Ce vrea, de fapt, Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 12:35
18117 citiri
Ce vrea, de fapt, Liviu Dragnea

Asadar, CCR a mai amanat o data (dupa cum corect anticipam) decizia privind interdictia aplicata fostilor condamnati de a deveni membri ai Guvernului. Adica, mai pe romaneste, privind interdictia lui Liviu Dragnea de a fi premier.

Faptul ca de aceasta data pare sa fi fost vorba despre un motiv aparent obiectiv, adica absenta unuia dintre judecatori, nu schimba penibilul in care se scufunda, in opinia mea, CCR. Un penibil extrem de periculos pentru institutia care ar trebui sa fie una cheie pentru democratia romaneasca.

Cand exista atat de multa jurisprudenta a CCR pe aceasta tema, e aproape imposibil de crezut ca decizia nu este, de fapt, una negociata politic intre taberele reprezentate in CCR.

Si, din aceasta perspectiva, nu am niciun motiv sa cred ca nu tot politica va fi si decizia referitoare la plangerile facute de Bombonica Dragnea si Gabriel Oprea in privinta lipsei pragului de prejudiciu pentru infractiunea de abuz in serviciu, adica revenirea la OUG 13.

Deja CCR a reintrodus prin decizia referitoare la conflictul de natura constitutionala dintre DNA si Guvern impunitatea pentru favorizarea faptuitorului comisa prin emitere sau adoptare de acte normative.

Dar daca e sa ma gandesc care ar fi decizia care i-ar conveni mai mult lui Liviu Dragnea, am unele indoieli.

Sigur ca, teoretic, liderul maxim, jupanul ar avea nevoie nu numai de revansa unei decizii care sa arate cat de nedreapta a fost interdictia care l-a oprit sa fie premier, dar si de inlaturarea unei limite a anvergurii sale. Un lider care nu poate fi premier este cumva schiop si cu o anumita doza de vulnerabilitate politica, mereu obligat sa partajeze puterea cu riscul sa o piarda sau sa isi aleaga numai oameni de paie, ceea ce nu e intotdeauna nici fezabil, nici avantajos, pentru ca ai nevoie si de ceva competenta.

Deci macar sub aspectul orgoliului Liviu Dragnea ar avea toate motivele sa-si doreasca inlaturarea acestei interdictii legale.

Dar ea are si avantajele ei, pe care le vedem foarte bine in desele, foarte desele ocazii mai nou, in care Liviu Dragnea se derobeaza de orice responsabilitate pentru o decizie guvernamentala sau alta si arunca toata raspunderea pe seama premierului sau chiar mustruluieste tovaraseste Cabinetul, emite judecati aproape de Opozitie.

Ce e bine e bine pentru ca s-a respectat programul de guvernare facut de Liviu Dragnea, iar ce e rau e rau pentru nu a fost respectat programul de guvernare.

Dar daca Liviu Dragnea nu va mai fi impiedicat legal sa fie premier, la oricare dintre aceste critici, va putea fi intrebat, si nu am nicio indoiala ca va fi intrebat din partid: de ce nu te instalezi tu premier? Nu ar mai avea niciun motiv, nicio justificare sa nu-i ia locul lui Sorin Grindeanu.

Dar ar vrea Liviu Dragnea sa-i ia locul? Nu ma indoiesc ca i-ar placea teribil sa fie premier. Sa aiba puterea absoluta directa, neintermediata.

Dar aceasta miscare ar avea doua inconveniente majore. Pe de-o parte, ne aducem aminte ca presedintele Iohannis a declarat repetat ca decizia de a nu-l desemna premier pe condamnatul Liviu Dragnea nu tine doar de lege, ci de exigentele domniei sale pentru aceasta functie.

A si avut acea formulare destul de nefericita potrivit careia legea este o chestiune secundara, in privinta desemnarii lui Liviu Dragnea.

Deci chiar daca scapa de obstacolul din Legea 90/2001, Liviu Dragnea ramane cu obstacolul Iohannis, iar asaltul asupra functiei de premier ar insemna un razboi deschis in care, odata intrat, nu-si permite o infrangere, iar ca sa nu fie infrant ar putea fi obligat sa purceada la suspendarea presedintelui, daca nu din convingere, macar sub presiunea partidului, o suspendare cu cost politic intern si extern urias.

Apoi, oare chiar isi doreste Liviu Dragnea sa preia o guvernare care da din colt in colt sub presiunea promisiunilor electorale ridicate la cer, fara sa aiba pe cine sa dea vina pentru esec, adica fara un Grindeanu de serviciu? Nu stiu ce sa zic. Mai ales ca Liviu Dragnea ar putea avea ambitii prezidentiale, asa cum a dezvaluit, intr-un fel, Olguta Vasilescu.

Cand vrei sa ajungi presedinte, adica sa castigi cele mai grele alegeri, nu iti legi de picior bolovanul unor deconturi guvernamentale care s-ar putea dovedi consistente. Oare nu mai bine spui mereu ce bine era daca erai premier tu, singurul care stii programul, singurul care il puteai aplica, dar n-ai putut?

Asa ca eu m-as astepta mai degraba ca, dupa toata aceasta perioada de fierbere, care sa ne arate, dupa cum si rostea presedintele CCR Valer Dorneanu, cat de grea e decizia, deci ca lucrurile nu sunt asa de clare, decizia sa fie totusi una care sa mentina interdictia pentru Liviu Dragnea. Adica sa piarda, dar lasand impresia ca putea sa si castige, ca tot e un pic victima, evitand astfel o situatie politica foarte grea.

In plus, daca pierde acum, poate spune ca, uite!, CCR nu-i da intotdeauna dreptate lui si PSD, degeaba vorbeste lumea rea, deci daca va fi admisa exceptia Bombonicai Dragnea privind pragul prejudiciului pentru abuzul in serviciu, nu va fi pentru ca CCR a ajuns aliatul infractorilor, ci pentru ca asa e constitutional.

Liviu Dragnea la puscarie nu poate fi decat o situatie profund neconstitutionala.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...