Vom avea referendum in aceeasi zi cu alegerile? Dragnea le cere colegilor din PSD sa retraga proiectul

Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 13:30
7302 citiri
Vom avea referendum in aceeasi zi cu alegerile? Dragnea le cere colegilor din PSD sa retraga proiectul
Foto: Digi 24 TV

Doi senatori PSD au depus, joi, la Senat un proiect de lege prin care sustin ca au declansat procedura pentru organizarea unui referendum pentru revizuirea Constitutiei chiar in ziua alegerilor parlamentare din 11 decembrie.

Seful lor de partid, Liviu Dragnea, nu este insa de acord si le-a cerut sa retraga proiectul.

"PSD nu sustine organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul Romaniei. Stiu ca a fost initiativa unui coleg. PSD nu sustine aceasta initiativa din mai multe motive. Dezbaterea in sine este una foarte profunda si subiectul este foarte profund si nu vreau ca dezbaterea si discutiile despre tema acelui referendum sa fie amestecate cu campania electorala.

De asemenea, 11 decembrie este o zi extrem de importanta pentru viitorul Romaniei si cred ca romanii ar trebui sa aiba posibilitatea sa discearna (...) ce trebuie sa faca fiecare partid. Amestecarea acestor doua teme de dezbatere nu face bine. Poporul, romanii, trebuie sa decida prin referendum, dar nu organizat odata cu alegerile", a spus Dragnea, vineri, intr-o conferinta de presa.

Liderul PSD spune ca cei doi senatori social-democrati ar trebui sa retraga aceasta initiativa.

Senatorii PSD Ovidiu Dontu si Titus Corlatean au depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea si desfasurarea referendumului national privind revizuirea Constitutiei, cerand ca el sa fie adoptat de Parlament in procedura de urgenta.

Proiectul prevede ca romanii sunt chemati sa isi exprime vointa, prin vot, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii propunerii de revizuire, ceea ce ar insemna odata cu alegerile, daca legea ar fi adoptata in procedura de urgenta.

Initiativa legislativa a fost depusa in contextul in care o initiativa cetateneasca, ce prevede revizuirea Constitutiei astfel incat ea sa prevada explicit ca familia este formata din uniunea intre un barbat si o femeie, a adunat circa 3 milioane de semnaturi.

Senatorul PSD Ovidiu Dontu a explicat, vineri, ca prin depunerea propunerii legislative practic este declansata procedura pentru un posibil referendum.

Social-democratul a mai sustinut ca in prezent exista un vid legislativ si adoptarea initiativei cetatenesti privind familia traditionala putea fi blocata in lipsa acestei prevederi noi.

"Cele doua proiecte se intalnesc in Camera decizionala si ambele trebuie adoptate in aceeasi sedinta, altfel nu se poate declansa referendumul", a spus Dontu.

Amintim ca, marti, Comisia Juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un raport de admitere a initiativei cetatenesti privind modificarea Constitutiei, urmand sa se dea si un vot in plenul Parlamentului, iar decizia finala sa fie luata de romani, prin referendum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect referendum familie alegeri 2016 , #presedinte PSD