Scandal pe legea defaimarii la Camera Deputatilor: Proiectul lui Dragnea a picat, liderul PSD anunta ca va initia altul (Video)

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 13:46
3608 citiri
Scandal pe legea defaimarii la Camera Deputatilor: Proiectul lui Dragnea a picat, liderul PSD anunta ca va initia altul (Video)

Legea defaimarii va fi initiata de Liviu Dragnea sub o noua forma, cu un continut similar, dupa ce s-a constatat ca in sedinta de plen de miercuri, la care a fost supusa votului in calitate de for decizional, nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru ca o lege organica sa fie considerata aprobata, fiind astfel respinsa.

Rezultatul a fost de 152 voturi "pentru", 105 "impotriva" si 24 de abtineri, iar presedintele de sedinta, Florin Iordache (PSD), a anuntat initial ca legea a trecut, informeaza B1TV.

Deputatii PNL au remarcat insa faptul ca pragul ce trebuia depasit era de jumatate plus 1 din numarul celor prezenti, iar acest prag nu fusese atins, mai multi deputati inregistrandu-si prezenta, dar iesind apoi din sala.

Prin urmare legea trebuia considerata respinsa, iar Florin Iordache s-a vazut nevoit sa anunte acest lucru, spre nemultumirea colegilor sai, in frunte cu Liviu Dragnea, initiatorul controversatei legi.

"Prezenta in sala 315, voturi pentru 152, impotriva 105, abtineri 24. In consecinta, legea nu a trecut", a anuntat Florin Iordache.

Primul care a semnalat faptul ca numarul de voturi "pentru" nu a depasit pragul obligatoriu de voturi a fost liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad.

In aceste conditii, social-democratii au cerut mobilizarea in sala a tuturor deputatilor care isi inregistrasera prezenta si reluarea votului, lucru contestat de liberali, care au amenintat ca parasesc sedinta si daca legea va trece astfel vor sesiza Curtea Constitutionala pentru nerespectarea regulamentului Camerei.

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut personal lui Liviu Dragnea, prezent in sala, sa renunte la acest demers si sa accepte ca legea a picat.

"Regulamentul spune ca daca nu ai jumatate plus 1 din voturi, legea organica nu e adoptata. Legea a picat, dar domnul Dragnea se incapataneaza si insista sa reluam pana cand va iesi cum vrea domnia sa (...) Fiti intelept, redepuneti proiectul si il discutam cu mare drag", a declarat Alina Gorghiu.

De asemenea, intr-o interventie telefonica ulterioara la postul B1TV, Alina Gorghiu a subliniat faptul ca legea in cauza "inseamna cenzura" si a sustinut ca daca Liviu Dragnea insista sa fie reluat votul "ne vom retrage din sala, urmand sa contestam la CCR".

In aceste conditii, Liviu Dragnea a cedat. Deputatul PSD, lider al partidului sau, a venit la tribuna si a sustinut ca de vina pentru confuzia creata ar fi noul sistem de vot electronic achizitionat de Camera Deputatilor, anuntand ca va relua procedura in Parlament.

"Am constatat cu mare regret ca, din pacate, conducerea Camerei Deputatilor a achizitionat un sistem de vot electronic care pune sub semnul intrebarii in mod real votul la toate legile votate pana acum. Cineva trebuie sa verifice cum s-a achizitionat acest sistem, nu stiu cine si nici macar nu are importanta, dar din cauza acestui sistem electronic, nu mai conteaza ce voteaza alesii poporului, ci o lege trece sau pica datorita sau din cauza unor cartele, nu a deputatilor", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus ca aceasta lege este una la care tine "foarte mult", pentru ca este "importanta pentru societatea romaneasca si pentru generatiile care urmeaza".

"Vreau ca odata si odata, prin votul Camerei Deputatilor sa treaca. Nu vreau ca aceasta lege fundamentala pentru societatea romaneasca sa fie votata cu asa-zise incalcari ale regulamentului.

Dl. Iordache, va rog sa constatati ca legea a picat si sa reluam procedura. O sa vin cu ea in Parlament, o sa ma asigur eu personal", a declarat Liviu Dragnea, mentionand in treacat "o doamna" care nu mai are dreptul sa ii pronunte numele.

Simtindu-se vizata, Alina Gorghiu a venit la tribuna si a replicat: "Si Dumnezeu te lasa sa ii pronunti numele, numai in cazul dl Dragnea nu ai voie".

Legea defaimarii fusese votata de Senat in toamna anului trecut si ajunsese la Camera Deputatilor, decizionala, moment in care a generat ample dezbateri in mass-media si o reactie vehementa de respingere din partea societatii civile, ingrijorata ca legea va permite cenzura.

La sedinta Camerei Deputatilor a fost prezent si deputatul Victor Ponta, fostul lider al PSD. Acesta s-a intretinut amiabil cu mai multi colegi, printre care liderii UDMR Kelemen Hunor si Laszlo Borbely. Miercuri seara, la ora 19, Victor Ponta isi lanseaza noua sa asociatie, "Black Sea Regional Cooperation projects 2020".

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...