Miroase a praf de pusca

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 09:17
33545 citiri
Miroase a praf de pusca

Inteleg de ce Liviu Dragnea merge inainte cu orice pret si orice risc cu modificarea Codului Fiscal. Pentru el este o chestiune personala, este vorba despre libertatea lui si asa ceva chiar cred ca nu este negociabil.

Are nevoie sa se tina de minciuna cu care a castigat alegerile ca sa aiba timp sa hacuiasca Justitia, domeniu in care, cu ajutorul CCR, da asaltul care se vrea decisiv. Dupa aceea, potopul!

Ceea ce nu inteleg este cum de nu simte PSD, partid cu mare experienta, ca a intrat intr-o spirala a mortii.

Poate cele cateva zeci de mii de oameni iesiti duminica pe strada in multe orase ale Romaniei nu vi se par mult. Sub 5% dupa cum spunea "sociologul natiei", dl Pieleanu. Contabiliceste, asa este. Dar nu traim in contabilitate.

Eu cred ca zecile de mii sunt doar antemergatorii unei societati tot mai tensionate in care deja miroase a praf de pusca din punct de vedere politic. Multi altii, cu mult mai multi decat la inceputul anului, sunt incarcati cu revolta de miscarile sinucigase ale acesti guvernari.

Pentru ca, spre deosebire de iarna trecuta, nu mai vorbim doar despre nemultumiri privind Justitia. Plaja s-a extins cu mult, in primul rand ca urmare a masurilor fiscale pe care Guvernul se pregateste (sau pare cumva chiar obligat de Liviu Dragnea) sa le adopte in sedinta de azi si care ar putea genera noi proteste chiar in aceasta dimineata.

Deja sunt prea multe voci din toate zonele, de la sindicate, la patronate si analisti, de la ONG-uri la presedintele Romaniei, care spun acelasi lucru: vor fi scaderi salariale importante in zona privata si, in cel mai bun caz, cresteri ridicole, de cativa lei in cea bugetara.

Efectele sunt insa cu mult mai ample. Primarii au venit la Guvern, pentru ca "revolutia fiscala" le taie intre 20% si 30% din venituri. Vorbim de primarii care, multe, nu mai au de pe acum bani tot in urma unei decizii a PSD, de a da liber la salarii. Promisiunea decontarii de la buget a scaderii e foarte vaga si nu exista nicio garantie ca Guvernul va avea banii sa o faca.

Deci proiectele de dezvoltare a comunitatilor sunt in mare pericol. Investiiile vor fi taiate si insasi dezvoltarea acestei tari va fi pusa intre paranteze.

Si nimeni nu pricepe, intr-o cheie onesta, de ce era necesara aceasta bulversare uriasa cu efecte pe toate termenele, o masura fara studii de impact, scoasa din joben deodata.

Singura explicatie realista este incercarea disperata de a acoperi cumva minciuna cresterii salariilor cu 25% si a noii legi de salarizare. Daca modificarea Codului Fiscal nu se face, Legea salarizarii nu se poate aplica si un an de guvernare PSD explodeaza.

Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu vorbeste deja despre restructurari, ministrul Transporturilor le si pune in practica.

Teoretic, e foarte bine sa ai un aparat bugetar cat mai suplu si eficient, dar poate cineva sa creada ca eficienta ii mana in lupta pe social-democrati sau lipsa banilor care se profileaza tot mai amenintatoare? Cand a facut PSD restructurari pe criterii autentice de competenta si eficienta?

Adica a venit momentul decontarii unei sarlatanii si Liviu Dragnea distruge Codul Fiscal si stabilitatea fiscala a tarii ca sa-si scopere minciuna. La asta se adauga cel mai prost sentiment dintre toate, si la nivelul micro, al fiecarui cetatean, al fiecarei firme, si la nivelul macro al societatii - nesiguranta.

Oamenii vad doar o imensa degringolada, ceea ce prof. Cosea numea o aventura fiscala pe care nimeni nu o mai controleaza. Beneficiari sau perdanti ai "revolutiei fiscale", toti avem motive sa ne intrebam daca Guvernul stie ce face, daca exista un plan, o viziune, daca inainte de a taia cineva a socotit sau taiem si apoi om vedea cum o scoatem la vopsea, daca o vom scoate.

Toate acestea provoaca pierderi electorale care trec de protestele de strada. PSD a inceput sa deconteze electoral la urne. Infrangerea de la Deva e foarte grava, pentru ca reflecta starea de spirit in zona urbana si vine dupa infrangerea dintr-un fief precum Targu Jiu.

Da, electoratul rural e mai usor de fidelizat, are o inertie mai mare, dar PSD ar trebui sa stie ca, daca nu mai are, mediul urban e pierdut. E o cale pe care a mai trecut.

Este incredibil si fara precedent ca la niciun an dupa ce ai castigat alegerile cu un scor zdrobitor sa generezi o asemenea adversitate a societatii. Este incredibil ca un partid de stanga, cel putin teoretic, sa genereze cea mai mare furie a sindicatelor din anii '90 incoace. Cand scoti in strada cea mai importanta platforma industriala a tarii, Dacia Mioveni, problema este imensa.

Multi se mira ca reactia sindicala e mai apriga decat la taierea salariilor. Da, asa pare. Dar explicatii exista. Atunci eram in criza si oamenii au inteles ca situatia era una generala, valul matura intreaga lume. Acum, insa, nebunia asta este doar consecinta unui sir de minciuni care au si generat o foarte mare asteptare. Ca sa nu mai vorbim ca avem si crestere economica record in UE. Oamenii se simt nu doar amenintati, ci si victimele unei sarlatanii, ceea ce amplifica furia.

Da, este adevarat ca Opozitia este foarte slaba. Dar ce ne arata alegerile de la Deva? Ca aberatiile PSD reusesc sa reactiveze reflexul raului mai mic, adica un PNL cu multe probleme ajunge sa para totusi frecventabil prin comparatie cu amenintarea PSD.

Pe de alta parte, la Deva, partidul lui Victor Ponta, aflat la primul test electoral, a reusit sa ia mult de la PSD, 13 procente, deci incepe sa se profileze o alternativa chiar pe zona electoratului fidel.

Deja vad lideri PSD care simt pericolul si cel mai edificator exemplu este al dnei Firea, care s-a dezis de revolutia fiscala. Nu ma indoiesc ca sunt si altii, politicieni cu experienta, care inteleg cat de grav este pentru PSD ceea ce se intampla.

Si intreb din nou PSD, ceea ce il intrebam si in iarna, la vremea OUG 13: este dispus sa se duca in cap pentru interesul personal al lui Liviu Dragnea? Istoria nu iarta si cine nu crede ar trebui sa se uite la PDL, partid imens distrus tot de ambitiile, de alta natura, ale liderului sau (informal).

Dragnea sacrifica PSD fara sa cracneasca asa ca partidul mai are, in opinia mea, o singura sansa, sa isi infrunte propriul lider si sa redreseze corabia lasandu-i lui Liviu Dragea un decont care se anunta urias, dar pe care el l-a generat.

Altfel, viitorul va fi sumbru si pentru PSD si pentru Romania.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#revolutia fiscala Dragnea, #proteste modificare Cod Fiscal , #PSD