Nimicitoarele sondaje in care si-a tarat Liviu Dragnea propriul partid

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 07:56
15170 citiri
Nimicitoarele sondaje in care si-a tarat Liviu Dragnea propriul partid

Pierderea de popularitate a PSD si imaginea presedintelui sau, ajunsa execrabila nu numai in fata romanilor din tara, dar si a celor din diaspora, ca sa nu mai amintesc de opinia publica de pe continent, determina materiile cenusii ale partidului sa publice din cand in cand sondaje, ca sa arate ca, totusi, "dracul nu-i chiar asa de negru pe cat pare".

Ne gasim in fata unui asemenea moment, iar sondajul publicat marti seara de sociologul Marius Pieleanu, fara indoiala un profesionist in domeniul sau, mi se pare ca un fel de zugraveala, pusa pe un perete gata sa cada. Ceva, ca sa ne spunem in gand, atunci cand citim: bine ca, totusi, nu e mai rau!

In definitiv, ce preocupa de la o vreme nu numai partidul si liderii sai, ci intreaga opinie publica a tarii? Ma tem ca nu atat sondajele privind starea social-democratiei, cat imaginea prabusita a mult contestatului lider, despre care s-a publicat de curand informatia ca ar fi ajuns la o cota de incredere de 4% in randul romanilor.

Daca vreti, 96% neincredere.

Chiar nu vrea nimeni sa confirme sau sa infirme increderea de 4% in liderul PSD?

Asta este principala problema pe care ar putea-o analiza un nou sondaj, daca si-ar putea permite. Dar deduc printre randuri ca nu poate. Altfel, domnul Pieleanu ar fi prezentat negresit propria cifra, alaturi de acel 4%, ucigator pentru domnul Dragnea. Ar estima dansul altceva, de exemplu, un 10%, ca sa para macar stationar.

Daca n-a facut-o, banuiesc ca profesionistul s-a speriat observand ca acei 4% sunt o supraestimare de tipul "cel mult, dar probabil mai putin". Si, decat sa dea cifra corecta, dar incomoda, a preferat s-o lase balta.

Daca n-ar fi lasat-o balta, ce ar fi rezultat? Domnul Iohannis s-ar mentine in fruntea politicienilor, neintrecut decat de doctorul Arafat, apolitic dar iubit de romani, urmat de protestatara Firea, poate de Tariceanu sau Kovesi, iar pe Dragnea il descopeream undeva departe, dincolo de Traian Basescu, Ponta, pe la categoria "altii".

Dar nici sondajul obtinut, cel privind partidele, nu le-a fost de mare folos celor care l-au comandat. Cunoscand optiunile cam pro-PSD ale autorilor, ma intreb: ce s-ar alege din partid (si din alianta) daca, de exemplu, alegerile ar fi maine?

Raspunsul sta chiar in cifrele pe care ni le comunica sondajul despre care discutam. Dezastruos pentru PSD. Cota PSD de 32-33% arata ca volanul este scapat din maini. Dupa aproape doi ani de guvernare "de succes", cum o apreciaza liderul formatiunii si premierul sau, scaderea este de aproape 72%, iar trendul trage in jos, nu in sus.

Faceti o extrapolare aritmetica si raspundeti la intreabrea simpla: daca dupa aproape doi ani increderea a scazut cu 28%, cata incredere va mai ramane in ziua alegerilor din 2019, dupa patru ani de succese?

Dilema momentului: unde se duc cei care pleaca?

Este clar ca electoratul s-a saturat de alianta, dar sondajul nu poate preciza directia spre care pleaca. Domnul Pieleanu explica - si cred ca are dreptate - ca cei mai multi au migrat spre ALDE si proaspata MRI a domnului Ciolos.

Prima explicatie lasa de inteles ca pe votanti nu-i dezamageste atat politica si programul guvernarii PSD, pe cat ii dezgusta maniera si comportarea liderului in cauza. Pe scurt, decat cu Dragnea, mai bine cu Tariceanu, incat dintre doua rele stii ca ai ales-o pe cea mai putin rea.

A doua explicatie este spre cinstea domnului Ciolos. Cu toata politica denigratoare desfasurata de PSD la adresa guvernarii tehnocrate, cu toate loviturile sub centura administrate sistematic de dl Dragnea fostului premier Ciolos, acesta s-a aratat neabatut in apararea democratiei si a unor principii liberale, desi nu face parte din PNL.

Am convingerea ca destui membri ai PSD privesc deceptionati distanta uriasa dintre principiile social-democratiei si modul cum se practica ea la noi, ajungand pana la urma sa-si caute aiurea o noua paleta de valori.

Liberalismul este ispititor sub numeroase aspecte, dar multi se simt straini de PNL, dezgustati de ALDE si au ajuns sa descopere noul partid al domnului Ciolos, alimentand o apreciata si neasteptata ascensiune a acestuia.

In opinia mea, migrarea optiunilor electorale ale pesedistilor spre ALDE si MRI este cea mai grava amenintare pentru PSD. Ea subtiaza randurile propriei formatiuni si le ingroasa pe cele ale adversarilor, asigurandu-le un fel de para malaiata, la care unii poate nici n-au gandit.

Recentul sondaj al dlui Pieleanu evita sa puna pe hartie increderea de care s-ar bucura dl Dragnea, dar si asa este suficient pentru ca sa ne sugereze incotro ne indreptam.

Ce se poate observa pe marginea noului sondaj de opinie

1. Cresterea puterii ALDE (posibil 12-14%) si scaderea increderii in PSD (32-33%) arata ca nici in cazul mentinerii coalitiei PSD+ALDE (12/14%+32/33%=44/47%) aceasta nu mai are cum detine puterea.

Daca va pofti sa guverneze, va trebui sa se alieze cu fortele Opozitiei, iar presedintele statului sa-i mai ofere "inca o sansa", a nu stiu cata.

2. Saltul semnificativ din ultimele sondaje la capitolul ALDE merita comentat. Nu incape indoiala ca dizgratia publica a domnului Dragnea l-a avantajat si il avantajeaza pe dl Tariceanu.

Dar, atata timp cat exista PNL, este greu de crezut ca oameni care incearca politica liberala s-ar inghesui spre ALDE, doar la gandul ipotetic ca de acolo ar mai veni mirosul de ciolan.

Asta se poate intampla, eventual, la varf. Jos, la firul ierbii, putin ii pasa votantului a ce-i miroase altuia in farfurie, la o masa unde el nici macar nu este invitat.

La firul ierbii, sunt doua optiuni principale: pro-coalitie si anti-coalitie. Iar cea de a doua inseamna nici PSD, nici ALDE. Altceva.

Pentru acest motiv, apreciez ca ALDE nu creste chiar in ritmul prevestit de sondaje. As crede mai curand ca multi dintre cei care s-au declarat trecuti de la PSD la ALDE se afla numai inr-o situatie tranzitorie, pentru a-si gasi locul definitiv in PNL. Ramane de vazut insa daca dl Orban va avea abilitatea sa nu-i respinga si nici macar sa-i neglijeze.

3. Eventuala intrare in Parlament a partidului Pro Romania, plus existentele deja PMP, USR, UDMR si altele posibile, dar inca neafirmate, deschid perspectiva in viitor a unui Parlament foarte eterogen, cu doctrine diferite, optiuni diferite, dar si cu interese diferite.

Este de prevazut o inertie ridicata la luarea deciziilor si continuarea acelorasi taraganari pe care au dovedit-o toate mandatele parlamentare din ultimele trei decenii.

4. Pe de alta parte, intrarea in Parlament a formatiunilor Pro Romania si MRI poate marca venirea si respectiv revenirea in viata parlamentara a doua personalitati capabile sa demonstreze valoarea propriilor experiente politice: Dacian Ciolos si Victor Ponta.

Poate ca unul din ei, sau poate amandoi, vor avea capacitatea sa stopeze degradarea societatii romanesti, la care impinge cu zel si cinism regimul Dragnea.

Acestea sunt numai cateva dintre observatiile cu privire la recentul sondaj despre ce se intampla azi in politica romaneasca. Nu sunt complete, pentru ca nici sondajul nu este complet si as astepta unul nou care sa raspunda la intrebarea socanta: cata incredere mai are dl Dragnea printre romani?

Sa nu ne mai ascundem dupa deget: PSD scade, dar inca nu s-a prabusit. Numai daca se confirma acel 4% al domnului Dragnea inseamna ca liderul s-a prabusit. Atunci vestea buna este ca nu mai scade. Ca n-are unde.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sondaj Marius Pieleanu, #Dacian Ciolos MRI, #Victor Ponta fost prim ministru, #sondaj Liviu Dragnea , #PSD