Revolutia promisa de Liviu Dragnea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 18:30
9227 citiri
Revolutia promisa de Liviu Dragnea

PSD este pe punctul sa produca o revolutie fiscala despre care, daca va fi implementata, se va spune peste ani ca a produs cel putin la fel de mult rau societatii pe cat au facut taierile bugetare din 2010 si austeritatea care a urmat dupa declansarea crizei economice financiare din 2008.

S-a spus despre modificarile prin care coalitia PSD-ALDE vrea sa schimbe Codul Fiscal ca au fost gandite pentru a face posibile o parte din cresterile promise de PSD si Liviu Dragnea in campania electorala de anul trecut. Unele din modificarile fiscale sunt prevazute in programul de guvernare, altele nu.

Trecerea contributiilor sociale si de sanatate de la angajator la angajat a creat un scandal atat de mare, incat PSD a parut ca bate in retragere si ca e dispus sa renunte la aceste modificari in urma protestelor sindicatelor si patronatelor.

Luni dimineata, pana si premierul arunca din mers posibilitatea ca schimbarile la Codul Fiscal sa fie amanate.

Pasul in spate ar fi fost apreciat ca un gand bun care ar fi luminat PSD inainte de a introduce una dintre cele mai dezastruoase masuri de dupa '89 pentru salariatul roman.

Tot luni, mai pe dupa-amiaza, a iesit ministrul Finantelor, Ionut Misa, care a spus totusi ca ordonanta privind noile prevederi fiscale va intra in sedinta de guvern.

De dragul de a intretine iluzia ca majorarile promise in Legea Salarizarii unitare se vor aplica si celor pentru care a fost gandita, nu doar demnitarilor si alesilor care si-au votat maririle primii, iata ca partidul lui Dragnea merge pana la capat cu transferul contributiilor de la angajator la angajat.

PSD se afla in goana dupa banii necesari majorarilor veniturilor bugetarilor inca din momentul elaborarii Legii Salarizarii unitare. In prima faza, au sperat ca reformarea ANAF si o mai buna colectare a banilor la buget ar putea fi solutia, de unde si interesul manifestat atat de Grindeanu, cat si Tudose fata de Fisc. Doar ca rezultatele aici nu sunt simtite imediat, ci dupa mai multi ani.

Cand legea care ordona majorarile salariale din sistemul de stat a fost gata, se stia ca ea nu va putea fi implementata, in conditiile actuale, fara a creste fie deficitul, fie taxele si impozitele.

Cum PSD promitea sa scada si impozitul pe venit, perspectiva depasirii deficitului agreat cu UE i-a speriat pe social-democrati mai rau decat nerespectarea promisiunilor electorale.

Asa a ajuns PSD sa opteze pentru mutarea contributiilor sociale si de sanatate de la angajator la angajat, o idee atat de mult de dreapta incat nici cel mai liberal dintre guvernele Romaniei nu a avut curajul sa o puna in practica.

PSD nu a ajuns aici in urma unei metamorfoze ideologice, ci impins de calculele contabile, care sa produca marirea salariilor cu 25%, chiar daca doar pe hartie, in timp ce cresterea reala resimtita de angajatul bugetar va fi de 3-4%.

Si, mai pe scurt, pentru a vinde o fantasma angajatilor la stat, PSD pregateste una dintre cele mai crunte lovituri pe care o putea da salariatilor din mediul privat, vulnerabilizandu-i in fata patronilor si obligandu-i sa negocieze cat le va mai ramane din venitul de pana acum.

Daca va merge inainte cu masura transferarii contributiilor de la angajator catre angajat, PSD ia practic orice responsabilitate sociala de pe umerii patronatelor, elibereaza capitalul de orice raspundere fata de cei care ii aduc plus valoarea si deschide drumul catre o societate cu inegalitati si mai mari.

Cum traim deja in aproape cea mai saraca tara unde si inegalitatile intre bogati si saraci sunt cele mai mari din UE, social-democratii lui Dragnea sunt pe cale sa puna bazele unui viitor cataclism social, cum nici cele mai neoliberale state din lume nu au avut ghinionul sa traiasca.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#revolutie fiscala Dragnea, #transfer contributii Dragnea legea salarizarii , #PSD