Victoria cat o infrangere a lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 22 Septembrie 2018, ora 11:03
33483 citiri
Victoria cat o infrangere a lui Liviu Dragnea

Daca politica ar fi doar "armetica", vorba lui Paul Stanescu, Liviu Dragnea ar fi acum un invingator absolut cu incisivii manjiti de sangele politic al adversarilor.

Dar, pentru ca politica, chiar si in forma ei primitiva damboviteana, e cu mult mai mult decat atat, Liviu Dragnea nu e un invingator, e doar un supravietuitor. Inca.

Singura ipoteza in care Liviu Dragnea se putea declara intr-adevar castigator era ca la sfarsitul CEx-ului contestatarii sa fi fost anihilati. Fie intr-o poza de familie regasita in lacrimi de fericire cu acuzatii retrase si armonia reinstalata. Si, dupa aceea, s-ar fi putut pune sa ii elimine pe "fiii ratacitori" unul cate unul.

Fie cu disidentii exclusi si zvarliti ca exemplu spre terifianta luare aminte pe scarile din Kiseleff. N-a fost niciuna, nici alta.

Prima mare infrangere a lui Dragnea este ca grupul de rezistenta este inca in partid si inca pe functii. Pe vremuri, excluderile se faceau instantaneu pentru vinovatii incomparabil mai mici. Isi mai aduce aminte cineva ce i-a adus excluderea lui Mircea Geoana, de exemplu? Ei bine, de data aceasta, Liviu Dragnea a fost nevoit sa se multumeasca cu o mormaiala despre ultima concesie si amenintari la ministri care nu comunica, cu trimitere transparenta la Paul Stanescu.

Eu sunt ferm convinsa ca Liviu Dragnea a blocat votul impotriva dnei Firea nu din toleranta si generozitate, ci pentru a nu pierde. Niciodata partidul nu ar fi admis pierderea Bucurestiului. Libera de contract, Gabriela Firea se putea duce intins la Victor Ponta, asa ca era de neexclus.

Dragnea nu a reusit nici sa sparga nucleul contestatar ramas compact chiar in fata evidentei "armetici" contrare.

In schimb, dl Dragnea nu a obtinut in favoarea sa toate voturile care erau anuntate inainte de sedinta, cand se vorbea de 45-50 de voturi de sustinere.

Se pare ca nu au fost decat 39 de sustinatori la 10 contestari, pentru ca varianta dnei Firea pare a fi cea reala. 15-16 au evitat sa voteze, ceea ce nu inseamna un sprijin pentru Dragnea, ci doar o strategica lasitate.

Pierderea unanimitatilor de altadata este o a doua mare infrangere pentru Dragnea.

O a treia mare problema este ca pozitia Vioricai Dancila s-a intarit considerabil, ca urmare a unei optiuni nedefinite. Da, doamna Dancila nu a trecut de partea disidentilor, dar nici nu a conditionat cu demisia sprijinul pentru Liviu Dragnea, asa cum presedintele PSD isi dorea.

Si dovada ca dna Dancila a castigat teren este insusi refuzul clar, explicit al emiterii OUG de amnistie si gratiere. O lege pe aceasta tema nu are efect instantaneu, trece prin mai multe etape, situatia e mai complicata.

In al patrulea rand, Liviu Dragnea nu a mai aruncat firmituri gurilor flamande ca recompensa pentru servicii deosebite intr-un concurs de slugarnicie al pesedistilor. A fost nevoit sa dea ca sa nu fie sfasiat. Si pe masura ce da i se va cere tot mai mult, pentru ca nemultumitii au acum cui sa se alature, unui grup care il va macina marunt, in fiecare zi.

Si acest grup reprezinta intr-adevar doar 10 voturi explicite in CEx, dar ca pondere electorala si parlamentara este cu mult mai mare. Clujul si Oltul au fiecare un vot in CEx, dar in Parlament Clujul inseamna 4 voturi, iar Oltul 9 voturi.

De fapt, principalul motiv pentru care Liviu Dragnea inca supravietuieste este lipsa alternativei in acest moment. Sunt multi pesedisti care au spus cam la fel ca liderul de la Maramures, Gabriel Zetea: multe lucruri din scrisoarea disidentilor sunt adevarate, partidul are probleme, dar acum nu exista un lider alternativa si nu putem intra intr-o aventura.

Ceea ce din punct de vedere politic este logic si specific pentru PSD.

Adevarul este ca Liviu Dragnea a dat dovada de foarta multa prevedere cand a omorat din fasa orice alternativa, pentru ca, daca ea exista, acum soarta ii era pecetluita.

Dar, dincolo de aceasta circumstanta favorabila pe care si-a construit-o, Liviu Dragnea intra intr-un razboi de gherila cu tabara disidenta din partid.

Se bazeaza pe sefi interimari de filiale care depind de el, nu de votul organizatiei, se bazeaza pe ceea ce mai poate cumpara, dar pentru a intelege cat de mult a pierdut din putere este suficient sa-l comparam cu cel din urma cu un an, cand ar fi obtinut o unanimitate cu incomparabil mai putin efort si mai putine ore de discutii.

Partidul a inceput sa inteleaga ca Dragnea este un balast, dar inca nu are cu cine sa-l inlocuiasca.

Partea buna este ca in acest razboi, deocamdata surd, in miscarea placilor tectonice, care e abia la inceput la fel ca apelul in procesul "Bombonica", PSD si Dragnea si-ar putea pierde pe moment ceva din capacitatea de a face rau tarii.

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#Dragnea Firea PSD , #presedinte PSD
  1. Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
  2. Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
  3. România va avea o Zi de Curățenie Națională. Senatul a aprobat proiectul inițiat de UDMR
  4. Ludovic Orban anunță strategia Forța Dreptei prin care PSD nu câștigă alegerile prezidențiale
  5. Alegerile din Costinești, anulate. Noul scrutin pentru primar va avea loc pe 7 iulie
  6. Diana Șoșoacă și-a anunțat oficial candidatura la prezidențiale, în Plenul Parlamentului. „Nu veţi scăpa de mine” VIDEO
  7. Scenariu bombă privind data alegerilor prezidențiale. PNL vrea o nouă comasare. Când ar putea avea loc SURSE
  8. Prezidențialele aruncă în aer Coaliția. Ultimatumul dat PSD de Rareș Bogdan
  9. PSD curmă visurile unei susțineri comune pentru Ciucă. Ce variantă dau la schimb social-democrații
  10. UPDATE Lucian Romașcanu, după negocierile eșuate din coaliție pentru data prezidențialelor: Nu putem muta data alegerilor pentru că unii nu ajung în turul doi