Unde il duce pe Liviu Dragnea disperarea

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 07:22
24862 citiri
Unde il duce pe Liviu Dragnea disperarea
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

"Barbatia nu se gaseste in librarii" este un program electoral anuntat de Liviu Dragnea in prezilele celor doua scrutinuri care vor decide pentru multi ani de acum inainte tipul de putere pe care romanii vor sa il incredinteze politicienilor.

E un slogan de legitimare institutionala a mediocritatii, dar care merge dincolo de populismul de acum traditional al dispretuirii elitelor.

Acest dispret fata de elite este cultivat in ultimii ani de lideri politici ca Donald Trump, Viktor Orban si, la vremea lui, Nigel Farage, unul dintre autorii Brexit-ului, a carui poveste inca nu stim cum se va incheia.

Toti acestia au facut din universitati, din intelectuali, din ceea ce teoria sociologica numeste elite un tap ispasitor pentru relele care s-au intamplat societatilor lor, rele pe care doar ei le pot repara, restituind "poporului" drepturile cuvenite.

Vanatoarea de vrajitoare intelectuale

Nu e o tehnica politica inovatoare, ea se trage din vanatoarea de vrajitoare medievala, care, odata alese si aratate cu degetul, purtau responsabilitatea pentru grindina de acum opt ani, care a distrus culturile, lacustele de acum trei ani, seceta de mai ieri si moartea unor copii imbolnaviti de rujeola.

Esential in aceasta poveste e ca lumii ii este la indemana sa o dispretuiasca pe vrajitoare - adesea o femeie care isi vedea de rostul ei, nu se amesteca cu te miri cine, nu statea la barfe -, pentru ca e mult mai dificil sa o vezi ca pe o persoana mai buna decat tine, asa cum poate si tu ai deveni, daca ai face acest efort.

Tot ce trebuie pentru ca povestea asta sa existe si sa devina instauratoare de putere este sa apara preotul/politicianul care sa promita linsarea vrajitoarei, sa isi asume asadar crima.

Acum satul este tara, iar vrajitoarea este elita intelectuala, cea care nu are cum sa fie decat minoritara, adica pretabila transformarii intr-un obiect al urii.

Barbatii nu cumpara si nu citesc carti, isi anunta Liviu Dragnea programul electoral, intr-un gest de virilizare a puterii. Aceasta paradigma machoista a puterii nu cred ca a fost o intamplare, nu i-a scapat, pur si simplu, ci face parte dintr-un discurs de folosire politica a violentei contra celor care cumpara si citesc carti, adica contra intelectualilor. Acestia trebuie dispretuiti, linsati, alungati din tara, in functie de rezistenta fiecaruia.

Originalitatea lui Dragnea

In acest punct, Liviu Dragnea adauga un element nou populismului pe care l-a folosit si Trump, pentru a ajunge la Casa Alba, si Viktor Orban, pentru a-i convinge pe unguri ca Universitatea Central-Europeana, institutie academica de prestigiu in spatiul si cultura postcomuniste, trebuie izgonita de la Budapesta, si anume aparatul de lucru al unui partid dictatorial, care trebuie sa isi salveze membrii.

E un populism de sorginte sud-americana, pe care Robert Adam il analizeaza in volumul aparut la Humanitas (Doua veacuri de populism romanesc), care cheama poporul la putere, pentru a-l inchide apoi intr-un sistem panoptic, unde hrana se imparte de la centru, la fel ca libertatea.

Ura fata de elite, limbajul pre-ceausist, din perioada stalinista in care elitele trebuiau distruse, pentru ca pe aceasta crima originara sa fie intemeiata noua societate, identificabil in aceasta taxa pe lacomie, carora li se adauga recuperarea disciplinara a fostilor disidenti, printr-o avansare in functie - cazul recuperarii Ecaterinei Andronescu la Educatie, adica tocmai portofoliul despre care Dragnea spunea ca nu are niciun rol in barbatia puterii - formeaza un program electoral structurat, etapizat, pe care Liviu Dragnea l-a anuntat, pentru cele doua scrutinuri care urmeaza: alegerile europene si prezidentialele.

Acestea doua sunt esentiale pentru definirea tipului de putere pe care romanii o vor legitima, pentru ca, daca in Parlamentul European vor ajunge cei dupa chipul si asemanarea liderului, atunci vorbim deja despre un mandat eurofob, nationalist si se prea poate sa intram iarasi in cursa gasirii unui leac pentru imbatranire, in vreme ce in maternitati copiii nascuti prematur mor pentru ca nu exista aparatura medicala, iar marii arsi nu au nicio sansa de recuperare.

Daca la Cotroceni mandatul va fi incredintat unui social-democrat "reformat" sau lui Calin Popescu Tariceanu (dupa voia lui Ion Iliescu), atunci dictatura populista sud-americana, cea postcoloniala si, mai recent, cea care duce la moarte in Venezuela, e tipul de putere in care romanii - majoritatea - isi gasesc cea mai mare relevanta.

Liviu Dragnea foloseste aceste constructii lingvistice simple - barbatia nu se cumpara din librarii - tocmai pentru ca schematizeaza.

Si Trump s-a adresat celor needucati. La fel si Brexit-ul

Este ceea ce denunta scriitorul britanic Howard Jacobson, cu care am vorbit dupa alegerea lui Donald Trump:

"Trump in toate intalnirile sale de campanie isi batea joc de intelectuali, imi amintesc cum a spus, si l-am citat exact in "Pussy": "Ii iubesc pe cei needucati. Ii iubesc tocmai pentru lipsa lor de educatie". Problema pe care am avut-o scriind "Pussy" a fost cum oare sa spun eu povestea unui om care nici nu stie sa vorbeasca.

Cartea poate fi privita ca o carte despre limbaj, toate problemele cu Trump pleaca de aici. E o mare problema ca un om sa nu stie suficiente cuvinte.

Noi, ceilalti, cand nu stim sa exprimam ceva, ne apucam sa cautam un cuvant. L-ati vazut vreodata pe Trump avand vreo dificultate, cautandu-si cuvintele? Nu, pentru ca nu simte aceasta nevoie.

Oricum nu simte prea multe lucruri, nu are nevoie de idei noi, de opinii diferite, ba chiar respinge aceasta posibilitate, deci nu are nevoie de cuvinte noi. Lui i se plac propozitiile scurte, a ales Twitter-ul pentru ca i se potriveste perfect, cu limita lui de cuvinte.

Plus ca poti reitera la nesfarsit aceleasi idei, iar in campanie oamenii ajungeau sa le rosteasca precum niste incantatii. "Bagati-o la zdup!", "Construiti un zid!" Misiunea lui Donald Trump este sa-i faca pe americani sa gandeasca mai putin, iar acesta e un lucru ingrozitor.

De altminteri ceva similar a fost si cu Brexit-ul. Vedeti cum toate aceste miscari populiste au ca obiectiv sa faca lucrurile mai mici. Sa facem o lume mai mica, a noastra, sa avem ganduri mai simple, sa folosim cuvinte mai putine. Iar un vocabular sarac nu iti mai permite sa scapi din lumea prejudecatilor.

De asta este atat de important limbajul, pentru a scapa de obsesii si de prejudecati."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Dragnea PSD electoral alegeri , #PSD