Cine a aruncat PSD in aer

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 14:18
20269 citiri
Cine a aruncat PSD in aer

Raspunsul la intrebarea din titlu ar trebui sa ne spuna si cine va castiga razboiul dintre Dragnea si Grindeanu-Ponta, dar mai ales ar trebui sa-i faca pe social democrati sa afle solutia la uriasa criza care a pus stapanire pe partid si care, daca nu va fi rezolvata, va sfarsi in scurt timp prin trecerea PSD de la putere in opozitie.

PSD a declansat nu doar o criza politica majora care ameninta sa se instaleze dupa motiunea de cenzura, in cazul in care aceasta nu va trece, dar a provocat si un razboi intern ale carui consecinte si efecte vor dura chiar daca votul din Parlament il va face fericit pe Dragnea si-i va scoate pe Sorin Grindeanu si Victor Ponta din Palatul Victoria.

Dincolo de nebunia politica a momentului, cand dinspre Dragnea se striga "lovitura de stat", iar Ponta si Grindeanu au ajuns sa fie imbratisati de cei care ii injurau cel mai obsesiv compulsiv, ceea ce sperie cel mai mult este haosul care ar putea persista si dupa motiunea de cenzura, indiferent de cum se va sfarsi acesteia.

Exista prea multe asemanari deja cu vara lui 2012 si isteria pe care a provocat-o atunci suspendarea lui Traian Basescu, desi acum multe elemente al crizei sunt si mai putin vizibile, pentru a spera ca actuala criza va lua sfarsit odata cu votul de la motiunea de cenzura.

Si acum ca si atunci, in alte spete, s-a dus o lupta extrem de bizara pe numirea lui Victor Ponta in functia de secretar general al Guvernului. Si acum ca si-n 2012 se anunta o inclestare pe proceduri parlamentare si un macel in toata regula pe fiecare vot din ziua motiunii.

PSD striga prin toate vocile care au voie sa vorbeasca in aceste zile ca sunt victima serviciilor, binomului si altor structuri de forta mai mult sau mai putin stiute ale statului.

O acuzatie bizara si indreptata cel putin intr-o directie gresita, din moment ce Dragnea insusi e indicat ca a cochetat cu sefii serviciilor, iar in cazul lui Sorin Grindeanu a avut toata libertatea din lumea in alegerea lui si-n modul in care a decis sa-l execute din fruntea Guvernului.

Poate ca inainte de a merge mai departe, cu un nou premier, cu un nou presedinte de partid sau in opozitie, PSD ar trebui sa raspunda la intrebarea cine i-a adus din castigatorii atat de clari ai alegerilor de anul trecut, dupa nici macar sase luni, aproape de a pierde guvernarea?

Daca motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu nu trece, viitorul PSD e chiar mai simplu decat in cazul celuilalt scenariu. E de asteptat ca zilele lui Liviu Dragnea sa fie numarate, nemultumirile, frustrarile si jocurile de culise sa accelereze decapitarea sefului PSD.

In functie de cat si daca se va rupe si partidul odata cu esecul motiunii, se va decide si ce fel de sustinere politica va avea viitorul Guvern Grindeanu. Dar ce sanse sunt, totusi, ca motiunea sa nu treaca?

In mod firesc, ar trebui ca spaima de a pierde puterea sa-i uneasca pe toti pesedistii in jurul lui Liviu Dragnea. Apoi, exista UDMR care, daca va fi atras la guvernare, va vota disciplinat si va alunga orice emotie pentru moment.

Acesta ar fi scenariul cel mai fericit pentru PSD cu Liviu Dragnea inca sef. Doar ca intrarea UDMR la guvernare va subrezi si mai mult actuala coalitie si il va vulnerabiliza, daca inca va mai fi loc, si mai mult pe Dragnea.

La cum decurg lucrurile, pe de alta parte, orice este posibil, cu atat mai mult cu cat nimic nu mai pare a fi ceea ce stiam ca este. Iar pesedistii sunt primii care sufere de pe urma acestei noi realitati.

Citeste si:
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban,...
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Sursa: Ziare.com