Romania asasinatelor si a loviturilor de stat esuate - de ce cancelariile occidentale nu au nicio reactie? Interviu

Sambata, 25 August 2018, ora 12:06
32147 citiri
Romania asasinatelor si a loviturilor de stat esuate - de ce cancelariile occidentale nu au nicio reactie? Interviu

In alte tari democratice, informatiile despre presupuse sau chiar credibile amenintari la adresa unui demnitar nu apar public, pentru ca exista reguli, proceduri, mecanisme care se activeaza, precum si un anumit tip de decenta, iar ceea ce a facut Liviu Dragnea este cu totul iesit din aceste tipare, spune Cristian Diaconescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu remarca faptul ca Romania a ajuns sa fie privita in cancelariile occidentale ca o tara care "trebuie lasata putin deoparte, pentru a se linisti, pentru a-si rezolva problemele", asa ca noi avem foarte mult de pierdut din cauza acestei stari de "convulsie si haos" care se prelungeste, pentru ca niciun stat serios nu e dispus sa isi puna interesele in joc relationand cu un astfel de partener.

Chiar daca nu putem afirma ca sursa acestor tensiuni politice este externa, cu siguranta ele convin de minune si sunt folosite "in alte scopuri decat cele care guverneaza Alianta Nord-Atlantica", mai afirma Cristian Diaconescu, care este de parere ca pentru o eventuala revenire la normalitate societatea a facut tot ce a putut, "chiar mai mult decat era necesar", iar acum "este randul politicului".

Cum credeti ca au reactionat cancelariile occidentale la aflarea vestii ca presedintele Camerei Deputatilor din Romania se plange ca ar fi fost tinta unui atentat? Si cum sa ne explicam tacerea presei internationale cu privire la aceste acuzatii, altminteri extrem de grave?

Este o diferenta de abordare. Presa internationala privind cu maturitate asemenea alegatii evident ca nu le da mare semnificatie.

In ceea ce priveste cancelariile, situatia este diferita pentru ca, din punctul de vedere al unui stat serios, mai ales un stat partener, urmarirea evolutiei politice dintr-o tara si a atitudinii politicienilor este o obligatie. Sunt informati, in mod categoric, si plaseaza astfel de afirmatii intr-un anume tip de context.

In acest tip de context, Romania este privita ca o tara care trebuie lasata putin deoparte, pentru a se linisti, pentru a-si rezolva problemele politicii interne.

Din acest punct de vedere, astazi si pentru o perioada medie de timp, vom lipsi de la decizii, pentru ca atata vreme cat exista astfel de situatii, precum cea anuntata de presedintele PSD (sau chestiuni si mai complicate - derularea unei lovituri de stat, schimbarea Guvernului prin mijloace agresive, complicitati interne si internationale invocate in Romania), sigur ca niciun stat serios nu este dispus sa isi puna interesele in joc intrand in relatii parteneriale.

Deci avem de pierdut.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...