Congresul, ultimul episod din seria "Stapanul Inelelor" din PSD. Planul lui Liviu Dragnea

Luni, 19 Februarie 2018, ora 22:30
10730 citiri
Congresul, ultimul episod din seria "Stapanul Inelelor" din PSD. Planul lui Liviu Dragnea

Presedintele PSD a anuntat organizarea unui congres extraordinar exact cum si-ar fi dorit si fostul premier Mihai Tudose, senatorul Niculae Badalau si Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, cei trei care formeaza opozitia lui Liviu Dragnea din PSD.

Mihai Tudose mai avea un pas pana la castigarea increderii partidului. A pierdut pentru ca nu a putut sa promita salvarea politicienilor cu probleme penale. Liviu Dragnea a castiga confruntarea pentru ca a primit sprijinul organizatiilor a caror lideri au de rezolvat probleme in Justitie. Dragnea a fost mai credibil in partid cu promisiunile de aparare a coruptilor, desi aliatul sau Ionel Arsene, presedintele consiliului judetean Neamt, a fost arestat preventiv pentru luare de mita la cateva zile dupa celebra confruntare dintre Mihai Tudose si Liviu Dragnea.

Cu toate ca a sustinut, la vremea respectiva, ca nu e nevoie de organizarea unui congres extraordinar, la mai putin de o luna, presedintele PSD accepta organizarea acestuia. Ce s-a intamplat intre timp?

Posibilitatea de a merge la inchisoare

Liviu Dragnea si-a insusit intrega agenda politica a opozonatilor din partid care cereau o conducere colectiva, organizarea de alegeri, dar si reformarea guvernului.

In afara de ultimul punct, pe care nu l-a putut accepta pentru ca influenta sa se bazeaza pe privilegiul impartirii functiilor, liderul PSD a renuntat la stilul dictatorial si a anuntat ca nu va mai lua nicio decizie fara a fi votata in CEX si a acceptat si organizarea congresului.

A fost o miscare strategica, avand rolul de a se mentine la putere in orice situatie. Cea mai mare presiune asupra liderului PSD este faptul ca in 21 martie e programat la Curtea Suprema, fiind ultimul termen in procesul angajarilor fictive, in care este acuzat de abuz in serviciu. Trebuie precizat ca o noua condamnare inseamna inchisoare pentru Liviu Dragnea, acesta fiind recidivist.

In cautarea unei conduceri provizorii

Liderul PSD isi doreste o confirmare prin vot ca presedinte al partidului inainte de decizia judecatorilor. Si vrea asta din mai multe motive:

Un eveniment politic cum e congresul PSD genereaza un interes major pentru intreaga mass-media din Romania. Astfel, o realegere a sa in fruntea partidului ar insemna o presiune indirecta asupra judecatorilor.

O condamnare a sa ar oferi posibilitatea propagandei PSD sa anunte un "proces politic", liderul partidului de guvernamant fiind trimis la inchisoare de "statul paralel". Aceasta e si explicatia impunerii acestui concept propagandistic, gasirea unui vinovat fara nume si chip.

Liviu Dragnea vrea un congres extraordinar la care sa fie reales presedintele PSD, foto Hepta.ro

Realegerea sa coroborata cu o condamnare la scurt timp ar pune activul de partid intr-o situatie dificila, fiind aproape imposibil sa organizeze un nou congres si un nou rand de alegeri interne. Apropiatii lui Dragnea pot impune, astfel, o conducere provizorie, iar acesta poate sa ramana presedintele partidului si in perioada executarii pedepsei.

Aceasta ar fi strategia ideala, dar, in opinia mea, un congres organizat sub sabia lui Damocles va oferi multe surprize.

Interesele PSD, sacrificate

Pentru a se putea ocupa de persoana sa, Liviu Dragnea a fost obligat sa sacrifice obiectivele politice ale partidului. Presedintele PSD nu are nicio strategie realista vizavi de nominalizarea unui candidat credibil la presedintia Romaniei. In al doilea rand, nu e foarte interesat de faptul ca PSD pierde sustinerea electoratului pe fondul crizelor repetate din partid.

In urmatoarea luna, opinia publica va fi martora unui tur de forta facut de Liviu Dragnea pe trei planuri: atacul mediatic asupra Justitiei, epurari in PSD si controlul absolut al Executivului.

Atacul mediatic asupra Justitiei trebuie sa creeze un context favorabil pentru clamarea unei decizii nedrepte impotriva liderului PSD. Epurarile din partid au drept scop transformarea congresului intr-un eveniment propagandistic, lipsit de surprize, iar controlul Executivului inseamna de fapt crearea dependentei liderilor locali de banii guvernului si asigurarea resurselor pentru finantarea campaniei mediatice.

Liviu Dragnea, inginer de formatie, are convingerea ca un plan bun e fundamentul succesului, iar liderul PSD crede cu putere in planurile sale, desi nu toate au fost de succes.

Congresul din luna martie va fi ultimul episod din seriaa "Stapanul Inelelor" din PSD. Sfarsitul e invaluit in mister, dar scenariul a fost facut public. Sa vedem daca totul va merge asa cum isi doreste eroul principal.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...