Ce spune Dragnea despre impozitarea progresiva: Cota unica nu exista. Daniel Constantin sa vorbeasca despre Mediu. Nu se discuta lucrurile astea in public

Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 07:21
15072 citiri
Ce spune Dragnea despre impozitarea progresiva: Cota unica nu exista. Daniel Constantin sa vorbeasca despre Mediu. Nu se discuta lucrurile astea in public
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce vicepremierul Daniel Constantin a agitat opinia publica, facand declaratii despre impozitarea suplimentara a veniturilor si o eventuala revenire la cota progresiva, in replica, Liviu Dragnea l-a trimis in banca lui la Mediu.

Constantin spusese ca Guvernul are in plan sa introduca impozitarea in functie de marimea venitului, ceea ce ar echivala practic cu revenirea la cota progresiva (scoasa din Codul Fiscal in 2005, de Guvernul Tariceanu al Aliantei DA).

"Este o discutie ca din 2018 sa se vina cu acea impozitare in functie de venituri. Este o discutie pe care o vom avea la momentul respectiv. (...) Cota unica ramane, dar sunt si alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua in calcul", a declarat Constantin, duminica, la Digi 24.

In schimb, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus luni ca, in acest moment, in Romania nu exista oricum cota unica de impozitare: "Cota unica nu exista acum in Romania, domnisoara. Nu exista. Cota unica inseamna 16% la tot. Nu exista asa ceva".

"Noi am spus in campania electorala ca impozitul pe venit sub 2.000 de lei va scadea la 0% - ceea ce romanii au votat; peste 2.000 de lei se va duce la 10% - ceea ce romanii au votat, si asa se va intampla. Unde e problema?", a adaugat Dragnea.

La intrebarea daca salariile foarte mari vor fi supraimpozitate, presedintele Camerei Deputatilor a evitat un raspuns clar: "Tot ce este trecut in programul de guvernare - nimic in plus, nimic in minus. Restul sunt discutii politice ale unor colegi care poate ar trebui sa se ocupe acum, in aceste luni, de respectarea calendarului care a fost votat in campania electorala".

Cat despre declaratiile ministrului Constantin, Dragnea a replicat: "Domnul Daniel Constantin ar trebui sa vorbeasca despre problemele de la Ministerul Mediului. Asta are ca si tema in Guvern (...) In rest, nu se discuta lucrurile astea in public pana cand, in cadrul coalitei guvernamentale, impreuna cu primul-ministru si cu ministrul de Finante, vom discuta".

"O alta informatie pe care i-o dau domnului viceprim-ministru Daniel Constantin este ca ceea ce este trecut in programul de guvernare asta se va implementa in astia 4 ani de zile", a conchis Dragnea.

Potrivit programului de guvernare al PSD, impozitul pe venit ar urma sa scada de la 16% la 0 la 1 ianuarie 2018 pentru salariatii care au maximum 2.000 de lei brut pe luna si de la 16% la 10% pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 lei. Ramane de vazut cum va face fata bugetul la aceste scaderi drastice de impozit si de unde se va acoperi deficitul.

Pe de alta parte, saptamana trecuta, premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca majorarile salariale si scutirile de impozite pe care Executivul urmeaza sa le adopte vin la pachet cu masuri de suplimentare a veniturilor bugetare. Mai exact, Guvernul va lua mai multi bani de la firme (din impozitele colectate pe salariul minim majorat) si va creste taxele pe salariile mari, dupa cum prevede ordonanta de urgenta adoptata vineri.

In prima sedinta dupa inaugurare, Guvernul PSD a impartit bani cu ambele maini. Cineva, totusi, va acoperi gaura la buget

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#Dragnea cota unica, #Dragnea impozit progresiv, #Dragnea impozit salarii mari , #PSD