Ce legi a incalcat Dragnea la referendum: SMS-uri din dosar

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 15:33
4682 citiri
Ce legi a incalcat Dragnea la referendum: SMS-uri din dosar
Foto: Arhiva

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a transmis pe 29 iulie 2012 mai multe mesaje tip SMS, prin care ii instruia pe reprezentantii USL din cadrul sectiilor de votare sa scoata oamenii la vot si chiar sa mearga la casele celor care nu votasera pentru a-i aduce la urne.

" (...) perchezitia informatica dispusa a identificat urmatoarele comunicatii de tip SMS al caror furnizor a fost inv. Nicolae-Liviu Dragnea. Mesajele au fost transmise fizic, cu stiinta invinuitului, de catre o alta persoana din cadrul Secretariatului General al PSD, dar continutul lor ideatic apartinea in mod indiscutabil lui Nicolae-Liviu Dragnea", se arata in rechizitoriul DNA, prin care Liviu Dragnea a fost trimis luni in judecata.

Astfel, in ziua votului, 29.07.2012, au fost transmise urmatoarele comunicari:

Orele 15:17 - Liviu Dragnea: "Veti primi imediat 7 mesaje foarte importante. Va rog sa urmati cu strictete instructiunile".

Orele 15:18: "Sistemul de raportare prin SMS va ofera posibilitatea sa vedeti prezenta in fiecare SV" (n.n.: prin SV intelegand sectie de votare).

Orele 15:19: "In acest sens faceti rapid o analiza cu cei de la PNL si interveniti exact unde trebuie".

Orele 15:19:49: "In SV unde e scazuta prezenta trimiteti un PSD-ist si un PNL-ist pentru a mobiliza organizatiile de acolo".

Orele 15:20: "Cei pe care ii trimiteti la SV slabe ca prezenta vor sta acolo pana la inchiderea urnelor pentru a lua toate masurile necesare".

Orele 15:20:30: "Pentru fiecare SV se va face urgent o lista a cetatenilor care nu au venit la vot".

Orele 15:20:49: "Echipele noastre vor merge acasa la cetatenii care nu au venit pana acum si ii vor aduce la vot".

Orele 15:21:10: "Repet: vor merge la ei acasa sa-i aduca la vot. Aratati aceste mesaje si celor de la PNL".

Orele 16:47:42: "PSD-SG: Coordonatorii PSD si PNL de la fiecare sectie de votare sa mearga ACASA la familiile care nu au venit la vot si SA LE ADUCA SA VOTEZE!".

Orele 16:51:15: "Oamenii nostri din sectiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au iesit la vot. Dar trebuie sa mearga la ei ACASA sa ii aduca sa voteze!".

Orele 17:37:32: "PSD-SG: Mobilizati toti membrii PSD si PNL, dati fiecaruia lista cu cei care nu au votat, sa mearga la ei ACASA si sa-i aduca sa voteze, nu sa-i astepte la SV!".

Orele 18:49:12: "Liviu Dragnea: Iesiti cu caravanele si indemnati cetatenii sa iasa la vot. Difuzati alternativ 'Desteapta-te romane' cu mesajul pe care il veti primi imediat!".

Orele 18:50:51: "Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din Romania sa nu voteze ca sa nu valideze referendumul. Vreti ca peste romani sa decida Ungaria? Veniti la vot!".

Orele 19:05:19: "Puteti introduce manual prezenta pentru sectiile de votare unde nu aveti raportari prin SMS. Nu mai sunt limitate. Urgent toate sectiile sa fie verzi" (N...: acest lucru insemna, potrivit depozitiei martorului Ciubotariu Dan Ionut, faptul ca datele sa fie actualizate la sub 1 ora).

Orele 19:33:22: "SMS 1 - L. Dragnea: Mai sunt 3 ore. Avem deja peste 6 milioane prezenti. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare SV. Ceea ce e foarte realizabil! (continua in SMS 2) ".

Orele 19:34:17: "SMS 2 - L. Dragnea: Organizati-va astfel: 30 de militanti pe fiecare sectie de votare, iar fiecare sa aduca la vot minim 10 cetateni in urmatoarele ore!".

Orele 21:53:07: "SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie cate 100 de oameni la fiecare sectie de vot si scapam de Basescu! E timp suficient sa-i aduceti! Curaj!".

Orele 22:11:10: "Urgent! Luati toate masurile necesare ca toti oamenii care stau la coada la sectia de vot sa fie considerati in incinta SV ca sa poata vota" (n.n.: mesaj transmis la toate sectiile de vot - mii de SMS-uri).

Orele 22:34:24: "Foarte important! Asigurati-va ca prezenta de la ora 23 e raportata pe toate sectiile, fara exceptie. Puteti introduce manual in baza de date unde e cazul" (n.n.: mesaj transmis doar pentru coordonatori).

Orele 22:53:14: "Luati toate masurile ca numaratoarea voturilor sa se desfasoare in conditii corecte! Numarati cu atentie si curaj! " (n.n.: mesaj transmis catre toate sectiile de vot - mii de SMS-uri).

Ce acuzatii ii aduc procurorii lui Liviu Dragnea

"Prin aceste mesaje, invinuitul si-a folosit influenta si autoritatea asupra persoanelor implicate in mecanismul pe care il coordona, pentru a-i determina sa savarseasca fapte interzise in mod expres de prevederile legale referitoare la desfasurarea campaniei electorale, protectia datelor cu caracter personal si a confidentialitatii votului, exercitarea libera a votului sau modul de desfasurare a procesului de votare, cu scopul de a obtine cresterea participarii la vot", sustin procurorii.

DNA considera ca, folosirea caravanelor electorale pentru a indemna cetatenii sa iasa la vot (comunicarile de la 18:49:12 si 18:50:51), prin folosirea imnului Romaniei si a unui mesaj mobilizator, "reprezinta o forma clara a propagandei electorale, prohibita de art. 4 alin. 2 din Hotararea Parlamentului nr. 34/20012 dupa momentul oficial al incheierii campaniei electorale".

"Folosirea reprezentantilor USL din cadrul sectiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales sa nu isi exercite dreptul de vot si a intocmi liste ce urmau a fi folosite de catre activistii de partid in scopuri electorale (comunicarile de la 15:20:49 si 16:51:15) reprezinta o incalcare a dispozitiilor art. 5 din Legea nr. 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal ale acestor persoane, precum si a prevederilor Legii nr. 3/2000 privind confidentialitatea votului", mai sustine DNA.

In plus, solicitarea repetata ca activistii de partid sa se deplaseze la locuintele persoanelor care nu s-au prezentat la vot pentru a-i aduce la sectiile de votare (comunicarile de la 15:20:49, 15:21:10, 16:47:42, 16:51:15, 17:37:32 si 19:34:17) reprezinta, la randul lor, incalcari vadite ale dispozitiilor art. 4 alin. 4 din Legea nr. 35/2008 privind interdictia oricaror presiuni sau constrangeri pentru a determina alegatorii sa participe la alegeri.

Totodata, comunicarea de la ora 22:11:10, cuprinzand solicitarea ca persoanele aflate la rand in afara sectiei de votare la momentul incheierii votarii sa fie considerate in incinta sectiei pentru a-si putea exercita dreptul de vot reprezinta o incalcare directa a dispozitiilor art. art. 42 alin. 24 din Legea nr. 35/2008, care prevad ca aceasta procedura derogatorie se aplica exclusiv persoanelor aflate in interiorul sectiei.

"Referirea la numararea voturilor 'cu curaj' (comunicarea de la ora 22:53:14) reprezinta o forma de a reaminti persoanelor implicate in mecanismul coordonat de invinuit nevoia de a folosi orice mijloace pentru a obtine rezultate care sa permita atingerea obiectivului urmarit si o garantie implicita a sustinerii pe care urmau sa o primeasca aceste persoane in situatia unor eventuale repercusiuni ulterioare. Frauda extinsa la nivelul sectiilor de votare, descrisa in capitolul urmator, nu ar fi putut avea loc in lipsa unei asemenea garantii implicite, asumata de o persoana a carei pozitie facea protectia credibila", se mai arata in rechizitoriul DNA.

Citește și:
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că aproximativ 370.000 de români merg anual la schi în Austria, însă a subliniat că există alte destinații europene cu condiții chiar mai...
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Senatul a adoptat tacit miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă a deputaţilor PSD, de completare a art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul,...