Cine va impodobi bradul in Palatul Victoria? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 14:05
4109 citiri
Cine va impodobi bradul in Palatul Victoria? (Opinii)

Am uneori sentimentul ca in USL, intre PSD si PNL a inceput un fel de competitie: care il provoaca mai tare pe celalalt si cui ii cedeaza nervii mai intai.

Pentru ca acela care cedeaza primul si rupe USL prin iesirea de la guvernare (PNL), respectiv alungarea partenerului de la guvernare (PSD), va deconta electoral aceasta explozie care va lasa cu buza umflata electroatul care a crezut in aceasta gogoasa umflata si a votat-o cu voiosie anul trecut doar pentru a-l pedepsi pe Traian Basescu.

E clar ca dl. Antonescu, care si-a schimbat consultantii, vrea in opozitie ca sa intre de pe acest culoar in prezidentiale, dar nici nu vrea sa iasa pur si simplu nu numai din cauza decontului de care vorbeam mai sus, ci si din cauza decontului intern, din partea liberalilor care numai cu placere nu vor pleca din macelarie.

PSD vrea, desigur, sa aiba propriul prezidentiabil si nici nu prea mai are chef sa imparta prada, mai micuta decat inainte, cu liberalii care se dovedesc la fel de rapace ca ei. Dar, ce te faci cu decontul electoral al rupturii? Si mai vine si o iarna care se anunta cu facturi mari si tensiuni sociale pe masura, pe care social democratii au toate motiovele sa nu vrea sa le deconteze singuri.

Asa ca fiecare il impinge pe celalalt catre limita rabdarii. Efectul asupra guvernarii este dezastruos pentru ca, in loc sa vorbim despre chestiuni esentiale si sa ne concentram asupra lor, nu facem decat sa contabilizam smetii reciproce.

Ultima este cea trimisa de Liviu Dragnea catre PNL, enervat la culme de initiativa liberalilor de a reveni la sistemul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, iar a presedintilor de consilii judetene din randul consilierilor.

La momentul in care, in 2011, a fost luata aceasta decizie, ea a fosat controversata. Avantajeaza partidele mari, cu cei mai multi alesi locali cum este acum PSD, cum era pe vremuri PDL. A creat o noua specie de baron local, mai puternic decat pana acum pentru ca este validat electoral. Pe de alta parte, daca vom schimba la doi ani sistemul electoral innebunim cu totul. Nu se poate sa te joci asa cu alegerile, dupa cum iti convine.

Chiar faptul ca PNL forteaza aceasta modificare arata ca se repliaza pe pozitia partidului mai mic, de opozitie. Liberalii mizau probabil pe sustinerea democrat liberalilor, care nici ei nu mai sunt pe caii de alta data, insa cel putin deocamdata se pare ca PDL raman consecvent pe pozitia din 2011, dupa cum declara Alin Tise. Impotriva PSD si a unei partid din opozitie e clar ca initiativa nu are sanse, dar a agitat spiritele.

Liviu Dragnea sustine ca nu mai poate participa la o mare minciuna, ceea ce din gura domniei sale nici nu stiu daca suna ciudat sau amuzant. Crin Antonescu, pluseaza si confirma ca e nevoie de clarificari.

Eu una nu cred ca a venit momentul rupturii finale. Pentru ca acumularea de tensiune nu este suficient de mare ca sa provoace declicul, pentru ca inca nu s-au copt conditiile. Dar n-as paria ca PSD si PNL vor ma impodobi impreuna bradul de Craciun.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Comentarii