Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Atentat grav la interesele Romaniei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Mai 2018, ora 13:37
13016 citiri
Atentat grav la interesele Romaniei

Miercuri seara, aparea in Monitorul Oficial ceea ce se zvonea deja de ceva vreme. Adica demiterea agentului guvernamental al Romaniei la CJUE, subsecretarul de stat Horatiu Radu. Spun ca se zvonea nu doar pentru ca ministrul Negrescu nu-l avea la inima, dar si pentru ca in urma cu cateva zile Liviu Dragnea insusi l-a tintit pe Horatiu Radu cu o declaratie prevestitoare:

"Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O sa-i propun premierului sa avem o analiza serioasa a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu stiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem sa ne pacalim cu notiunea de coincidenta. (...) Daca este o retea, te duci cu gandul la celebrul stat paralel, caci nu se poate, undeva trebuie sa exista o coordonare".

Adica mai pe romaneste, Horatiu Radu refuza sa avizeze toate ineptiile anti-europene pe care le gandesc guvernarile PSD. Din informatiile mele, la un moment dat, singurul aviz lipsa pe bugetul de anul acesta a fost chiar al departamantului condus de dl Radu pe motiv de MTO.

Am discutat cu Horatiu Radu cu ocazia celor doua interviuri pe care le-am realizat cu domnia sa.

Romania, la judecata UE. De ce suntem acuzati, ce riscam? Interviu cu avocatul Romaniei la CJUE

Orice interpretare pe care CJUE o da, chiar daca nu e neaparat in privinta Romaniei, influenteaza legislatia interna si implicit viata de zi cu zi

Este un magistrat de cariera, fost procuror criminalist, lector la catedra de Drept european a Facultatii de Drept din Iasi, a scris carti de drept european. Adica un profesionist foarte serios, magistrat care stia foarte bine ce face.

Dovada sta bilantul pe care l-a facut public la demiterea dupa 7 ani de exercitiu al acestei functii: inchiderea prin negocieri cu Comisia Europeana a peste 200 de cazuri de infringement ce puteau duce la sanctionarea Romaniei, obtinerea de conditii mai bune pentru consumatori in contractele de credit, dar si o interpretare mai flexibila a sistemului taxei pe valoarea adaugata si a celui privind taxele vamale, o singura cauza pierduta la CJUE, nicio sanctiune platita si, incununare, anul trecut, anularea de catre CJUE a deciziei Comisiei Europene care impunea Romaniei plata a peste 100 milioane de euro cu titlu de corectii financiare.

Asta pe scurt.

Trebuie stiut ca functia aceasta nu este o sinecura. Agentul guvernamental este singurul reprezentat al Romaniei in fata CJUE. El negociaza infrigement-urile cu CE, el pledeaza in fata instantei europene, el joaca diplomatic toate actiunile si in functie de perfomanta lui, Romania poate avea castiguri sau pierderi de sute de milioane de euro, dupa cum cum vazut chiar anul trecut.

Deci in afara de reprosul lui Dragnea, nu exista niciun motiv concret, factual, care sa justitifice demiterea dupa un mandat de succes atat de lung. Desigur insa, intotdeauna se poate mai bine si nimeni nu e de neinlocuit. Poate ca Dragnea a numit in acest post un profesionist al dreptului european, un om care sa asigure un bilant si mai stralucit.

Mai ales ca inca avem probleme serioase. "Continuam sa avem foarte multe directive netranspuse in domenii de importanta majora, motiv pentru care riscam sanctiuni. In ciuda eforturilor depuse, am constatat de multe ori ca exista o rezistenta interna la transpunerea si implementarea legislatiei europene, spune Horatiu Radu. Directivele neimplementate se refera, de exemplu, la spalarea banilor.

Sa vedem asadar cine se va lupta pentru implementarea lor, cine va aviza proiectele pe care Horatiu Radu nu le-a avizat si cine va "juca" milioane de euro pentru Romania.

Se numeste Costin-Radu Cantar, vine de la Consiliului Concurentei, unde era inspector de concurenta in cadrul departamentului juridic-contencios, post pe care nu il ocupase prin concurs, ci prin transfer de la un alt departament.

Vine din Craiova, este un apropiat al cuplului Manda-Olguta Vasilescu, este fiul patronului unei publicatii apropiate de PSD si in 2016, a picat examenul de intrare in Ministerul de Externe. In declaratia sa de avere apar bani obtinuti din jocuri de noroc. Fratele lui a fost condamnat in prima instanta pentru evaziune fiscala.

Dar poate ca omul e o fi un profesionist impecabil in materie de drept european. Am discutat cu fostii sai colegi din Consiliul concurentei care, sub protectia anonimatului, s-au declarat socati. Asta e cuvantul, socati.

"Nu s-a remarcat ca profesionist, este un personaj invizibil in departament, experienta si cunostintele lui se limiteaza la aspecte de drept national, nu are nicio pregatire privind dreptul UE", spun cei cu care am discutat.

Mai mult decat atat, "desi activitatea de agent guvernamental presupune reprezentare in fata CJUE si institutiilor europene, nu este un bun vorbitor de engleza, nu stie nicio alta limba straina, nu cunoaste mecanismele procedurale ale UE, nu a avut contact cu ele pentru ca nu a lucrat in materie de contencios UE. Nu are nicio notiune de drept UE.

Faptul ca nu stapaneste nicio limba straina este o mare problema. Pledoariile se sustin, ce-i drept, in romana, pe langa asta exista negocierile cu institutiile europene, contacte cu oficialii europeni, reuniunile bianule ale agentilor guvernamentali, unde se vorbeste in engleza si franceza. Agentul are un aparat de lucru, poate merge insotit de consilieri, dar conversatia oficiala nu o poate purta decat el si nu in romana. Pur si simplu nu intelegi ce se vorbeste acolo".

Colegii lui isi amintesc ca acum cateva saptamani dl. Cantar a inceput sa se intereseze de niste tratate europene, cu conditia sa fie in romana. Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans.

Acest om va reprezenta Romania si interesele ei in Europa. Nu cred ca mai sunt multe de spus.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#reprezentant Romania Curtea Justitie UE , #PSD