Cat au contat declaratiile lui Dragnea in cazul amendarii sefei NN Pensii? Instanta a ramas in pronuntare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 12:31
7648 citiri
Cat au contat declaratiile lui Dragnea in cazul amendarii sefei NN Pensii? Instanta a ramas in pronuntare
Foto: Facebbook/ Raluca Tintoiu

Amenda de 100.000 de lei, data de Autoritatea de Supraveghere Financiara in cazul fostei sefe NN Pensii in contextul scandalului privind nationalizarea Pilonului II, a fost aplicata legal sau la presiunea liderului PSD, Liviu Dragnea, care a cerut in public sanctiuni?

Un raspuns am putea primi pe 16 octombrie. Curtea de Apel Bucuresti a finalizat astazi procesul in care fosta sefa a NN Pensii Romania, Raluca Tintoiu, solicita anularea amenzii respective. In plus, Tintoiu mai vrea ca instanta sa oblige ASF sa-i plateasca 1.000 euro ca daune morale. Fosta sefa a NN Pensii a refuzat marti sa faca declaratii legate de caz.

Ultimul termen din acest proces a durat aproape doua ore. Avocatul Ralucai Tintoiu a facut in fata instantei o cronologie a cazului.

Totul a inceput in aprilie 2017, cu o infomare a NN Pensii, in care compania isi informa clientii ca, in ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

Cazul a culminat cu declaratiile publice ale sefului ASF, Misu Negritoiu, si ale liderului PSD, Liviu Dragnea. Politicianul cerea intr-un mod dur sanctionarea NN Pensii: "Ceea ce a facut aceasta companie este nepermis. ASF si Ministerul de Finante trebuie sa sanctioneze foarte mult."

A urmat o decizie-fulger, de sanctionare, luata de consiliul ASF in doar cateva ore. Tintoiu era director general la NN Pensii din septembrie 2013.

"Pe romaneste"

"Dupa aceasta, apare un control inopinat la NN Pensii", arata aparatorul. Astfel, carul a fost pus inaintea cailor.

El a aratat ca motivele de nelegalitate ale sanctiunii ar fi: lipsa unei convocari a sedintei extraordinare a ASF, potrivit regulamentelor, cvorumul de sase membri nu ar fi fost indeplinit in acest caz, lipsa unui control prealabil si nemotivarea sanctiunii.

"Trebuia sa explice pe romaneste de ce si cum s-au intamplat toate acestea", a mai spus avocatul Ralucai Tintoiu.

Critica sanctiunii a vizat inclusiv modul in care a fost amendata NN Pensii, pentru ca ASF a retinut ca este vorba de o comunicare de marketing. "Era o comunicare catre clienti, nu era vorba de publicitate aici", explica avocatul.

Misa si prabusirea bursei

El a spus ca, dupa ce NN Pensii si-a informat clientii, nu au existat pe piata reactii negative. "La 2-3 luni de la aceste sanctiuni, ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat ca urmeaza sa sa fie desfiintat Pilonul II de pensii. Guvernul a negat, dar a urmat o cadere a indicelui BET si a afectat negativ nu piata pensiilor private, ci piata bursiera", a reamintit aparatorul.

"A fost o conduita cu intentie a ASF, nu din ignoranta sau din greseala. A actionat pentru a conditiona libertatea de exprimare. Cu intentie a convocat o conferinta de presa, pentru a transmite publicului mesajul: Iata ce se intampla cand astfel de discutii sunt antamate si de o companie de pensii", a conchis avocatul.

ASF: Amenda este proportionala

Avocata ASF arata ca in acest caz este vorba de imaginea publica a Ralucai Tintoiu, si nu de cea profesionala.

"Ideea a fost ca, prin prezentarea in presa a dosarului, reclamanta sa-si faca un capital de imagine pentru a ocupa o functie pe care nu o poate ocupa. Din cate stiu, ea ocupa o functie de conducere in cadrul NN la Haga", a spus aceasta.

Aparatoarea sustine ca ASF ar fi respectat procedurile in cazul sanctiunii. "Amenda este proportionala cu fapta si cu consecintele acesteia", a explicat avocata si a cerut respingerea solicitarii de a se plati daune morale.

Cazul

In acest caz, Raluca Tintoiu, fostul director general al NN Pensii, a fost sanctionata de ASF cu 100.000 de lei la inceputul anului 2017, pentru ca i-a avertizat pe clienti ca au existat discutii privind o eventuala nationalizare a fondurilor de pensii private.

Totodata, ASF i-a retras autorizatia de director general. Autoritatea a sanctionat si fondul de pensii NN cu o amenda record de 750.000 de lei. Este vorba de cea mai mare contraventie din istoria ASF. NN Pensii a decis, insa, sa nu conteste amenda.

La audierea unui recrutor

Cea mai interesanta parte de la ultimul termen a fost audierea lui Marius Dorin Tiplea, recrutor si specialist in head-hunting. Acesta a aratat astazi judecatorului ca lucreaza pentru societatea Amrop si se ocupa cu recrutarea pozitiilor manageriale de varf in calitate de consultant senior. Societatea are o prezenta pe piata din Romania de 20 de ani si ocupa locul 1 in tara pe segmentul mentionat.

Audierea acestuia a facut facuta la solicitarea avocatilor Ralucai Tintoiu, care voiau sa demontreze instantei prejudiciul de imagine suferit de clienta lor dupa ce ASF a anuntat amenda in cazul sau.

"Precizez ca am cunoscut-o pe Raluca Tintoiu in momentul in care, dupa sanctionarea acesteia de catre ASF, am fost angajati de NN Pensii sa gasim un inlocuitor pentru postul ocupat anterior de ea. Atunci am dialogat cu aceasta. Eu nu am niciun interes in prezenta cauza si nu am avut nicio relatie cu ASF", a precizat, in prealabil, Tiplea.

El a explicat ca in procesul de recrutare exista o etapa importanta denumita verificarea referintelor. Sunt verificate atat datele publice, de exemplu, consultarea google.com sau a portalelor mari, cum ar fi cel al instantelor, cat si referinte private, ocazie cu care sunt intervievati fosti colaboratori ai celor selectati in lista scurta.

"Pentru a afla infomatii cu privire la competentele profesionale si valorile morale ale acestora", declara Tiplea.

Cat conteaza reputatia

"De regula, nu includem pe lista scurta, adica pe cea a potentialilor selectati, persoanele cu un risc reputational. Ca o paranteza pe care doresc sa o fac, cu privire la ce s-a considerat esential in recrutare pe parcursul istoriei acesteia, mentionez ca daca in decada '60-70 accentul se punea pe calificari, in perioada '80-90 pe incredere, precizez ca in prezent esentialul este considerata reputatia.

Mentionez ca reputatia este un termen greu de definit stiintific si se bazeaza foarte mult pe perceptie. Legea nescrisa dupa care se ghideaza organizatiile, in aprecierea reputatiei, este: perceptia este realitatea.

Pentru ca reputatia unui lider al organizatiei are un impact asupra reputatiei organizatiei in fata angajatilor, in fata clientilor, asupra investitorilor si in fata celorllati parteneri de afaceri", a precizat consultantul.

Opinia specialistului

Judecatorul i-a spus sa dea o opinie pe acest caz, iar consultantul a explicat.

"In cazul doamnei Tintoiu, daca dansa ar dori sa acceseze un post de conducere intr-o industrie reglementata, in care numirea dansei face subiectul unei aprobari din partea unei institutii de reglementare, este foarte putin probabil ca un angajator sa riste sa o angajeze, tanand cont de sanctiunea ce i-a fost aplicata", a declarat Tiplea.

In eventualitatea in care Tintoiu ar participa la un concurs pentru ocuparea unui post de conducere intr-o industrie care nu este reglementata, consultantul a aratat ca, "de asemenea, pot aparea probleme, deoarece majoritatea companiilor se ghideaza dupa un set de valori, pe care le sustin si le fac publice in fata angajatilor si a celorlalalti parteneri de afaceri".

"In toata activitatea mea, nu am intalnit vreo companie care sa nu aiba printre valori pe una legata de etica si moralitate", a mai spus Tiplea.

Dificultate la angajare

Judecator: Daca speculam ca hotararea reclamantei ar fi favorabila, ar subzista in opinia dvs vreunul din aceste riscuri? Piata ar fi permeabila la o decizie a justitiei?

Dorin Tiplea: Pragmatic vorbind, referindu-ne la contextul din Romania, ceva tot ar ramane. Ar ramane riscul unei dificultati in angajare. Cu atat mai mult asupra pietei din Romania, unde actorii care depind de un reglementator nu ar dori sa se puna rau cu acesta. Insa, pentru majoritatea angajatorilor, o decizie care ar absolvi-o de intreaga raspundere ar rezolva si chestiunea reputationala.

Acesta a mai explicat, ca judecand dupa CV-ul fostei sefe de la NN Pensii, Tintoiu era calificata sa ocupe o functie de director general in cadrul unei organizatii de talie mare, fie in domeniul financiar, fie in industriile unde componenta financiara era importanta.

"Imaginea publica care defineste reputatia sau perceptia publica are un efect exponential atunci cand exista surse publice. O lege nescrisa spune ca: orice reputatie este mai buna decat nicio reputatie. Mediatizarea subiectului sanctiunii a facut din perspectiva reputatiei Ralucai Tintoiu un rau exponential superior", a explicat consultantul.

ASF a incercat invalidarea martorului

Avocata ASF a avut o strategie inedita privind calitatile consultantului. Intrebarile au vizat invalidarea acestui martor, privind activitatea si cariera profesionala. "Am cautat pe telefon acum si nu am vazut ce a facut in ultimii 18 ani", a explicat aceasta.

Consultantul a sumarizat CV-ul sau, economist de profesie care a lucrat la mai multe companii multinationale, pana in 2009. Dupa aceea, s-a preocupat de fondurile de investitii si antreprenoriat. El a aratat ca, impreuna cu partenera sa, au mai multe afaceri privind agricultura, logistica, ospitalitate sau recrutare de personal.

"Compania care detine licenta Amrop in Romania este partenera mea. Din 2015, ocup o functie executiva in cadrul acestei companii", a spus Tiplea.

Avocat ASF: Aveti pe rolul instantelor mai multe plangeri impotriva unor contraventii?

Tiplea: Da, mi s-a intamplat de trei ori, este vorba de sanctiuni rutiere, privind depasirea de viteza. Am castigat doua procese, unul l-am pierdut.

NN Pensii s-a solidarizat cu Tintoiu?

Avocat ASF: De ce credeti ca NN Pensii nu a contestat amenda ASF, cum transpare la nivel de head-hunter?

Tiplea: Am sa dau un raspuns care se bazeaza pe perceptii. Cred ca, atata timp cat NN Pensii a preferat sa pastreze contractul de munca al Ralucai Tuntoiu, si sa-i ofere un alt post in afara tarii, la Haga, a fost solidar cu aceasta. A incercat sa o protejeze.

Consultantul este de acord cu teza potrivit careia persoanele care ocupa posturi de anvergura celui ocupat de Raluca Tintoiu isi asuma constient un volum mare de publicitate, pozitiva sau negativa, dupa caz.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#NN Pensii Dragnea, #NN Pensi Tintoiu, #NN Pensii Negritoiu, #NN Pensii sanctiune, #NN Pensii ASF , #PSD