Cine vrea sa moara PSD

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 13 Iulie 2017, ora 06:28
15851 citiri
Cine vrea sa moara PSD

Oricat de prinsi ar fi social-democratii in lupta pentru supravietuire politica a lui Liviu Dragnea, prins si incoltit din toate partile de dosare si anchete, vestea si mai proasta pentru PSD este ca exista viata si dincolo de posibila iesire din joc a actualului lider al partidului.

Majoritatea pesedistilor s-a obisnuit sa inghita pe nemestecate si sa recite pe de rost poezia pe care o enunta Dragnea. Agenturile straine, Soros, serviciile secrete, "onghe-urile" ostile, tinerii frumosi si liberi pe care social-democratii ii ironizeaza constant sunt doar cateva dintre explicatiile invocate de pesedisti pentru a-si motiva esecurile, inactiunea sau lipsa de rezultate si initiative.

Au existat, ce-i drept, cate unii care au scris sau au spus ca PSD ar trebui scos in afara legii sau desfiintat, altii care au strigat ca PSD e o "ciuma" si ar trebui tratat ca atare. Cu siguranta ca dupa victoriile din alegerile de anul trecut PSD si-a ridicat in cap si alti dusmani mai putin vizibili care actioneaza mai mult sau mai putin la vedere.

Dar adevarul pe care majoritatea social-democratilor ar face bine sa-l accepte cat mai rapid, spre binele tuturor, este infinit mai simplu si, in acelasi timp, mai dureros:

PSD isi este propriul adversar si dusman, iar politicile haotice, masurile contradictorii, actiunile pripite si prost gandite, razgandirile de peste noapte si razboiul intern dus in numele salvarii sefului sunt cele mai mari piedici pe care si le-au pus singuri din momentul in care partidul s-a instalat la guvernare.

Cat la suta din aceasta autodevorare provine din statutul incert, atipic si tot mai incert al liderului partidului e un calcul pe care tot pesedistii ar trebui sa-l faca urgent.

Dar daca ar pune in balanta riscurile incluse in perpetuarea acestei stari, nu doar pierderea guvernarii inainte de termen, dar si un posibil dezastru la viitoarele alegeri, social-democratii ar trebui sa se trezeasca rapid.

Printre altele, viitorul PSD atarna si de succesul sau esecul pe care il vor avea in ducerea la bun sfarsit a ideii centrale care a stat la baza programului de guvernare si pe baza careia au si castigat detasat alegerile: maririle de salarii in sectorul bugetar, adica legea salarizarii unitare si, in concluzie, cresterea nivelului de trai pentru marea majoritate a cetatenilor.

Norocul PSD este ca aceasta conditie poate fi implinita chiar si de catre un Guvern mai anonim si mai controversat decat sunt deja cele doua Executive pe care ni le-au prezentat pana acum.

Ghinionul social-democratilor este ca, indiferent cine ar fi in Palatul Victoria, trebuie sa ia niste masuri destul de curajoase pentru a-si sustine ideea centrala a programului de guvernare.

E un calcul elementar si extrem de simplu. Pentru a avea mai multi bani care sa-ti permita sa sustii cresterile salariale, trebuie sa strangi mai mult la buget. Un lucru care nu se poate face doar printr-o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, ci si prin cresterea acestora.

Cu atat mai mult cu cat, dupa cum arata toate statisticile europene, Romania este tara care are printre cele mai scazute cote ale impozitului, atat pe venit, cat si pe profit.

Asadar, PSD ar fi avut toate argumentele pentru a pune macar in discutie o reasezare a taxelor si impozitelor.

Daca luam in calcul si ca la noi munca este taxata mai mult decat capitalul si afacerile, ca avem cea mai ieftina forta de munca din UE si inegalitatile cele mai mari, PSD ar fi avut argumentele cu care sa castige aceasta lupta.

Ce am vazut in schimb? Un haos care deja a anulat aproape orice miscare viitoare in acest front.

Mihai Tudose tocmai ce ne-a anuntat ca taxa de solidaritate nu se va mai introduce si impozitul pe cifra e deja de domeniul trecutului. Cota unica ramane de neatins, iar despre introducerea vreunei impozitari progresive nici nu poate fi deschisa discutia.

Mai rau decat neaplicarea lor este ca, prin vanturarea lor in spatiul public doar ca idei si initiative neprobate si fara vreun studiu de impact, PSD nu doar ca s-a legat singur de maini, dar a pierdut si increderea celor care ar fi putut sa sustina astfel de schimbari.

In concluzie, dusmanul PSD e chiar in interiorul partidului. Iar pesedistii ar trebui sa-l identifice inainte sa omoare si ceea ce a mai ramas din PSD.

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....
Comentarii
Cob sau ORD
rank 5
Dle LECA ! Cine vrea sa traiascda PSDE ? Asta-i inhtrebarea !
ORD1
rank 5
PSD-isti, intre ei, trebuie sa decida ce fac.