinut de datele oficiale.

"Constatam ca, desi pretul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, in Romania pretul la pompa este cel mai mare din UE. Si aici vorbim de pretul fara taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face sa credem ca o reducere a accizei fara o discutie serioasa cu Consiliul Concurentei risca sa nu duca la o reducere a pretului pentru consumatorul final", a sustinut Dragnea.

Citeste aici toate declaratiile facute de Dragnea

Sunt 4 neadevaruri rostite in mai putin de 20 de secunde, cat a durat declaratia. Dar sa le luam pe rand.

"Pretul petrolului la nivel mondial este la minime istorice" - Fals

Dragnea porneste de la ideea ca pretul petrolului la nivel mondial se afla la minime istorice. Da, asta ar fi fost adevarat la inceputul anului, cand cotatiile "aurului negru" au orbitat in jurul pragului de 30 de dolari pe baril.

De fapt, pretul petrolului Brent - relevant pentru Europa - a ajuns la cel mai mic nivel inregistrat vreodata pe 20 ianuarie 2016, cand a fost cotat la bursa din Londra la 27,88 de dolari pe baril.

Ajungand in prezent, insa, iata ca pretul petrolului s-a dublat de-atunci. Marti, cotatia era de putin peste 55 de dolari pe baril.

Foto: Investing.com

Ba mai mult, analistii se asteapta ca "aurul negru" sa se scumpeasca in continuare si se ajunga pana la 60 de dolari pe baril. Asta pentru ca statele membre OPEC, dar si unele tari care nu fac parte din organizatie au ajuns la o intelegere ca sa micsoreze productia zilnica. Cum cererea va fi constanta, iar oferta se va diminua, e logic ca pretul sa mearga pe un trend ascendent.

"In Romania, pretul la pompa este cel mai mare din UE" - FALS

Datele centralizate de Comisia Europeana il contrazic pe Dragnea.

Pe 14 noiembrie, statistica Oil Bulletin arata ca pretul mediu al motorinei in Romania era de 1,09 euro pe litru. Insa nici pe departe nu e cea mai scumpa din UE: acest titlu ii revine Marii Britanii, cu un pret mediu de 1,38 de euro pe litru.

In fapt, locuitorii din 18 state membre UE platesc mai multi bani decat noi atunci cand isi alimenteaza masinile diesel.

Sursa: Comisia Europeana

La benzina, situatia e urmatoarea: pretul mediu platit de romani a fost de 1,095 euro/litru, iar nu mai putin de 22 de tari din UE sunt peste noi, cel mai scump litru de carburant fiind in Olanda - 1,49 euro.

Sursa: Comisia Europeana

"Si aici vorbim de pretul fara taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat" - FALS

Dragnea si-a nuantat declaratia in asa fel incat sa dea vina exclusiv pe producatorii si pe distribuitorii de carburanti pentru pretul la pompa. Dar nici asa nu are dreptate.

Tot statisticile europene arata ca un roman a platit in medie, luna trecuta, un pret fara taxe de 0,462 de euro pe un litru de benzina. Ca sa facem o simpla comparatie, cel mai mare pret a fost inregistrat in Malta - 0,526 euro pe litru.

Sursa: Comisia Europeana

"O reducere a accizei (...) risca sa nu duca la o reducere a pretului pentru consumatorul final" - FALS

Pentru a intelege lucrurile mai bine, sa vedem din ce e alcatuit pretul benzinei. Exista doua mari serii de factori care sunt luati in considerare in calculul pretului carburantilor.

In primul rand, e vorba de taxele care sunt virate direct la buget. Acestea sunt:

  • acciza in valoare de 2,04 lei/litru de benzina;
  • TVA de 20%;
  • supraacciza in cuantum de 7 eurocenti pe litru.

In al doilea rand, se ia in calcul componenta comerciala, din care companiile care distribuie carburant trebuie sa-si acopere costurile si sa obtina profit. Aici ma refer la:

  • Costuri logistice (in principiu, tot ce tine de distributie si intretinere) ;
  • Costuri de operare retea de distributie (salarii, taxe, impozite locale, utilitati, investitii obligatorii) ;
  • Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionarii si prelucrarii acesteia) ;
  • Costuri financiare (dobanzi - credite investitii, curs valutar, etc.) ;
  • Adaos comercial

Desigur, statul e dublu castigator, caci in aceasta suma trebuie sa se regaseasca biruri cum ar fi impozitele pe salarii, taxa pe stalp, impozitele datorate la bugetul local, redevente si altele.

Tot calculele Comisiei Europene ne arata ca, in cazul Romaniei, taxele reprezinta 58% din pretul benzinei si 55% din cel al motorinei.

Sursa: Comisia Europeana

Asa ca ne punem urmatoarea intrebare: o reducere de taxe va duce la ieftinirea carburantului? Consultantul fiscal Adrian Benta arata ca da, intr-o analiza realizata pentru Ziare.com la inceputul anului.

"Revenind la situatia ponderii taxelor de aproximativ 60% in pretul combustibililor, ar fi bine sa fie reduse? Pentru consumatorul final, anume cetateanul care se deplaseaza cu autoturismul, un pret redus la pompa al benzinei este binevenit. Este ceea ce asteptam cu totii, deoarece nu se poate ca nivelul general al veniturilor populatiei sa fie de 3 ori mai mic decat in statele vestice, iar pretul de achizitie al bunurilor sa fie unul comparabil", arata acesta.

Codul Fiscal prevede o reducere de aproximativ 19% a accizelor regasite in pretul benzinei si al motorinei pentru anul viitor. Dar Dragnea vrea sa amane aceasta scadere de taxe pentru 2018 iar adevaratul motiv il stie doar el iar noi il putem intui.

Ca incheiere, reamintim ca Guvernul Ponta estima atunci cand a introdus supraacciza de 7 eurocentti pe litru ca va incasa venituri suplimentare de 500 de milioane de euro/an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Dragnea minciuni pret benzina, #Dragnea minciuni acciza benzina, #Dragnea minciuni carburanti , #presedinte PSD