Bye-bye, Dragnea! Si dupa?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 07:00
39678 citiri
Bye-bye, Dragnea! Si dupa?

Nu cred ca pentru Liviu Dragnea mai exista cale de intoarcere de pe toboganul pe care a pornit. Scrisoarea disidentilor din PSD a fost confirmata explicit de Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 si sef al PSD Sector 1, si, mai in gluma, de fostul premier Tudose.

Si cine l-a vazut luni pe Liviu Dragnea a vazut in ochii lui sfarsitul. Presedintele PSD pare marcat si fizic de finalul pe care si-l simte aproape. Si, in fata bulgarelui care a luat-o la vale si nu mai poate fi oprit, n-a gasit o solutie mai buna decat agresivitatea, una stinsa insa, a unui dictator sfarsit, vorbind despre "mofturile unora" si despre luarea "cu japca" a presedintiei patidului.

Ca va mai dura o saptamana sau o luna, sfarsitul nu cred ca mai poate fi evitat. Greseala fatala a lui Liviu Dragnea a fost, pe scurt, ca in mintea lui PSD-ul, Romania si chiar lumea nu sunt decat un Teleorman un pic mai mare. Sigur ca nu se va da usor dus, sigur ca mai are destule parghii, dar in partidul cu mult prea umilit in toate felurile s-a creat masa critica.

Instabilitatea se vede si in Guvern, unde ministrii au inceput sa se incaiere la vedere, ultima tinta fiind, culmea!, atat de utilul Tudorel Toader pentru ca nu vrea sa avizeze hotararea privind infiintarea Fondului Suveran. De ce si-ar pune functionarii din Ministerul Justitiei pielea in bat pentru ceea ce ar putea fi ultimul tun al acestui Guvern?

Iar faptul ca ministrul Toader, altfel abil, s-a grabit atat de tare sa-si asigure viitorul notarial, facand niste imprudente penale acum anchetate, arata ca pregatirile de evacuare sunt febrile.

Dar simpla cadere a lui Dragnea nu inseamna decat o racoreala. Intrebarile momentului sunt altele doua: cat rau va mai apuca sa faca in agonia lui si cine va prelua fraiele PSD?

Exista semne ca raul se va amplifica galopant, in special in privinta Justitiei. Tocmai pentru ca viitorul este destul de incert se dau acum toate asalturile care pot fi date si se sigileaza tot ce se poate sigila.

Parchetul General e sub asalt, de la procuror general, la sectia care ancheteaza represiunea din 10 august, ICCJ este sub asalt, dupa procurorul capitelor pus sef peste DIICOT, trebuie plantat un anchetator de capite si peste DNA.

Aberantele Legi ale Justitiei, criticate sever de Comisia de la Venetia, intra rand pe rand in vigoare impingand sistemul judiciar in toate crizele posibile, CSM e scos din joc si urmeaza, incepand chiar de azi, un asalt foarte important la OUG 6/2016, care reglementeaza modul in care poate fi folosita de catre parchete infrastructura de supraveghere tehnica a SRI dupa Decizia CCR din februarie 2016, si OUG 18/2016 prin care Guvernul Ciolos a facut o serie de modificari ale Codurilor Penale in consecinta deciziilor CCR.

Scopul este sa arunce in aer intreaga legislatie penala, avand in vedere ca modificarea Codurilor mai intarzie. Daca OUG 6 va fi respinsa in Parlament, practic infrastructura SRI nu va mai putea fi folosita de parchete si cine stie ce efecte retroactive vor inventa, neconstitutional, dar ce mai conteaza?, pentru probele obtinute in baza acestei ordonante.

In ceea ce priveste succesorul, situatia este foarte complicata.

Se vorbeste despre varianta de criza Dancila. Adica doamna aceea care nu a fost capabila sa ajunga la aeroport la intalnirea cu presedintele CE pe care ea a cerut-o si apoi, ca sa spele inimaginabila rusine, s-a apucat sa dea vina ba pe SPP, ba pe pilotii care au luat-o pe scurtatura ca niste wazeri experimentati, ba pe seful aeroportului, ba pe Ciolos si pe cine o mai fi fost ca am pierdut sirul.

Dincolo de toate aiurelile inventate, un premier care nu ajunge la o intalnire de grad zero este o catastrofa si mi-e greu sa cred ca pentru PSD ea poate reprezenta o solutie onorabila, fiind chiar una dintre problemele de fond.

Gabriela Firea, ca prima voce ridicata impotriva dictatorului, este o certa pretendenta la sceptru, adica un Dragnea in fusta, pentru ca diferenta este doar una stilistica. Dna Firea a fost partasa la tot ce s-a intamplat, la toate cele comise de Dragnea, la instaurarea dictaturii, la distrugerea Romaniei. Pe de alta parte, nu are suficienta anvergura la fel ca toti ceialalti lideri PSD.

In mod cert PSD va intra intr-o perioada de trepidatii majore al caror unic beneficiar va fi ALDE. Oricat de zguduiti de lupte interne ar fi, pesedistii nu vor renunta la guvernare, dar vor fi extrem de vulnerabili in fata lui Calin Popescu Tariceanu, de care vor depinde tot mai mult si care se va servi masiv din electoratul PSD obisnuit cu un tatuc pe care nu-l mai identifica in acest partid.

Cine sa alunge coalitia actuala de la guvernare nu are si, mai ales, nu are cine sa preia guvernarea. PNL este ros de uselism pana la os, iar participarea la referendumul diversionist al lui Dragnea il face nefrecventabil. Restul sunt inca prea mici pentru a asigura guvernarea.

Ar trebui sa ne pregatim, asadar, pentru o complicata epoca post Dragnea cu costuri mari si inevitabile.

Citeste si:
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Contradicțiile lui Dîncu: nu dă credit celor de la AUR, deși spune că pot depăși PNL. „Nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va creşte”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor poate ajunge să depăşească scorul electoral al PNL. Însă Dîncu este...
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...