Un guvern pentru linistea lui Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 06:55
18032 citiri
Un guvern pentru linistea lui Dragnea

Cu Anul Nou in cap, PSD-ALDE trebuie sa puna pe masa un guvern, care sa se mai si apuce de treaba. Ceea ce cred ca e treaba mai grea decat in alti ani, chiar daca discutam despre o configuratie politica foarte clara.

Pentru prima data dupa anii 90, cu exceptia episoadelor tehnocrate, premierul nu va fi presedinte de partid, ci un personaj cu profil politic putin conturat, venit din esalonul al doilea al partidului. Situatia este cu atat mai stranie cu cat de la Adrian Nastase incoace, PSD nu a avut un lider mai puternic decat Liviu Dragnea.

Este nu doar o situatie atipica, ci si una aberanta din punct de vedere politic, pe care nu o veti vedea niciunde in democratiile consolidate unde este de la sine inteles ca liderul partidului castigator devine premier pentru ca are si anvergura, si puterea, si raspunderea politica necesare pentru aceasta functie. Dar in niciuna dintre aceste democratii nu veti gasi partide politice conduse de condamnati penal.

In aceste conditii, din punct de vedere politic ne indreptam spre doua consecinte la fel de anormale. Fie ceea ce incearca din toate puterile dl Dragnea, adica adevaratul si singurul pol de putere sa fie in biroul sau iar premierul sa nu fie decat un executant docil fara autoritate reala.

Asta ar insemna o golire de continut a functiei de premier, ceea ce tot o eludare a regulilor democratice este. Iar in plan extern, un premier fara putere, perceput ca un om de paie, ar trimite mai degraba catre un sistem de tip rusesc.

Fie vom asista la o emancipare a dlui Grindeanu, nu prima din cariera politica a domniei sale, dar care inevitabil ar declansa o batalie intre cei doi poli de putere cu multe consecinte inclusiv asupra actului de guvernare.

Ca dl Dragnea se teme de asta, imi sugereaza chiar cerbicia cu care se straduieste sa proiecteze decizia absoluta asupra componentei guvernului. Si aceasta va fi cu siguranta o asigurare importanta, nu si absoluta desigur, pe care si-o poate constitui.

Nu ma indoiesc ca, neavand in fruntea guvernului un om la fel de sigur ca Sevil Shhaideh, dl Dragnea se va stradui sa compenseze cu ministri foarte siguri pentru puterea absoluta a domniei sale, avand in vedere ca deocamdata cel putin dl Grindeanu nu este in pozitia de a avea obiectii.

Spre exemplu, o varianta foarte vehiculata este ca dna Shhaideh va fi ministrul Dezvoltarii. Asta inseamna ca toti banii pentru primari vor trece prin pixul celui mai sigur om al dlui Dragnea. O parghie de control esentiala dincolo de puterea premierului.

Dar si aici dl Dragnea are o limitare, in mod ironic consecinta a victoriei zdrobitoare din 11 decembrie, pentru ca PSD a castigat in cea mai mare masura datorita unui program de guvernare foarte atragator cu promisiuni multiple pentru mai toate categoriile sociale, deci mult dincolo de bazinul tradional al PSD.

Ei bine, PSD trebuie sa aiba in guvern si oameni capabili sa indeplineasca macar o parte din ce a promis in campanie, deci cat de cat competenti. Deja siutatia s-a complicat avand in vedere ca dl Dragnea nu a reusit sa amane reducerile de fiscalitate intrate in vigoare la 1 ianuarie. E greu sa dai vina pentru nerealizari pe niste masuri pe care oamenii le-au simtit in mod real si cu mare bucurie cand s-au dus sa-si alimenteze masinile in benzinarii.

Dar, in general, cand ai nevoie de maxima obedienta, o gasesti la nulitati. Ramane deci de vazut cum va reusi dl Dragnea sa impace ambele comandamente, ambele vitale pentru puterea domniei sale si ambitiile sale care incep sa se profileze prezidentiale.

Dar poate cel mai mare pericol pentru puterea si ambtiile dlui Dragnea este chestiunea juridica. Este condamnat, dar si judecat intr-un alt dosar de coruptie, iar daca va fi condamnat si in dosarul "Bombonica", atunci de data aceasta nu poate fi decat cu executare. Si in chestiunea justitiei nu este vorba doar despre dl Dragnea, ci despre o intreaga pleiada de alti grei "puscariabili" ai partidului.

Ca pentru PSD justitia e o tinta, mi se pare, asadar, indubitabil. Si dl Dragnea a si lasat sa se inteleaga acest lucru, mai mult sau mai putin voalat, de cateva ori, ca raspuns la presiunile facute de trusturi de presa cu patroni dupa gratii.

Intrebarea e cum? La baioneta ca in "martea neagra", e o varianta, dar una cu risc mare de imagine interna si certe prejudicii externe, pe care nu stiu daca dl Dragnea vrea sa si le asume. Asa ca mai degraba ma astept la actiuni perfide. De exemplu o amnistie in numele conditiilor teribile din inchisori, nu-i asa?, sanctionate de CEDO.

Ma astept la nisip turnat intre mecansimele fine ale functionarii institutiilor din justitie si ale legilor penale, mai greu de sesizat, dar extrem de eficient. Si asta inseamna ca la Justitie trebuie sa ai fie un fin cunoscator al acestor mecansime, cum este dl Nazat, avocatul lui Liviu Dragnea, vehiculat la un moment dat ca ministru, sau de un executant docil al unor ordine maiastre, cum ar fi, de exemplu, dl Iordache.

Ca imagine de ansamblu, nasterea guvernului sub semnul intereselor persoanale de putere ale dlui Dragnea, pentru linistea domniei sale, mi se pare derizorie, chiar penibila, cu aer de Romanie feudala foarte departe de ceea ce ar trebui sa insemne un stat european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Liviu Dragnea guvern Grindeanu , #presedinte PSD