Realegerea fara alegeri a conducatorului iubit care detesta democratia

Duminica, 11 Martie 2018, ora 10:07
12061 citiri
Realegerea fara alegeri a conducatorului iubit care detesta democratia

PSD e un partid care depinde de un singur om, iar membrii sai sunt departe de entuziasmul de la sfarsitul anului 2016.

Prea multa democratie n-a fost niciodata la social-democrati, dar la acest ultim congres, democratia a fost un cuvant interzis.

Liviu Dragnea a aranjat lucrurile in asa fel incat "opozantii" doamnei Dancila pentru pozitia de presedinte executiv, e vorba de senatorii Ecaterina Andronescu si Nicolae Banicioiu, sa nu aiba nici cea mai mica posibilitate de a se adresa delegatilor.

Votul a fost, astfel, o formalitate. Singura lupta s-a dat pentru regiunea Muntenia, la "categoria barbati", unde, pentru postul de vicepresedinte, au candidat Adrian Tutuianu, opozant al presedintelui PSD, senatorul Serban-Constantin Valeca, sustinut de Liviu Dragnea si deputatul Catalin Radulescu. A castigat senatorul Adrian Tutuianu cu 417 voturi din 753 valabil exprimate, spre dezamagirea presedintelui PSD care s-a aratat deranjat de entuziasmul delegatilor din Dambovita la aflarea rezultatelor.

Cum distrugi un congres

Aflat sub presiune pentru a accepta toate candidaturile, Liviu Dragnea a "prabusit" congresul, astfel incat cei care doreau sa candideze impotriva celor agreati de liderul partidului sa nu-si poata expune programul politic. Astfel, dupa discursul premierului Viorica Dancila, a inceput votul, iar delegatii au parasit sala. Cei doi candidati pentru pozitia de presedinte executiv, Ecaterina Andronescu si Nicolae Banicioiu, au fost blocati sa comunice cu alegatorii pentru ca sala era goala.

Ecaterina Andronescu a fost izolata printr-o "inginerie politica" marca Liviu Dragnea, astfel incat sa nu poata candida impotriva premierului Viorica Dancila, foto Ziare.com

In opinia mea, Liviu Dragnea e liderul PSD cu cea mai scazuta apetenta pentru democratie din peisajul politic romanesc de dupa 1990. Ion Iliescu, un lider comunist, a acceptat CPUN, prima forma de parlamentarism de dupa Revolutie, a negociat cu partidele istorice, de pe pozitii de forta, dar a negociat. Nastase, Geoana si Ponta nu s-au gandit niciodata sa distruga un congres al partidului doar pentru a nu lasa sa se auda vocile critice.

Congresul din 2015, atunci cand Liviu Dragnea a facut tot posibilul sa nu aiba niciun contracandidat, nu a fost o intamplare. Pur si simplu, presedintele PSD detesta orice forma de opozitie la adresa puterii personale.

Sondajele nu au nicio valoare

Pentru cei care cred ca lui Liviu Dragnea ii pasa de faptul ca PSD s-a prabusit in sondaje, cred ca e bine sa se mai gandeasca o data. Ii pasa in masura in care va urmari sa acumuleze atata putere incat sa poata influenta alegerile astfel incat sa castige cu orice pret. Daca isi imagineaza cineva ca presedintele PSD nu va incerca sa schimbe regulile in ce priveste confruntarile electorale, e doar romantic.

Liviu Dragnea si-a adus iubita la Congresul PSD, o tanara de 25 de ani pe nume Irina Alexandra Tanase, foto Ziare.com

Ceea ce s-a intamplat la congresul PSD a fost, in miniatura, ce se poate intampla cu Romania in cazul in care Liviu Dragnea ajunge presedinte tarii. Discursul sau lung de o ora si douazeci de minute in care s-a razboit cu SRI, amenintand ca le taie fondurile, cu DNA, cu ambasadorii, o presiune mai mult decat stravezie asupra ministrului de Externe Theodor Melescanu (ALDE) pentru a-l schimba pe George Maior din pozitia de trimis diplomatic la Washington, nu a electrizat multimea si nu a reusit sa-i mobilizeze pe cei prezenti in sala. Asemanarea cu congresele lui Ceausescu a venit din acele aplauze fortate, lipsite de convingere.

Fiind in sala, mi-a fost greu sa nu ma gandesc ca presedintele PSD e un lider care se razboieste cu toata lumea, iar cuvintele sale cautau niste aliati care disparusera, iar acum se agata de ultima solutie aflata la indemana, transformarea PSD intr-o armata personala, supusa si credincioasa.

Nu exista opozitie, doar opozanti

PSD e un partid atat de destructurat incat va fi foarte greu sa devina armata la care viseaza liderul, un partid lipsit de valori si de ideologie incat nu poate exista nici opozitie, ci doar opozanti ai lui Liviu Dragnea. Acestia sunt din ce in ce mai multi, dar le este imposibil sa se organizeze pentru ca toti sunt bantuiti de aceleasi fantome - frica de DNA, statul paralel, frustrarea ca pot fi prinsi daca fura.

Iar Liviu Dragnea, un om al sistemului, conform marturiilor lui Victor Ponta si ale fostilor "camarazi", un politician care a cultivat relatii privilegiate cu directorii SRI, a incercat sa fie in preajma procurorilor sefi, astazi vorbeste de "statul paralel", el insusi fiind un constructor destoinic al acestuia, vizand sa se puna in fruntea unui astfel de sistem pentru a exercita puterea in interes personal.

Cred ca cel mai important lucru care s-a intamplat la congresul PSD a fost ca partidul si-a unit destinul cu cel al liderului sau, iar multi oameni prezenti acolo vor fi bantuiti de strigatul protestatarilor de dincolo de strada: "PSD, ciuma rosie!"

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Dragnea Congres PSD, #Dragnea alegeri PSD, #Dragnea atac Andronescu , #presedinte PSD