Codul rosu numit Timmermans si alegerea lui Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Martie 2018, ora 07:25
31880 citiri
Codul rosu numit Timmermans si alegerea lui Dragnea

Franz Timmermans a venit la Bucuresti ca un fel de viscol pentru PSD si ALDE. Si cel mai rau pentru ei este ca a promis sa stea cu ochii pe Bucuresti si sa revina.

Dincolo de distorsiunile ridicole pe care le-am auzit la televiziunile de propaganda si punctajele dintr-o realitate pe care invitati si moderatori le recitau cu zambete crispate, mesajele prim-vicepresedintelui Comisiei Europene au fost clare precum cristalul:

- Doar magistratii pot judeca magistrati, nu Guvernul, nu politicienii. Deci, cu alte cuvinte, dupa avizul negativ al CSM, propunerea de revocare a dnei Kovesi nu mai are nicio justificare.

- Ridicarea MCV in 2019 nu este o certitudine, este doar o ambitie, o tinta care poate fi atinsa doar daca nu ne oprim sau, chiar mai rau, nu facem pasi inapoi in privinta Justitiei. Daca vor continua atacurile, ridicarea MCV nu va intra in discutie.

- Nu sunt probleme in sistemul judiciar, romanii pot fi mandri de Justitia lor. Asadar, abuzurile de care se plang penalii ori nu exista deloc, ori sunt doar cazuri punctuale care trebuie anchetate de sistemul judiciar. "Atacurile la adresa Justitiei risca sa lase impresia romanilor ca e o problema cu Justitia. Convingerea noastra e ca nu e nimic in neregula".

- Comisia Europeana nu este dezinformata, dl Timmermans nu a gasit la Bucuresti o realitate diferita de cea pe care o stia din informatiile primite inclusiv de la misiunea din Bucuresti, pe care laudat-o apasat. Aceasta teza nu mai tine, iar inainte de a o invoca, liderii romani sunt invitati sa sune direct la prim-vicepresedintele CE. Implicit, aici Timmermans acuza liderii de la Bucuresti de minciuna.

- Finantarile europene vor fi conditionate de respectarea statului de drept. Si, atentie, nu este vorba doar despre confinantari, ci despre toti banii europeni, inclusiv despre subventii. Sa vedem cum va fi cand agricultorii romani vor ramane fara subventii.

- De acum, Timmermans personal va fi in legatura permanenta cu Bucurestiul, inclusiv cu Parlamentul, pentru a face impreuna Legile Justitiei si modificarile la Codul Penal. "Cooperam astfel incat lupta anticoruptie sa fie ireversibila si sa ajungem in punctul in care nu exista regrese".

Deci dl Timmermans a transmis transant ca, daca asaltul asupra sefei DNA nu va inceta, daca Legile Justitiei vor fi distruse si Codul Penal macelarit, nu atat articolul 7 ne paste, desi ipoteza a fost respinsa pentru acest moment, nu indiferent de evolutiile urmatoare. Nu, pe noi ne vor arde la bani, pana la ultimul euro.

Si nu e intamplatoare referirea pe care dl Timmermans a facut-o la lipsa autostrazilor. Pentru CE logica e simpla: voi sunteti subdezvoltati pe zona de infrastructura pentru ca furati banii sau nu stiti sa-i folositi. Si pentru ca sunteti in situatia aceasta, reprezentati o povara pentru noi si un risc de irosire a banului contribuabilului european, ceea ce pentru noi e inacceptabil.

Daca cineva isi imagineaza ca dl Timmermans a venit la Bucuresti jovial, pentru socializare si impresie artistica, sa isi aminteasca faptul ca domnia sa este un olandez calvinist foarte serios, foarte meticulos si foarte dur, care, pe deasupra, mai si cunoaste foarte bine situatia din Romania inca de la aderare. Sa-i spui lui Timmermans ca e dezinformat in privinta Romaniei e ori prostie, ori insulta.

Este clar ca Puterea de la Bucuresti a intrat sub monitorizare stricta, explicita, cu Parlament cu tot, ceea ce e cu totul si cu totul fara precedent si arata gravitatea situatiei. Iar daca raportarea la legi si sistemul judiciar nu se schimba, efectele vor fi dramatice.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, spune ca Timmermans a trimis mesaje ultimative.

Si, atentie, noi vorbim doar despre mesajele publice ale prim-vicepresedintelui CE, cele de uz diplomatic. Nu am nicio indoiala, am si informatii, ca in spatele usilor inchise, termenii au fost cu mult mai putin pasnici decat ceea ce s-a spus in conferita de presa.

Care va fi reactia liderilor PSD?

In mod cert, pana la Congresul PSD, nu vom vedea schimbari majore, pentru ca Liviu Dragnea are nevoie de tensiune, de conflict care sa uneasca partidul in jurul liderului iubit. Dar dupa 10 martie, pentru Liviu Dragnea si PSD, in general, alegerea va fi grava.

Aleg biciul lui Timmermans, care poate lasa Romania fara niciun ban european, inclusiv subventii, si de aici o multime de efecte economice inclusiv in privinta investitorilor sau strang din dinti si aleg zaharelul, adica ridicarea MCV si intrarea in Schengen?

Si cred ca de aceasta data dl Timmermans a facut alegerea cat se poate de clara si in public, si in privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Timmermans la Bucuresti, #implicatii vizita Timmermans Romania , #PSD