Planul Dragnea, in trei pasi. Ce nu i-a mers si ce se poate face

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 16 Februarie 2017, ora 11:30
24194 citiri

Ca orice mosier care crede ca, daca s-a imbogatit pe spinarea statului si inca nu a ajuns la puscarie, e foarte inteligent, domnul Liviu Dragnea si-a facut un plan.

Un plan simplu, in trei pasi, nu vreo conspiratie sofisticata, cu aer de thriller islandez. Iar, acum, creierul domnului Dragnea nu poate pricepe: de ce nu a functionat? Mai intai, insa, va invit la o scurta privire peste planul PSD asa cum il vad eu:

A. Prima parte a fost cea mai simpla: cam toata populatia adulta a Romaniei a primit o spaga, mai mare sau mai mica. Spun "cea mai simpla" pentru ca niste chestiuni precum deficitul bugetar sau MTO nu inseamna nimic pentru PSD.

In consecinta, partidul a crescut salariul minim pe economie, a majorat salariile din Educatie si Sanatate, a eliminat circa 100 de taxe. Sa nu ma intelegeti gresit: eu sunt un om de dreapta, cred ca reducerea fiscalitatii este benefica economiei.

Dar domnul Dragnea a vrut sa ne pacaleasca: nu se mai plateste taxa radio-TV, dar romanii achita tot din buzunarul lor functionarea acestor instrumente de propaganda, doar ca banii vin de la buget. Si mai rau este faptul ca televiziunea publica a primit mult mai multi bani decat a cheltuit in 2016, pentru a-si putea achita datoriile istorice, insa fara sa fie obligata la un plan de restructurare.

B. In timp ce populatia se uita fericita la "banii din buzunar" - o expresie atat de indragita de domnul Dragnea - ministrul Iordache urma sa scoata din puscarii clientela PSD, oprea procesul lui Liviu Dragnea si-l curata de condamnarea din 2016, astfel incat acesta putea ajunge prim-ministru.

Semnalul catre toate structurile PSD, de la nivel local la central, era clar: puteti fura in liniste, intr-un fel sau altul va vom salva.

C. Incepea jaful, la toate nivelele. La conducerea scolilor a fost reinstalata patura directorilor numiti de PSD, la Spitalul Universitar a fost numita prietena lui Sorin Oprescu - si este clar ce urma sa se intample in toata tara - iar primariile primeau, legal, dreptul de a contracta credite aproape fara nicio limita.

Companiile de stat erau recucerite: uitati-va cum, la TAROM, a fost numit un specialist in lignit. Miza acestei numiri ar putea fi achizitiile pe care le va face TAROM in urmatorii ani, inclusiv 30 de avioane noi.

Dar planul s-a destramat. Spaga catre alegatori s-a dat usor - PNL nu e capabil sa spuna "Stop" populismului - dar nu a avut efectul scontat. Oricat de mare a fost mita aruncata de Dragnea peste electorat - peste 1% din PIB - romanii nu au vrut sa accepte siluirea statului de drept.

Revolta a fost fara precedent, mult dincolo de obisnuita miscare de rezistenta de pe Facebook. 600.000 de oameni in strada, cele mai mari manifestatii din ultimii 27 de ani. Liderii PSD s-au speriat de furia poporului si au inceput sa dezerteze. Prim-ministrul a facut un pas inapoi, realizand ca risca sa intre la puscarie in locul lui Dragnea.

In acest moment suntem acum: PSD a pierdut prima ciocnire, intr-o confruntare precum biblica batalie dintre David si Goliath, dar razboiul nu s-a terminat. PSD nu numai ca nu a invatat nimic, dar cred ca clocoteste de ura si dorinta de razbunare.

Cum putem sa rezistam, pentru ca e clar ca Dragnea nu pricepe ce se intampla cu romanii si va mai incerca? Opozitia oficiala - cea din Parlament, nu din strada - trebuie sa nu mai fie atat de bleaga, iertati-mi termenul dur, sa se uneasca si sa se bata.

Eu le propun un proiect comun, care sa porneasca de la Proclamatia de la Timisoara, din martie 1990. Cititi-o si veti fi surprinsi cat de actuala ramane in multe din punctele ei.

"Exilul romanesc inseamna sute de profesori eminenti care predau la cele mai mari universitati din lume, mii de specialisti pretuiti la cele mai puternice firme occidentale, zeci de mii de muncitori calificati in tehnologiile cele mai avansate. Sa fim mandri de ei si sa transformam raul in bine, facand din trista si dureroasa diaspora romaneasca o forta innoitoare pentru Romania", scrie la punctul 12.

Dar cred ca obiectivul cel mai important - pe care PNL, USR, PMP si UDMR l-ar putea sustine in comun - ar fi reactivarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, cel care cerea ca fostii securisti si nomenklaturisti sa nu mai poata candida timp de trei legislaturi.

Eu cred ca nu este prea tarziu sa il punem in aplicare, cu un amendament: aceasta interdictie sa se aplice si celor care, in noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2017, au incercat sa-i salveze pe corupti si au pus in pericol statul de drept si parcursul european al Romaniei.

S-au oprit doar fiindca sute de mii de romani au avut curaj, au iesit in strada si nu au plecat pana cand infractorii nu au facut un pas inapoi.

Acum, este rostul Opozitiei parlamentare sa consolideze aceasta victorie a strazii. Vom vedea daca este capabila.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Liviu Dragnea proteste ordonanta penali, #PSD ordonanta cod penal , #PSD