Coruptia ucide. Dragnea si Tariceanu pun in pericol parteneriatul strategic cu SUA

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 21:10
15097 citiri
Coruptia ucide. Dragnea si Tariceanu pun in pericol parteneriatul strategic cu SUA
Foto: Hepta.ro

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA care "indeamna" Parlamentul Romaniei sa nu voteze nicio modificare controversata la Legile Justitiei a cazut ca o lovitura de ciocan pentru PSD.

Din lipsa de reactie imediata, din lipsa de strategie si din degringolada de la partid rezulta ca Liviu Dragnea a crezut pana in ultimul moment ca acest comunicat nu va fi publicat desi a fost informat cu cateva ore inainte.

Luni dimineata, surse din PSD au declarat ca liderii formatiunii social-democrate au fost anuntati pe canale neoficiale de existenta acestei luari de pozitie si ca exista posibilitatea ca ea sa devina publica. Tot luni dimineata a aparut si prima incetinire a masinii de vot PSD din comisia speciala condusa de Florin Iordache. Graba cu care a inceput procesul de modificare a legilor, calendarul scurt, duritatea si arbitrariul cu care Florin Iordache condusese lucrarile pana atunci au disparut subit din peisaj, semn ca se intamplase ceva. Lucrarile comisiei au tinut de la ora 10:30 pana la ora 13:30.

S-au intrerupt pentru discutii in grupurile parlamentare, orice ar fi insemnat acestea.

In aceeasi zi, premierul Mihai Tudose a avut o intalnire cu senatorii PSD si intrebat fiind ce crede despre ancheta OLAF, divizia anticoruptie a Comisiei Europene, a raspuns "am incredere in OLAF".

In ultimul dosar al lui Liviu Dragnea procurorii DNA au anuntat ca exista un raport OLAF in care compania Tel Drum, controlata de liderul PSD, a fraudat fonduri europene. Aceasta reactie a premierului a fost iesita din comun, dar, acum, dupa comunicatul diplomatiei americane, poate fi privita intr-o alta lumina, reprezentand o delimitare a premierului Tudose de Liviu Dragnea. Acesta din urma, in cursul zilei de luni, nu a dat nicio declaratie oficiala.

Primele reactii care au venit dinspre conducerea PSD, arata ca strategia de criza a partidului este sa se foloseasca principiul "neamestecului in treburile interne", unul atat de drag lui Nicolae Ceausescu, dictatorul care si-a construit politica externa pe baza acestuia si care a dus, in final, la izolarea totala a Romaniei, la saracie si foame.

Rex Tillerson, seful diplomatiei americane, a venit de urgenta la Bucuresti pe 15 noiembrie, unde s-a intalnit cu ambasadorul Hans Klemm si cu ministru de Externe Teodor Melescanu, foto Hepta.ro

"Este o chestiune de perceptie, nu Klemm este personajul principal in aceasta actiune, ci acest comunicat extrem de bizar, care, din punctul meu de vedere, incalca toate uzantele specifice relatiilor dintre doua state, cu atat mai mult intre doua state partenere, asa cum sunt Romania si SUA. In ceea ce priveste Romania, este destul de ofensator. Oricine altcineva care isi permite sa ceara imperativ Parlamentului Romaniei ceva, orice ar fi acest lucru, este inacceptabil", a sustinut Serban Nicolae, senator PSD.

Un comunicat oficial care are in spate o analiza solida

Dar a fost o prima reactie. Cu cat vor trece orele si zilele, cu atat si reactiile se vor modela si vor imparti PSD-ul in cel putin doua tabere. Decisive, in aceasta stare de tensiune, vor fi reactiile celor mai importanti oficiali ai Romaniei, presedintele Klaus Iohannis si premierul Mihai Tudose.

Dupa aceasta declaratie de o duritate fara precedent a diplomatiei americane si dupa protestele de strada, social-democratii au ajuns in situatia sa decida daca partidul isi mai leaga destinul de Liviu Dragnea. Acesta din urma este izolat politic si diplomatic si e foarte greu de crezut ca PSD va mai avea viitor intr-un astfel de context. O criza economica e greu de evitat din moment ce diplomatia SUA a exclus din ecuatia parteneriatului strategic majoritatea PSD-ALDE.

Comunicatul Departamentului de Stat nu este un semnal exclusiv pentru clasa politica, este si unul pentru mediul de afaceri.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a declarat la Realitatea TV ca un astfel de comunicat "nu se publica fara o analiza precisa", sugerand ca decizia a fost determinata de esuarea tuturor discutiile neoficiale dintre reprezentantii SUA si cei ai majoritatii parlamentare.

Impact devastator asupra PSD

Sociologul Barbu Mateescu sustine ca acest eveniment politic va avea un efect major asupra PSD, iar comunicatul ii obliga pe membrii acestui partid sa se repozitioneze, ceea ce poate duce la destramarea formatiunii politice.

"Declaratia Departamentului de Stat e abrupta, dar poate duce la clarificarea lucrurilor in PSD. Oamenii de acolo vor si bani de la UE si discurs anti-UE si imunitate totala in fata legii si relatie buna cu americanii si injurat multinationale, dar si luat banii de la multinationale. Nu se poate. Mai bine un partid trilului de 15%, perfect izolat si etans, ca PRM sau legionarii interbelici (si de altfel asemanator cu ei), decat un front PSD+ALDE de 40-50% care parea rezonabil inainte de alegeri, dar nu e.

Nicio problema, si partidul conservator antebelic a murit, la fel si PSM, e OK, istoria se si te schimba. Marea problema e ca Romania nu are oameni politici consistenti si relevanti de stanga, cu toate celulele din creier in capul lor, pe modelul mai multor occidentali postbelici, care sa speculeze debandada care va urma. O sa incerce Ponta, dar e greu. Altii nu sunt de stanga sau au de urcat dealuri logistice si mai mari decat ale lui Ponta", a scris Barbu Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Melescanu n-a intrat in jocul lui Dragnea si Tariceanu

In dimineata zilei de marti, Calin Popescu Tariceanu l-a convocat pe ministrul de Externe Teodor Melescanu la Senat. Discutiile au durat mai bine de doua ore, iar ministrul Melescanu a plecat fara sa faca nicio declaratie publica, precizand ca "o sa vina un comunicat de la Parlament".

Tudorel Toader si Florin Iordache, strategii modificarilor Legilor Justitiei, doi politicieni care incearca sa subordoneze justitia intereselor de partid, foto Hepta.ro

Reactia partii romane s-a redus, intr-adevar, la un "comunicat de presa comun al presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei". Aceasta declaratie facuta de domnii Dragnea si Tariceanu nu angajeaza in niciun fel Guvernul Romaniei si, nici macar, Parlamentul Romaniei, desi, fara sa fi fost votat de nimeni, textul celor doi incepe cu enuntul "Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis de Departamentul SUA", ceea ce in lipsa unui vot in plen, e doar o minciuna.

Intalnirea dintre Tariceanu si Melescanu, a fost, de fapt, o incercare a presedintelui Senatului de a-l convinge pe ministrul de Externe sa-si asume o reactie oficiala, astfel incat sa angajeze statul roman in disputa cu SUA. Teodor Melescanu a refuzat si asa s-a ajuns la scrisoarea "trimisa pe persoana fizica" a domnilor Dragnea si Tariceanu in care se plang ca Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, "refuza sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare de ancheta".

Trebuie subliniat ca e pentru a doua oara in ultimele zile cand Teodor Melescanu il lasa in ofsaid pe Liviu Dragnea. Ministrul de Externe a fost cel care a dejucat "santajul" parlamentarilor puterii in Comisia de Aparare cand acestia au lipsit in bloc de la discutarea legii ce privea achizitia de rachete Patriot, decizie ce l-a adus de urgenta pe seful diplomatiei americane Rex Tillerson la Bucuresti. Oficialul roman a facut public, inainte de reunirea Comisiei de aparare, faptul ca sosirea intempestiva a diplomatului american a avut legatura cu incidentul din Parlament.

Un fost ministru povesteste despre diferenta dintre Parlament si Guvernul Romaniei

Documentul semnat de Dragnea si Tariceanu are o valoare simbolica pentru SUA, iar pentru opinia publica din Romania e oglinda in care se reflecta disperarea unui presedinte de partid condamnat penal si cercetat in alte cateva dosare de coruptie si a unui alt presedinte de partid judecat pentru marturie mincinoasa.

Pentru a intelege mecanismul, Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, descrie diferenta dintre reactia Guvernului SUA si "presiunile" puse de parlamentari.

"Sa va povestesc cum e si cu SUA asta. E o mare diferenta daca mesajul vine de la parlamentari sau de la guvern. Adesea si deputatii si senatorii lor fac presiuni asupra guvernelor straine. Am patit-o si eu: niste reprezentanti din Congres, care nu intelegeau nimic, au scris niste proteste, de fapt o insiruire de tampenii dictate de vreun lobby-ist platit de universitatile private din Romania.

Ambasadorul SUA a ras cand i le-am citit. Evident ca i-am plesnit. Dar ei nu reprezentau SUA. Cu totul alta e atunci cand reactioneaza Guvernul SUA: reactia guvernului (spre deosebire de reactia unor nenea din Congres sau Senat) este rezultatul unor analize foarte serioase si cu bataie lunga. Pe scurt: nu e de gluma. Desigur, nu esti obligat sa te conformezi, tot asa cum, daca vrei, poti sa mergi in izmene la bal. Doar ca vei fi dat afara", a scris Daniel Funeriu, fost ministru in Guvernul Boc, pe pagina personala de Facebook.

Dar, spre disperarea celor doi presedinti ai Parlamentului, nici presedintele tarii, nici primul ministru si nici ministrul de Externe nu-i vor urma in aceasta aventura.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Dragnea Tariceanu atac SUA, #Dragnea Tariceanu coruptie, #Dragnea Tariceanu legile justitiei , #PSD