Sefa Inaltei Curti sustine ca doar Dragnea putea sesiza CCR in cazul completurilor specializate

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 10:51
33332 citiri
Sefa Inaltei Curti sustine ca doar Dragnea putea sesiza CCR in cazul completurilor specializate
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

"Dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala cu o cerere pentru solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala poate fi exercitat doar de catre presedintele Camerei Deputatilor si nu poate forma obiectul delegarii", sustine sefa Ianltei Curti, Cristina Tarcea, in cererea adresa CCR, in cazul completurilor specializate.

Presedinte cu delegatie al Camerei Deputatilor in perioada 16-24 martie, Florin Iordache a sesizat Curtea Constitutionala in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu completurile specializate.

Practic, Iordache sustine ca la ICCJ nu exista un complet de trei judecatori specializat in judecarea infractiunilor de coruptie. Este vorba chiar de exceptia ridicata de avocatii lui Liviu Dragnea in procesul Angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman, in care politicianul contesta o condamnare pe fond la 3 ani si 6 luni cu executare.

Vezi noua strategie a lui Liviu Dragnea din dosarul "bani de la copii": contesta completul care l-a condamnat la 3 ani si 6 luni

Tarcea arata ca vicepresedintele Camerei Deputatilor, caruia ii sunt delegate, cu caracter general, atributiile presedintelui acestei Camere, nu poate exercita o atributie ce constituie o prerogativa exclusiva si proprie a presedintelui Camerei Deputatilor, conform deciziei CCR 538/2018, si anume sesizarea instantei de contencios constitutional, in temeiul art. 146 lit. e) din Constitutie.

"In cauza, se constata ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala nr. 1/1019/LD din 22 martie 2019, care formeaza obiectul dosarului nr. 642E/2019 al Curtii Constitutionale, nu a fost formulata de presedintele Camerei Deputatilor, ca titular exclusiv al dreptului de a sesiza Curtea Constitutionala, ci de domnul deputat Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor", explica Tarcea.

"Toti judecatorii pot solutiona dosare de coruptie"

Intr-un document de 13 pagini, Tarcea solicita CCR sa constate "inexistenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parlamentul Romaniei."

Potrivit acesteia, legea i-a investit pe toti judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu competenta de a solutiona in prima instanta cauze de coruptie.

Judecatorul explica motivele pe fondul solicitarii:

a) Legiuitorul a investit de drept pe toti judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu competenta de a solutiona in prima instanta cauze de coruptie.

b) Investirea de drept a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu competenta de a solutiona in prima instanta cauze de coruptie este sustinuta si de dispozitiile art. 19 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, care prevad o facultate, iar nu o obligatie a Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a constitui completele specializate.

Este vorba de optiunea "poate aproba", din acest articol: "La inceputul fiecarui an, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea presedintelui sau a vicepresedintelui acesteia, poate aproba infiintarea de complete specializate in cadrul sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in functie de numarul si natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecarei sectii, precum si de specializarea judecatorilor si necesitatea valorificarii experientei profesionale a acestora."

c) Jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (deciziile Completului de 5 judecatori nr. 233 din 12 decembrie 2013 si nr. 18 din 30 ianuarie 2014) a confirmat specializarea ope legis a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie in solutionarea in prima instanta a cauzelor de coruptie.

Exceptiile privind constituirea acestor completuri au fost ridicate in 2013 si 2014 in fata completurilor de 5 judecatori si au fost respinse.

"Este imposibil juridic a modifica aceasta jurisprudenta constanta, a unei instante de orice rang, cu atat mai mult a completului de 5 judecatori, in alt cadru decat procedura prevazuta de lege," precizeaza Cristina Tarcea.

Potrivit acesteia, competenta dupa calitatea persoanei este relevanta pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, spre deosebire de toate celelalte instante, deoarece, cu o singura exceptie, criteriul calitatii persoanei constituie criteriul principal pe baza caruia a fost reglementata competenta in prima instanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in materie penala.

"De aceea, toti judecatorii Sectiei penale sunt specializati sa judece intreaga cazuistica privitoare la persoanele enuntate in dispozitiile Codului de Procedura Penala referitoare la competenta de judecata in prima instanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in materie penala.

Se constata, de altfel, ca la nivelul Sectiei penale numarul cauzelor ce au ca obiect infractiuni de coruptie savarsite de persoanele in discutie depaseste procentul de 80%", arata sefa Inaltei Curti.

d) Evolutia legislativa infirma interpretarea data textelor de lege prin punctul de vedere cuprins in sesizare.

Jurisprudenta CCR

Cristina Tarcea trece in revista jurisprudenta CCR si deciziile CEDO si arata ca judecarea proceselor in faza de fond de judecatorii Inaltei Curti nu este de natura sa afecteze impartialitatea instantei.

"In raport cu jurisprudenta Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la elementele care sunt de natura sa puna in discutie impartialitatea obiectiva, se constata ca specializarea judecatorului nu se circumscrie sferei acestor elemente si, in consecinta, judecarea infractiunilor prevazute in Legea nr. 78/2000 de catre toti judecatorii Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca judecatori specializati, nu este de natura sa afecteze impartialitatea instantei in sens obiectiv", conchide Tarcea.

Cererea Cristinei Tarcea adresata CCR poate fi consultata pe site-ul Inaltei Curti.

Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Strategie-surpriză: cum s-ar putea schimba discursul lui Donald Trump după ce a scăpat de asasinare
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump l-a propulsat și mai puternic pe fostul președinte în sondaje. Acuzat de-a lungul timpului de adversarii politici că incită la "ură, la dezbinare,...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#Cristian tarcea ICCJ, #Cristina Tarcea CCR, #tarcea dragnea, #Tarcea Iordache , #proces
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
A scoate castanele cu mana altuia ! mizerabil derbedeu si las.
  1. Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
  2. Al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, în mâinile Giorgiei Meloni. Alegerea grea cu care se confruntă premierul Italiei
  3. Cum sunt fraudate concursurile de angajare la stat. Un fost ministru rupe tăcerea. Români furați de „stăpânii" instituțiilor publice
  4. Descoperire neobișnuită făcută în craterul creat de un asteroid: Orașul plin cu 72.000 de tone de diamante VIDEO
  5. Descoperire neașteptată despre un lucru făcut zilnic: Nu faci cancer, boli de inimă și ai mintea limpede
  6. Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore. Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată
  7. Cum sunt recrutați și pregătiți agenții Secret Service în SUA. Alte scandaluri care au vizat agenția
  8. Coldea a depus plângere penală împotriva denunțătorului său. Hideg spune că fostul general SRI încearcă să-l intimideze
  9. Dacă va câștiga un nou mandat la Casa Albă, Trump intenționează să ridice din sancțiunile impuse Rusiei
  10. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO