Ziua in care Liviu Dragnea a simtit pe propria piele revolta din PSD

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 07:44
18972 citiri
Ziua in care Liviu Dragnea a simtit pe propria piele revolta din PSD
Foto: Hepta.ro

Doua legi importante, cea a "offshore-ului", cum a fost denumita de presa, si cea a "spalarii banilor" au intrat miercuri la vot in Camera Deputatilor pentru ca, apoi, la ora 15:00, reprezentantii partidelor parlamentare sa inceapa negocierile cu presedintele Klaus Iohannis in jurul raportului extrem de critic al Comisiei de la Venetia fata de modificarea Codurilor Penale si a Legilor Justitiei.

Legea offshore reprezinta textul de reglementare a exploatarii rezervelor de gaze din Marea Neagra, iar scrierea ei a produs mari tensiuni intre PSD si ALDE.

Liviu Dragnea a pariat pe un concept agresiv la adresa investitorilor straini, cu taxe mari si conditionari in ce priveste valorificarea gazelor. Acest concept avantaja Gazprom, cea mai mare companie de exploatare si distributie a resurselor naturale din Rusia.

Si asta pentru ca, marindu-se semnificativ riscurile companiilor Exxon Mobil si OMV, care au investit si vor sa investeasca in exploatarea gazelor din Marea Neagra, se crea contextul unei posibile retrageri a investitorilor din cauza nesigurantei profitului. Iar compania ruseasca isi pastra controlul asupra pietelor din Europa Centrala si de Est.

Conceptul sustinut de ALDE a fost cel al unei legi care sa nu alunge investitorii occidentali, creandu-le facilitati atat in ce priveste plata taxelor, dar si in ce priveste valorificarea gazelor.

Dupa amanari succesive din cauza lipsei unei majoritati si negocieri intense intre PSD, ALDE, dar si UDMR, legea a trecut miercuri cu o majoritate de plus cinci voturi, 170, dar in forma dorita de ALDE si, in plus, acceptandu-se un amendament important al PNL, cel al folosirii gazului exploatat pentru extinderea retelei de incalzire din Romania.

"...deputatii PNL au reusit sa treaca prin comisii un amendament foarte important care poate sa creeze beneficii pentru milioane de romani. ...doar 36% din populatia Romaniei este conectata la reteaua de gaz, asta in conditiile in care Romania este tara din UE cu cele mai mari resurse de gaz natural. Amendamentul PNL adoptat astazi in comisii prevede finantarea infiintarii de distributii de gaz in localitati din veniturile incasate de statul roman in urma exploatarii off-shore.

Din 2012, PSD nu a mai permis autoritatilor locale sa infiinteze distributii de gaz, condamnand populatia din localitati la incalzirea cu lemn de foc, combustibil al carui pret a crescut de aproape patru ori pana azi", a scris Ludovic Orban intr-o declaratie pe Facebook.

Liviu Dragnea nu numai ca a facut compromisuri mari in fata lui Calin Popescu Tariceanu vizavi de aceasta lege, dar a fost obligat, la presiunea tuturor partidelor parlamentare, sa accepte si amendamentul propus de liberali.

Aceasta infrangere a liderului PSD in Camera Deputatilor se explica si prin faptul ca un numar de cel putin 20 de deputati social-democrati refuza sa voteaze conform vointei lui Liviu Dragnea.

Majoritatea parlamentara nu a mai functionat conform vointei unui singur om, iar pentru ca aceasta lege sa treaca a fost nevoie de sustinerea UDMR si a catorva reprezentanti ai minoritatilor nationale.

"Domnul Daniel Suciu (deputat PNL, cel care a impus amendamentul liberalilor in Legea offshore - n.red.) a constatat asta dupa luarile de pozitie ale PNL, USR, UDMR si ALDE, cred ca si minoritati, nu stiu, ca toate grupurile parlamentare cu exceptia PSD au dorit ca acel amendament sa fie introdus in lege.

In urma acestei constatari, pentru a exista un consens pe aceasta lege foarte importanta, PSD nu a avut ce sa faca", a declarat Liviu Dragnea in fata presei, recunoscandu-si infrangerea.

Kelemen Hunor ii acuza pe reprezentantii PSD ca au revotat o lege respinsa

Legea spalarii banilor contine reglementari cerute de Uniunea Europeana prin care se creeaza posibilitatea autoritatilor de a urmari mult mai usor fluxurile financiare pentru a preveni operatiuni ilegale.

Aceasta lege, printre altele, desfiinteaza posibilitatea de a controla o companie prin mult discutatele "actiuni la purtator". Legea a fost amanata de PSD vreme de doi ani si a fost pusa pe ordinea de zi doar cand a aparut amenintarea unei amenzi usturatoare din partea Comisiei Europene.

Desi Liviu Dragnea a facut un compromis major pentru a obtine sprijinul UDMR pentru adoptarea legii, scutind ONG-urile minoritatilor nationale de la raportarea catre autoritati a beneficiarilor finali in cazul unui transfer financiar, legea nu a obtinut numarul necesar de voturi, fiind sustinuta de un numar de numai 163 de deputati, minimul necesar fiind de 165.

Printr-o decizie contestata puternic de Opozitie, dar si de liderul UDMR, Kelemen Hunor, Florin Iordache (PSD), presedintele de sedinta de miercuri, face ca legea sa fie revotata.

"Reluarea votului a fost o mare greseala din partea majoritatii. Nu trebuia reluat. Nu poti sa repeti votul pana cand iti iese. Asta inseamna ca distrugi tot ce inseamna proceduri parlamentare", a declarat Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

Liviu Dragnea a sustinut, in schimb, ca a fost o greseala in ce priveste sistemul electronic de votare, acesta fiind motivul pentru care s-a reluat votul. Intrebat de ce s-a stricat sistemul electronic tocmai si doar la aceasta lege, presedintele PSD a raspuns iritat ca nu stie.

"Au fost cativa deputati care si-au exercitat votul si nu a fost preluat de sistemul informatic, si de la PSD, si de la minoritati, si de la ALDE. A fost o solicitare a liderului de grup de la PSD care a fost supusa votului plenului, plenul a hotarat sa se reia votul, s-a reluat si s-a vazut rezultatul, care era firesc", a declarat Liviu Dragnea fara nicio ezitare.

Reprezentantii Opozitiei au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala in acest caz, considerand ca regulamentul de functionare a Camerei Deputatilor a fost grav incalcat de catre Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Viorica Dancila refuza invitatia lui Dragnea de a-l insoti la consultarile de la Cotroceni

O alta infrangere inregistrata de Liviu Dragnea in propriul partid a fost refuzul Vioricai Dancila de a se alatura delegatiei PSD care a mers la consultari cu presedintele Iohannis.

Viorica Dancila l-a refuzat pe Liviu Dragnea cand acesta i-a cerut sa-l insoteasca la Palatul Cotroceni, la consultarile cu presedintele Romaniei - Foto: Hepta/Mediafax/Andreea Alexandru

Conform unor surse din partid, "desi a fost rugata de Liviu Dragnea sa-l insoteasca, Viorica Dancila a refuzat, programand sedinta de guvern la ora 15:00", concomitent cu momentul inceperii consultarilor dintre reprezentantii PSD si presedintele Romaniei.

Liviu Dragnea s-a dus la Cotroceni insotit de deputatii Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc, dar si de senatorul Serban Nicolae.

Klaus Iohannis, inainte de inceperea consultarilor, a declarat ca nu vrea "niciun pact cu PSD sau cu ALDE", precizand ca vrea sa joace un rol de arbitru pentru refacerea Legilor Justitiei si a Codurilor Penale conform rigorilor cuprinse in raportul Comisiei de la Venetia.

In schimb, Liviu Dragnea a spus la iesirea de la Palatul Cotroceni ca i-a lasat presedintelui un numar de zece principii si sapte intrebari, fara a le face publice pe cele din urma.

Cert este ca miercuri a fost ziua in care Liviu Dragnea s-a confruntat in Parlament, pentru prima data in cei doi ani de la castigarea alegerilor, cu o limitare a puterii sale in interiorul PSD.

Cel putin un numar de 20 de deputati social democrati s-au revoltat si au refuzat sa voteze conform negocierilor finale dintre Dragnea si Tariceanu in cazul celor doua legi, dar s-a inregistrat si prima iesire din rand a premierului Dancila care a refuzat sa-l insoteasca pe Liviu Dragnea la Palatul Cotroceni.

Faptul ca presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a mers cu propria sa echipa la Cotroceni, evitarea asocierii cu liderul PSD, desi a dat asigurari ca alianta functioneaza inca, reprezinta inca un semn ca exista mari tensiuni in interiorul majoritatii parlamentare.

Aceste tensiuni maresc sansele ca o eventuala motiune de cenzura depusa de Opozitie impotriva actualului guvern sa fie votata in Parlament. Negocierile continua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Dragnea criza PSD, #Dragnea majoritate parlamentara, #Dragnea Tariceanu tensiuni, #Iohannis consultari Cotroceni , #PSD