Sindicatele, protestele si cacealmaua coalitiei

Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 14:40
5787 citiri
Sindicatele, protestele si cacealmaua coalitiei

Multimea aparuta brusc cu pancarte pe strazi in ultimele zile il enerveaza vadit pe dl Dragnea. Deunazi declara chiar ca nu intelege ce vrea aceasta multime si de ce protesteaza tocmai intr-un moment cand i s-au marit si i se maresc in continuare salariile non stop.

Mi-e teama ca liderul PSD ori n-a inteles starea de spirit a strazii, ori se face ca nu intelege. Are impresia ca aici e vorba numai de salarii. Dar pe strazi ies oameni din transporturi, sanatate, invatamant, fiecare cu oful lui si nu toti revendicand acelasi lucru.

Deduc ca nemultumirea bate mult mai departe decat acolo unde gandeste liderul PSD. Problema a din ce in ce mai multi romani este aceea ca nu mai suporta sa fie pacaliti, nici prostiti sau trasi pe sfoara, iar ceea ce fac in aceste zile liderii coalitiei pare mai curand o cacealma decat acea echitate, pe care o tot clameaza tripleta Dragnea-Olguta-Tariceanu.

In plus, sindicatele au iesit de la negocierile de vineri cu senzatia ca sunt santajate, dupa ce au retinut de la Liviu Dragnea ca legea salarizarii in sectorul public nu s-ar putea aplica fara sa se implementeze la pachet si transferul de contributii de la angajator la angajat. Adica, ori tot, ori nimic.

Santajul mareste si mai rau tensiunile, inversuneaza si mai tare protagonistii, inraieste si mai mult angajatii, distruge increderea intre unii si altii.

Nu ti-a dat nimeni dreptul sa smecheresti populatia cu inginerii financiare, in baza pivilegiului ca esti majoritar. Pe nea Cutare il intereseaza ce-i intra concret in buzunar si atat. Nu-i pasa de lectia doamnei Olguta pusa pe hartia din fata camerei de luat vederi, ca sa creada lumea ca si-a luat doctorat la calculul salariilor brute.

Ca sa fiu explicit, s-a prevazut in program cresterea salariilor cu 25%, s-a tot amanat, incalcand programul, iar acum se prezinta un calcul greu de urmarit, dar care duce la concluzia ca angajatului nu-i mai intra in buzunar decat vreo 4% in loc de 25%, cati erau prevazuti in program.

Pe salariat nu-l intereseaza nici explicatia cinica a dlui Dragnea, cum ca de aici va rezulta o pensie mai buna peste zece, douazeci, trezeci de ani sau nu stiu cand.

Astea sunt brasoave. Omul vede cu ochii lui cum se recalculeaza pensiile din pix chiar in aceste zile, cand nu te mai intreaba nimeni cum erau regulile, nu zic acum zece ani, dar poate nici macar anul trecut.

Iar plimbarea brusca a atentiei de la salariile de azi la pensiile din viitor ma tem ca accentueaza sindromul de cacealma. In viitor, vor fi alt guvern, alta Olguta, alt Dragnea si sigur alta gandire - sper mai inteleapta. Viitorul nu-l garanteaza nimeni.

Daca ar fi treaba cinstita, PSD putea stinge usor conflictul dandu-le satisfactie sindicatelor si lasand angajatorii sa plateasca ei contributiile, ca pana acum, si asa cum e prevazut in program. Dar asta ar insemna sa le dai oamenilor in buzunar intreaga crestere de 25% din salariu. Ori, tocmai aici este nodul conflictului: de unde sa dai, daca n-ai?

In opinia mea, cei care si-au asumat riscurile guvernarii trebuiau sa fie cinstiti cu romanii inca din momentul cand au constatat (tarziu, ce e drept!) ca programul nu este sustenabil. Sa le fi spus: oameni buni, am gresit. Nu e rusine sa-ti pui cenusa in cap cand gresesti. Este rusine sa n-o pui deloc si sa le imbrobodesti capul partenerilor cu aritmetica Olgutei, convingandu-i ca doi ori doi fac trei.

Ce-i de facut acum? E greu sa-i ceri lui Dragnea sa repare un mecanism de care era atat de mandru cand l-a scris. Singura solutie pentru lideri este una aproape imposibila: sa caute alte surse financiare pentru finantat legea salarizarii.

In opinia mea, pana la urma urmei tot trebuie dezlegat calul de la gard: evaziunea fiscala este inca in floare, contrabanda a reinceput sa ia avant, braconajul continua ca mai inainte, coruptia prinde din nou curaj. Toate ascund surse cu care statul si-ar putea acoperi gaurile negre, ramanand si cu ceva pe deasupra.

Dar nu e binomul Dragnea-Tariceanu capabil de asa ceva. N-am nici o indoiala ca in evaziunea fiscala sunt implicati clienti ai aliantei. Cred ca numai daca te sprijina de undeva alianta, poti face contrabanda fara sa bata la ochi. Dar braconajul? Daca nu inchid ochii cei pusi sa pazeasca padurea, nu te poti apropia nici de un copac!

Dar coruptia? Hai sa nu mai vorbim de funie in casa inculpatului, tocmai acum cand Parlamentul a respins ridicarea unei imunitati parlamentare, ceruta de DNA, si tocmai se pregateste sa mai respinga inca vreo doua.

Asa ca, pana la urma, inteleg si ce-o fi in mintea liderilor Dragnea si Tariceanu: decat sa-ti infrunti prietenii, mai bine te pui rau cu sindicatele, te ratoiesti la multimea iesita pe strazi cu pancartele si te declari mirat ca romanii cu salarii marite protesteaza, in loc sa-i multumeasca lui Dragnea si sa-i ridice statuie - ca tot n-avem destule.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legea salarizarii, #sindicate proteste, #Liviu Dragnea program guvernare PSD , #PSD