10 efecte ale motiunii de cenzura. Liviu Dragnea, o victorie a la Pirus

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 20:26
13184 citiri
10 efecte ale motiunii de cenzura. Liviu Dragnea, o victorie a la Pirus

Opinia publica din Romania a asistat uimita, dezgustata si, pe alocuri, revoltata la razboiul fratricid din interiorul PSD.

Confruntarea dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta a fost castigata de primul, dar cu mari sacrificii.

O astfel de actiune politica nu ramane fara consecinte la toate nivelurile societatii, iar daca, acum, au vorbit politicienii, de maine vor vorbi alegatorii.

Liviu Dragnea a reusit sa stranga 241 de voturi in favoarea motiunii sale. Avea nevoie de un minimum de 233 de voturi pentru a-l demite pe Sorin Grindeanu. A obtinut cu 9 voturi in plus peste jumatate din totalul numarului de voturi din Parlamentul Romaniei (232 din 464). Pentru a-si atinge obiectivul a reusit sa atraga de partea sa 15 din cele 17 voturi ale minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara.

Sunt cateva efecte ale acestei ciudate motiuni care vor aparea in zilele urmatoare si care vor modela realitatea romaneasca in viitorul imediat. Iata zece dintre ele:

1. Nu se mai poate vorbi de o majoritate confortabila PSD-ALDE. Pentru a trece aceasta motiune, cele doua formatiuni politice au reusit sa adune 226 de voturi clare, restul pana la cifra de 241 sunt venite de la parlamentarii minoritatilor si, cel putin un vot, de la un fost parlamentar PMP. Lipsa unei majoritati confortabile va duce la tensiuni intre Liviu Dragnea si Calin Popescu- Tariceanu.

2. Liviu Dragnea, presedintele PSD, nu mai are un cec in alb de la liderii partidului, celebrul CExN (Comitet Executiv National PSD), iar controlul sau asupra noului Guvern ce va fi instalat la Palatul Victoria cred ca va fi mult mai slab decat cel exercitat asupra Guvernului Grindeanu.

Liviu Dragnea, la ani lumina distanta de siguranta afisata in seara zilei de 11 decembrie 2016, la putin timp dupa anuntarea rezultatelor alegerilor generale - Foto Ziare.com

3. Presedintele Klaus Iohannis este in acest moment cel mai credibil lider politic din Romania, iar puterea si influenta sa au crescut in urma acestei crize. Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu nu mai pot folosi amenintarea suspendarii care devine o himera in lipsa unei majoritati parlamentare stabile.

4. Cota de incredere a lui Liviu Dragnea se va prabusi alarmant pentru un lider de partid, iar cu cat va trece timpul se va transforma intr-o povara pentru partid.

5. Relatia dintre Liviu Dragnea si viitorul prim-ministru se va degrada la fel de rapid, in cazul in care ultimul nu va fi de acord sa-l scape de problemele penale printr-o ordonanta de urgenta pe seful PSD.

6. Daca, pana acum, UDMR sprijinea tacit Guvernul, dupa negocierea ratata cu PSD pentru mai multa "autonomie administrativa si culturala", probabil ca UDMR va face opozitie activa si va fi un inamic pentru Liviu Dragnea si PSD.

7. Daca pana acum era o utopie, dupa rezultatul de la motiune, este mai posibila ca oricand aparitia unei noi majoritati care sa izoleze PSD. Absorbtia unei parti din ALDE de catre PNL si o alianta cu USR si PMP impotriva "dusmanului" Liviu Dragnea e o cale interesanta pentru politicienii aflati in Opozitie.

8. Tensiunile din PSD vor continua, iar multi dintre parlamentari isi vor vedea mandatul pus in pericol de prabusirea increderii in social-democrati. Socul negocierilor cu UDMR si confruntarea dintre presedintele partidului si premier au reprezentat un dezastru greu de imaginat pentru electoratul pesedist.

9. Din pacate, un efect al acestei motiuni vor fi tensiunile sociale generate de promisiunile electorale ale PSD si realitatea din teren. Legea salarizarii va fi contestata si mai zgomotos de sindicate.

10. Motiunea a activat din nou societatea civila, iar orice derapaj in ce priveste Justitia si lupta impotriva coruptiei va duce la noi manifestatii de strada.

Din victoria PSD de la alegerile din decembrie 2016 s-a ales praful. Presedintele Liviu Dragnea a castigat o batalie interna din care a iesit ranit. Va deconta politic orice ratare a viitorului guvern si va fi noul vinovat de serviciu din societatea romaneasca, luandu-i locul lui Victor Ponta, in urma erorilor pe care le-a facut in incercarea de a acapara toata puterea.

#Dragnea motiune cenzura Grindeanu, #Dragnea guvernare PSD, #Dragnea demisie Grindeanu , #PSD