PSD - un partid terorizat de un om

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 08:53
7022 citiri
PSD - un partid terorizat de un om

Multi comentatori TV s-au grabit sa aprecieze ca votul dat luni de CEx al PSD pentru excluderea din partid a doi membri marcanti, cu o majoritate de 53 contra 9, este "coplesitor" si demonstreaza pozitia forte in partid a lui Liviu Dragnea.

Mi-e teama ca acestia sunt ori tinerei care inainte de '89 abia se nascusera si nu simteau ce se petrece in jurul lor, ori oameni aflati atunci in floarea varstei, dar cam senilizati intre timp. Ei nu-si mai aduc aminte cum se sculau cu noaptea-n cap, pentru un pachetel cu telemea sau cu parizer, ca sa nu le ramana familia flamanda.

In acea vreme, propunerile lui Ceausescu erau votate nu cu majoritate, ci cu unanimitate. Iar camarila ceausista era convinsa ca unanimitatea este cheia democratiei, dupa cum camarila dragnista de azi pretinde ca, pentru democratie, este destula o "covaristoare majoritate".

Majoritatea este insa semnificativa numai daca este liber exprimata. Daca s-a obtinut dupa o negociere tinuta in ajun cu usile inchise, cu persoane alese pe spranceana sub pretext ca asta este "strategia partidului", atunci acea majoritate nu face doi bani.

Aranjamentele din culise

As zice sa nu confudam votul cu manipularea. Liderul PSD s-a dovedit un as al aranjamentelor din culise.

Recapituland putin evenimentele, oricine isi aduce aminte ca, in vederea votului de luni, dl Dragnea si-a chemat oamenii de nadejde inca de duminica seara, la el in birou.

I-a chemat, ca sa ce? Simplu, ca sa negocieze conditiile in care eventualii simpatizanti ai protestatarilor se vor intoarce in tabara Dragnea. Josnic pentru liderul partidului, umilitor pentru cei care-si vand constiinta contra avantaje si devastator pentru oamenii de buna credinta, dezgustati de cei alesi chiar de ei.

Este evident ca Dragnea a negociat om cu om, ca l-a convins pe fiecare in baza principiului "na-ti si tie o bucata", iar sedinta de a doua zi n-a fost decat un spectacol de prost gust. Daca din totalul de 62 votanti, 9 s-au mentinut neclintiti pe pozitii, asta atrage atentia mai mult asupra faptului ca ei au rezistat, decat asupra celui ca ceilalti sunt multi.

Non multa sed multum, ne invata intelepciunea predecesorilor. Cei noua (care se pare ca erau zece) reprezinta 15% din total, ceea ce mi se pare urias, in conditiile cand deasupra votantilor atarna necrutatoare sabia lui Damocles.

Daca si cu parca se plimbau intr-o barca

Repet, in faimosul decembrie '89, intregul CEx se exprimase in favoarea lui Ceausescu, dar in fata sediului era deja adunata multimea uriasa, a protestatarilor.

Ceausescu ii numea huligani naimiti de dusmanii din afara, mai tarziu Iliescu isi numea adversarii golani angajati de Opozitie, Liviu Dragnea a declarat luni urmatoarea enormitate despre indezirabilii exclusi:

"Multi lideri din Opozitie mi-au spus ca domnul Neacsu negociaza cu Opozitia pentru a sustine o motiune de cenzura".

Oare nu-si da seama dl Dragnea ca minciuna are picioare scurte? Care "multi lideri" ai Opozitiei converseaza cu Liviu Dragnea si-i tradeaza pe presupusii tradatori, denuntandu-i ca ajuta Opozitia?

Are dl Dragnea ocazia sa discute macar cu un singur lider al Opozitiei, la care se refera? Discuta cu el dl Ludoivic Orban? Discuta Basescu sau Dan Barna? Stau la taclale cu el Ponta sau Ciolos?

Informatia despre "multi" lideri ai Opozitiei care s-au deconspirat in taina, facandu-i confidente - cui credeti? lui Liviu Dragnea - mi se pare de acelasi calibru cu alte enormitati, difuzate de acelasi personaj cum ca patru asasini au fost platiti de persoane misterioase ca sa-l omoare, sau o alta idee, ca in tragedia de la #Colectiv ar fi vorba de crima.

Un fragment din declaratia sa facuta cu acest prilej este mostra de iresponsabilitate, atunci cand o rosteste un asemenea demnitar: "Poate nu am suficiente informatii, poate multe lucruri pe care le-am citit sunt prostii sau inventii. Poate sunt clare si nu-mi dau seama".

Poate, poate, poate si nimic sigur. Stiti cum este asta? Este ca un fel de "daca si cu parca se plimbau intr-o barca, daca a zburat, iar barca s-a scufundat".

Dreptul de a-ti pune lacat la gura

Ei bine, PSD nu-l exclude din randurile sale pe cel care viseaza crime si asasinate, care se lauda ca a conversat cu cei care nici n-ar discuta cu el, pe cel care tocmai ii pune capastru libertatii de opinie si de exprimare.

Ii exclude pe cei care isi folosesc dreptul lor inalienabil de a gandi, a avea opinie si a o exprima, asa cum spune Legea Fundamentala: prin "orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public" (art. 30 al.1).

Oare interzicerea brutala a folosirii dreptului la care m-am referit mai sus nu constituie o forma de cenzura? Pun aceasta intrebare, intrucat aliniatul imediat urmator al aceluiasi articol din Constituite stipuleaza: Cenzura de orice fel este interzisa.

Imi este clar ca legiuitorul, vorbind de cenzura "de orice fel", tine sa atraga atentia ca nu se refera numai la audiovizual si presa scrisa. Interzicerea oricarui fel de a ne exprima asa cum stipuleaza legea, prin viu grai, scris, imagini, sunete sau prin alte mijloace, constituie cenzura.

Cenzurandu-si colegii, domnul Dragnea incalca unul dintre drepturile fundamentale ale cetateanului - indiferent daca respectivul cetatean este sau nu membru al unui partid - si anume acela de a gandi, de a avea opinii si a le exprima in public.

Mai e ceva in traista lui Mos Craciun?

De cand cu aceste evenimente, circula printre liderii sfertodocti ai PSD ideea ca, in interiorul partidului, functioneaza propriile legi interne, altceva decat prevederile general valabile. Iar una dintre ele este secretomania, obligatia de a disucta tot ce priveste partidul numai in spatele usilor inchise.

Asta e ca si cum as sustine ca legea gravitatiei este valabila oriunde, dar nu la mine acasa, unde se aplica numai legile facute de mine. Mi se pare de bun simt ca dreptul la opinie si la libera exprimare, statuate de Constitutie, nu pot fi ingradite intr-un partid, o cooperativa, o ograda sau un judet. Constitutia Romaniei este valabila oriunde in Romania.

Domnul Dragnea crede ca le-a pus tuturor lacat la gura, sanctionand doi "oameni grei". Mi se pare exact invers. Cei doi "grei" sunt vechi in partid, apreciati de colegi, sustinuti de orgaizatii si repudiati numai de Dragnea, prin cozile lui de topor, puse sa propuna si sa voteze in CEx.

Dar cat poate tine asta? Are Liviu Dragnea in sacul sau de Mos Craicun atatea functii si cadouri, ca sa-i mai mituiasca multa vreme pe opozanti sau nehotarati?

Experienta arata ca, pe masura ce timpul inainteaza, nehotaratii devin simpatizanti, hotaratii devin din ce in ce mai nehotarati, iar bulgarele de zapada creste, pe masura ce se rostogoleste. Sacrificand doi oameni grei, liderul partidului nu si-a rezolvat problema, ci numai a amanat-o.

Odata cu el, se rostogoleste si dl Dragnea, cu deosebire ca bulgarele devine tot mai mare pe masura ce ajunge jos, iar liderul PSD ajunge tot mai mic, pe masura ce coboara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#PSD excluderi, #Liviu Dragnea excluderi PSD, #CEX excluderi PSD, #Adrian Tutuianu exclus PSD, #Marian Neacsau exclus OSD , #PSD