Cat mai rezista PSD la putere

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 14 Februarie 2017, ora 18:07
21670 citiri
Cat mai rezista PSD la putere

Social-democratii au ajuns intr-un timp record sa lupte pe doua fronturi, cea mai proasta situatie in care poate ajunge un partid aflat la guvernare.

Primul front, cel extern, a fost deschis cand Guvernul Grindeanu a dat ordonanta 13 si, abia instalat la putere, PSD s-a trezit cu proteste de strada in toata tara cum nu s-au mai vazut din 1989.

Razboiul cu strada a nascut cel de-al doilea front, cel intern, unde au inceput luptele de putere in jurul liderului Liviu Dragnea. Vestea proasta pentru PSD este ca s-a impotmolit pe ambele fronturi si confruntarile sunt de durata.

Cred ca singura veste buna pentru partidul lui Liviu Dragnea este ca nu trebuie sa aiba si grija confruntarii cu Opozitia, intrucat cele doua partide - PNL si USR - par mai ocupate cu reglarea si definirea propriei existente decat cu supravegherea si critica puterii parlamentare.

In lipsa opozitiei parlamentare vizibile si clare, social-democratii ar putea sa se ghideze dupa unitatea de masura furnizata de presedintele Iohannis, care le-a spus de la tribuna Parlamentului ca solutia la criza pe care partidul lor a declansat-o e undeva intre demisia lui Iordache si abrogarea OUG 13 - "prea putin" - alegerile anticipate care ar fi, insa, "prea mult".

Dar intre cele doua extreme indicate de Klaus Iohannis intra, intre cine stie ce alte solutii miraculoase care sa impace pe toata lumea si sa aduca linistea in societatea si politica romaneasca, si schimbarea/demisia Guvernului Grindeanu, o solutie care ar putea sa scoata PSD din pozitia de putere pe care inca o mai detine prin majoritatea parlamentara.

Cele doua razboaie in care sunt prinsi social-democratii se conditioneaza insa reciproc. Pentru a rezista in fata protestelor de strada, cred ca singura lor sansa este sa ramana uniti, iar pentru a rezista uniti in jurul lui Dragnea au nevoie ca revolta strazii sa se stinga si revolutia pornita in Piata Victoriei sa-si piarda sensul si forta de presiune asupra Guvernului Grindeanu.

Pe de alta parte, cu cat protestele din strada vor continua, cu atat presiunea pusa pe Guvern si la varful PSD va fi mai mare. Simplitatea ecuatiei a inteles-o pana si fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, a carui demisie a cazut asa cum a aparut si celebra OUG 13 in toiul noptii.

Ca social-democratii vor sa impace strada si sa stinga cat mai rapid protestele o dovedeste si votul din Parlament, desi unul consultativ, pe care l-au dat in unanimitate pentru referendumul propus de K. Iohannis pe tema continuarii luptei anticoruptie.

Tot Parlamentul da insa un posibil raspuns pentru ceea ce va urma din partea social democratilor, nu neaparat ca solutie la razboiul pe care il duc cu strada si protestele din tara, cat mai degraba cu necesitatea de a ramane un partid strans unit in jurul puterii, alaturi de liderul lor Liviu Dragnea.

Iar o idee despre ce va urma in Parlament ne dau discursurile liderilor PSD-ALDE si chiar UDMR de la motiunea de cenzura depusa saptamana trecuta de PNL si USR.

Tariceanu acuza atunci sefii institutiilor de forta care ar trebui sa conduca lupta anticoruptie ca fiind "principalul izvor de coruptie". Kelemen Hunor se intreba daca in Romania lui 2017 mai exista separarea puterilor in stat sau este "doar o fictiune", ca "e tot mai greu sa spui ca exista stat de drept" si ca puterea si deciziile politice majore "nu mai sunt luate de cei care au fost alesi, ci de forte majore".

Pana si Traian Basescu, artizanul actualului stat de drept, isi exprima ingrijorarea ca abuzul in serviciu, in actuala forma, "ar putea ajunge un instrument de punere sub control a oamenilor politici".

Cum celebra ordonanta de urgenta 13 a fost trimisa ca proiect de lege in Parlament si urmeaza sa fie dezbatuta de partide in lumina declaratiilor citate mai sus, e de presupus ca nu doar liderii PSD vor strange randurile in jurul lui Liviu Dragnea, ci o vor face si liderii celorlalte partide din preajma arcului guvernamental.

Razboiul care se intrevede intre puterea politica si cea a institutiilor care s-au grupat in jurul conceptului anticoruptie si care urmeaza sa se poarte de acum in Parlament se anunta unul de durata.

In opinia mea, el avantajeaza in primul PSD, asa cum Guvernul Grindeanu prin compromiterea sa il ajuta pe Klaus Iohannis sa creasca si sa devina liderul de facto al Opozitiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Liviu Dragnea demisie PSD, #demisie guvern, #proteste demisie Guvern , #PSD