Fostul lider PSD Liviu Dragnea,a fost scos, marti dimineata, din Penitenciarul Rahova si dus la Inalta Curte, unde judecatorii trebuiau sa discute contestatia in anulare facuta de acesta impotriva sentintei definitive la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, in dosarul Angajarilor fictive.
Avocatul fostei sefe de la Protectia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, a explicat care sunt motivele de contestatie in anulare: modul de compunere al completurilor si o posibila incompatibilitate a 4 din cei 5 judecarori care au pronuntat sentinta. Decizia de condamnare a fost data cu opinia separata a unui judecator.
"Prima chestiume a fost dezlegata in cauza Cameliei Bogdan, ca actele emise de ICCJ trebuiau publicate in Monitorul Oficial", a declarat avocatul.
Al doilea motiv invocat este ca patru membri ai completului si-ar fi judecat propria cauza: ei ar fi facut parte din completurile nespecializate in faza de fond si ar fi trebuit sa astepte decizia CCR in acest caz.
Liviu Dragnea a fost dus in sala.
UPDATE - Liviu Dragnea a cerut termen pentru pregaritea apararii. Procesul a fost amanat pentru data de 10 decembrie.
Judecatorii trebuiau sa discute contestatia in anulare facuta de acesta impotriva sentintei definitive la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, in dosarul Angajarilor fictive.
Este vorba despre o cale extraordinara de atac. Alte doua persoane din acest caz au facut demersuri similare: Olguta Sefu, fost director executiv adjunct la Protectia Copilului Teleorman, care a fost condamnata la o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare, si Floarea Alesu, fost director general la aceeasi institutie, condamnata la 3 ani, 7 luni de inchisoare.
Inalta Curte a decis conexarea celor 3 cazuri intr-un singur dosar.
Contestatia in anulare este o cale extraordinara de atac, iar unul dintre motivele pentru care poate fi depusa este cel potrivit caruia "instanta nu a fost compusa potrivit legii."
Aparatorul Olgutei Sefu, avocatul Toni Neacsu, explica pentru Ziare.com, la sfarsitul lunii octombrie, care erau motivele pentru care a facut acest demers. Acestea privesc modul in care au fost trase la sorti completurile de 5 judecatori de la ICCJ.
Totul in baza unei decizii date de un judecator de contencios-administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti, care a anulat, pe 2 octombrie, o hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii si doua hotarari ale Colegiului de Conducere a Inaltei Curti, care vizau organizarea tragerilor la sorti ale completurilor de 5 judecatori.
"Deciziile Colegiului de Conducere a Inaltei Curti trebuiau publicate in Monitorul Oficial, deoarece sunt acte normative, ele au fost doar postate pe pagina de Internet a instantei," explica Toni Neacsu.