Aici a ajuns Liviu Dragnea: 4% incredere

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 08:26
10611 citiri
Aici a ajuns Liviu Dragnea: 4% incredere

Libertatea de opinie si cea de exprimare se pot traduce in limbaj popular cam asa: dreptul de a gandi si a spune tot ce-ti trece prin cap.

Unii chiar abuzeaza de acest drept si ne rasfata intr-o veselie cu panseurile lor in stil Bula, dovedind penuria de circumvolutiuni din capul lor. Ma rog, ii priveste pe ei si eventual pe cei care ii asculta, dar cand auzi aberatii din gura unor demnitari alesi de noi si asezati la loc de cinste, as zice ca asta e treaba noastra, a tuturor.

Cititi alocutiunile demnitarilor de pe vremuri, Iorga, Maniu, Mihalache, Bratianu. Sunt accesibile pe Internet. Veti ramane impresionati de precizia discursului, de prezentarea precisa si fara echivoc a faptelor, de rigoarea exprimarii, acuratetea frazei, de intelepciunea ideilor. Demnitarul era respectat pentru ca se respeta el insusi.

Eu am auzit ca s-a zvonit, iar voi luati-o de buna

Mi-e teama ca putini din demnitarii aflati astazi la putere se respecta pe ei insisi tot atat pe cat isi respecta ciolanul din blid. De aici si vorbirea necontrolata, rostita la nimereala, fara teama ca cele spuse ar putea fi taxate. Cine sa le taxeze? Colegii de ciolan?

Ca urmare, se autoumilesc fara nicio jena si ne pomenim ca le scapa porumbeii din gura: "genunche", "pamblica", "imunoglobina" sau altele asemenea - inacceptabil de multe.

Dar micile sincope in vorbire sunt o nimica toata pe langa marile gugumaii, gandite cu minti care se pretind intelepte. Asa ceva a fost recenta declaratie a ministrului Teodorovici, care a vrut sa regandeasca pachetele de servicii medicale, pornind de la contributia depusa de bolnav din salariu si nu de la starea lui de sanatate.

Daca am inteles bine, cei cu salarii mari s-ar trata mai mult de cancer, cei cu venituri mici mai mult de guturai. Noroc ca, dupa o matura gandire, ministrul s-a razgandit si a ramas ca la inceput.

Populatiei nici macar nu i-a spus pardon pentru stresul produs. Corect. A spus vreodata pardon domnul Dragnea cand ne-a bombardat cu aberatiile domniei sale? De exemplu, iata ce rostea duminica seara la un post de televiziune:

"Din cate am auzit eu, Kovesi conduce Parchetul General, am auzit ca au luat sau vor sa ia dosare de la DNA. Planul e facut in zona Cotroceniului, nu stiu daca in cladirea Cotroceniului".

O intrebare retorica: putem lua in serios macar o vorba din cele rostite? Cat de serioasa este stirea grava lansata de Liviu Dragnea "din auzite" ca Parchetul General ar fi condus de alta persoana decat seful institutiei, ca persoana respectiva "au luat sau vor sa ia dosare" (sic!), ca planul este facut in "zona" Cotroceniului (corect "Cotrocenilor") si ca vorbitorul nu stie (pentru ca n-a "auzit" fireste) daca locul faptei a fost in cladirea Cotrocenilor.

Ce trebuie sa inteleg? Ca, daca nu in cladire, atunci in curte, in piscina sau in vreun boschet din gradina? Asta trebuie sa-l preocupe pe ditamai presedintele unei Camere a Parlamentului Romaniei? Merde, vorba francezului!

Domnul Dragnea stie exact ce se petrece in Europa, unde este insa nefrecventabil

Dar nu numai declaratiile fara acoperire deranjeaza in retorica domnului Dragnea, ci, poate chiar mai mult decat ele, insinuarile rezultate din jumatatile de adevar, rostite intr-un anume fel, ca sa inteleaga ascultatorul naiv jumatatea cealalta, nerostita. Caci iata ce spune cu referire la protestul din 10 august:

"Este incalificabil. In orice tara din Europa, un miting neautorizat si cand apar violente intervin fortele de ordine" (iarasi sic!).

M-as intreba cu oarecare malitie: de unde stie dl Dragnea ce se petrece "in orice tara din Europa", cand dansul personal este nefrecventabil pe aproape intreg continentul? I-au povestit altii care au calatorit, iar acuma dansul ne relateaza iarasi in stilul "am auzit ca", asa cum relatam mai devreme?

Domnul Dragnea se preface ca nu intelege adevarul intreg. Nu interventia fortelor de ordine deranjeaza, nu faptul ca ele au actionat provoaca reactii in intreaga lume (si va fi chiar discutat in octombrie la PE), ci faptul ca fortele au procedat disproportionat si, in loc sa fie dirijate punctual impotriva celor care provocau dezordine, i-au cotonogit pe protestatarii pasnici, cei pe care trebuiau sa-i apere.

Deci sa nu ne ascundem dupa deget, domnule Dragnea, interventia fortelor de ordine a provocat 770 de plangeri penale nu din partea celor care tulburau ordinea, ci in marea majoritate din partea protestatrilor pasnici gazati, udati, maltratati sau "bagati" in dube.

Are dreptul presedintele Camerei sa se antepronunte?

Nu este pentru prima data cand liderul PSD vorbeste fara acoperire. La scurt timp dupa evenimentele din 10 august, se pronuntase ferm in sensul ca "jandarmii au procedat corect si si-au facut datoria".

Care datorie, domnule Dragnea? De unde stia atunci liderul PSD ca jandarmii au procedat corect si nu altminteri? Facuse cineva o ancheta, o cercetare, o analiza sau altceva in acest sens? Sau a hotarat liderul PSD ca "au procedat corect", singur, pur si simplu "ca un june cu inspiratiune", cum zice inegalabilul Rica Venturiano?

Abia acum, dupa peste o luna de la evenimente, organele abilitate (specialisti, nu un inginer raspopit in politician si cu pretentii de procuror) ancheteaza cazul si nu par sa ajunga repede la concluzia ca jandarmii ar fi pocedat corect. Ba chiar dimpotriva.

Tot duminica seara, dl Dragnea il acuza pe insusi presedintele tarii ca ar dori sa aiba "niste servicii care, in continuare, sa se joace prin Justitie, ca sa le poata folosi sa santajeze, sa preseze, sa ameninte...".

Si sondajele sunt un mod de a plati factura

Mi se pare nedemn pentru o personalitate de asemenea rang sa vorbeasca de santaj, presiuni si amenintari, fara sa explice in niciun fel, nici macar in treacat pe ce se bazeaza cand face asemenea afirmatii publice. Are probe sau si aici "a auzit"?

Postura nu-l avantajeaza in niciun fel pe domnul Dragnea, al carui discurs fara acoperire adauga inca o picatura la pierderea credibilitatii sale in public, ajungand dupa cele mai recente investigatii dezvaluite chiar in CEx, la nivelul istoric de 4%.

Ciudata chestie: credibilitatea domnului Dragnea scade vertiginos in randul populatiei, dar se mentine crescuta in CEx. Nu sunt decat doua alternative: ori nu-i bun CEx si trebuie schimbat, ori nu-i buna populatia.

Sa schimbe populatia, asta e ceva greu de tot, chiar si pentru liderul PSD.

Citeste si:
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Ministrul de Interne justifică modificările aduse Codului Rutier: ”Comportamentul unor șoferi a impus o reevaluare a cadrului legal”
Guvernul a adoptat joi, 27 ianuarie, modificarea Codului Rutier, care prevede majorarea unor amenzi și sancționarea comportamentului agresiv în trafic. La finalul ședinței de guvern,...
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...