CE ne-a intrerupt platile: Vezi pe ce da vina Dragnea si cum o apara pe Udrea

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 18:19
4496 citiri
CE ne-a intrerupt platile: Vezi pe ce da vina Dragnea si cum o apara pe Udrea
Foto:Romania Libera

Presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea de la PSD, a vorbit pentru Ziare.com despre intreruperea de catre Comisia Europeana a platilor pe Axa 2 a Programului Operational Regional dupa nereguli constatate la lucrari contractate de institutia pe care o conduce, dar si de consiliile judetene din Buzau si Ilfov.

Secretarul general al PSD considera ca nu poate fi vorba de conditii restrictive pentru lucrari, intrucat ele sunt avizate de experti independenti, aratandu-se de parere ca e vorba fie de "o neintelegere", de o greseala de interpretare din partea Comisiei Europene sau de faptul ca functionarii de la Consiliul Judetean Teleorman nu au dat toate actele necesare.

CE a gasit nereguli si ne taie banii pentru infrastructura regionala

El l-a contrazis pe seful sau de partid, Victor Ponta, care spusese ca Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, ar trebui sa-si dea demisia dupa aceasta intrerupere a platilor, spunand ca nu ea este vinovata.

Liviu Dragnea a incheiat spunand din nou ca scandalul cu fonduri europene in care e implicat ar fi o campanie de presa a ziarelor "Adevarul" si "Evenimentul Zilei", primele care l-au acuzat pentru contractele de reabilitare a drumurilor judetene, care au fost date firmel Tel Drum, apartinand unor fost colegi ai presedintelui CJ Teleorman.

Nu stiu ce a inteles sau nu Comisia Europeana

Liviu Dragnea a incercat sa explice faptul ca intreaga operatiune de intrerupere a platilor pe Axa 2 a Programului Operational Regional ar fi din cauza unei greseli de interpretare a rolului expertilor tehnici, nu de altceva, spunand ca CJ Teleorman nu e de acord cu aceste concluzii.

"Concluziile preliminare referitoare la cele doua invesitii din Teleorman vorbesc de conditii restrictive generate de o solutie tehnica adoptata de proiectant. Ori noi nu suntem de acord cu aceste concluzii si vom transmite Ministerului Dezvoltarii argumente pentru ca este vorba de o solutie tehnica utilizata pe scara larga nu numai in tara, ci si in afara tarii si nu se poate vorbi de conditii restrictive in situatia asta.

Nu stiu ce a inteles sau n-a inteles Comisia Europeana. Poate este un punct de vedere, poate atunci cand au discutat cu functionarii de la Consiliul Judetean, functionarii n-au explicat cum trebuie, asta este discutia", a declarat Dragnea pentru Ziare.com.

Nu e grav, nimeni nu e de vina, e vorba de experti

Presedintele Consililui Judetean Teleorman a declarat ca nu e vorba de ceva foarte grav si ca vor fi trimise clarificari in perioada urmatoare, dar ca nu se poate spune ca e vina institutiei pe care o conduce, in conditiile in care criteriile sunt stabilite de experti independenti.

"Eu abordez cu foarte mult echilibru acest raport. Nu e ceva foarte grav, dar nici ceva pe care sa-l tratezi cu indiferenta. Acum urmeaza perioada in care se solicita clarificari si asta se intampla acum.

"(...)Nu spun ca este cineva de vina. Nu cred ca se poate vorbi de vina cand un proiectant stabileste ca, intr-o lucrare, solutia tehnica e solutia A, pe care o fundamenteaza si daca se alege solutia B, inseamna ca orice solutie tehnica inseamna conditii restrictive. Noi, Consiliul Judetean, nu suntem de acord cu aceasta interpretare si vom transmite la Ministerul Dezvoltarii aceste argumente, cu toate procedura prin care au fost aprobate si avizate aceste documente - caietul de sarcini si proiectul tehnic.

Un lucru foarte important, proiectul tehnic a fost aprobat in final de experti independenti si nu s-a facut evaluarea la Teleorman, ci la Agentia de Dezvoltare Regionala. Dupa ce proiectul tehnic si caietul de sarcini care au stat la baza organizarii licitatiei au fost aprobate de evaluatori independenti, din momentul ala nimeni nu mai poate schimba solutia tehnica si nici nu exista nicio baza.

Mai exact, Consiliul Judetean nu e un organism tehnic sa spuna "nu e buna solutia aia" cand evaluatori independenti au spus ca aceasta solutie e buna si ca toata documentatia e in regula si din punct de vedere al solutiilor tehnice si din punct de vedere al legalitatii", a mai spus Dragnea pentru Ziare.com.

Udrea nu e de vina

Liviu Dragnea a utilizat acelasi argument al expertilor si cand a fost intrebat daca Elena Udrea e de vina pentru aceasta intrerupere a platilor, negand acest lucru si contrazicandu-l astfel pe presedintele PSD, Victor Ponta.

"Cred ca nu (n.r- nu e vinovata Elena Udrea). N-o sa am o abordare politica aici. Nici ministerul nu poate schimba o solutie tehnica. Vorbim de institutiile respective, Ministerul Dezvoltarii, Agentia de Dezvoltare Regionala, Consiliul Judetean, aceste institutii plimba niste documente realizate de niste firme de proiectare. Repet, proiectul si caietul de sarcini, avizate de evaluatori independenti", a mai spus secretarul general al PSD.

Mai mult, el s-a aratat de parere ca Ministerul Dezvoltarii Regionale ar trebui sa lucreze impreuna cu reprezentantii Consililui Judetean Teleorman pentru a dovedi ca a fost vorba de o greseala de interpretare a Comisiei Europene.

"S-a considerat ca o anumita solutie tehnica inseamna conditii restrictive. CJ si sper ca si Ministerul Dezvoltarii vor lucra impreuna pentru a dovedi ca aceasta interpretare nu e corecta", a adaugat Dragnea.

Ponta cere demisia Elenei Udrea: Sa nu se dea la o parte cand are de achitat nota de plata

Liderul PSD Victor Ponta a declarat marti la RFI ca social-democratii vor cere demisia Elenei Udrea de la Ministerul Dezvoltarii "macar pentru incompetenta", dupa ce Comisia Europeana a oprit platile pentru Programul Operational Regional.

Potrivit acestuia, nu autoritatile locale sunt responsabile de decizia CE, ci ministerul condus de Udrea, care are rolul de a controla cheltuirea acestor sume. ""Vom cere in mod sigur demisia ministrului, pentru ca Programul Operational Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Nu poti sa dai tot timpul vina pe altii, ca a fost Vasile Blaga sau altcineva inaintea ta", spusese anterior Ponta.

Presedintele PSD a acuzat-o pe Udrea de nereguli, desi Comisia Europeana a sesizat nereguli la lucrari contractate de presedintii de consilii judetene din Teleorman (Liviu Dragnea) si Buzau (Victor Mocanu), membri PSD, si Ilfov, condus de un reprezentant PDL - Cristache Radulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Dragnea nereguli fonduri europene, #Dragnea intrerupere plati CE, #Dragnea aparare Elena Udrea , #PSD