Cum a fost decapitat PSD

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 20:04
9734 citiri
Cum a fost decapitat PSD

Din programul de guvernare al PSD anuntat in campanie si prezentat de atunci intr-o eterna schimbare de liderul sau nu a mai ramas aproape nimic. Iar daca lucrurile vor continua in acelasi ritm haotic, e foarte posibil ca bruma de cresteri deja asumate si legiferate sa dispara si ele in ceata viitorului.

Este probabil o premiera mondiala ca un partid care a castigat ambele randuri de alegeri si aproape toata puterea sa piarda tot in nici sapte luni. Pentru aceasta performanta un merit aparte il are in primul rand chiar seful PSD, Liviu Dragnea, care a reusit ceea ce nici cei mai aprigi dusmani ai partidului nu mai aveau puterea sa spere.

Dragnea a fost ajutat, desigur, in conducerea PSD catre punctul mort in care se afla de mainile invizibile ale celeilalte parti a puterii din stat. Dar chiar si aici Liviu Dragnea a pus umarul si a creat conditiile de actiune, a provocat vulnerabilitati si, dupa cum declara multi pesedisti, a sacrificat partidul si victoria din alegeri pentru apararea si securizarea propriilor interese.

Liviu Dragnea a pierdut controlul partidului si, intr-o si mai mare masura, a guvernarii si a ajuns de rasul unui Basescu sau Ponta, care il ironizeaza pentru lucrurile pe care le spune iar cel de-al doilea premier i le intoarce pe dos, la nicio luna de la instalare, trecandu-le la "discutate si uitate".

Dar a guverna in ritmul asta, ce anunta Dragnea ca se face vine Tudose si zice "Nu", nu e doar comic sau dramatic, daca e sa ne gandim ca astfel se fac praf voturile celor care au crezut in PSD si insasi principiul alegerilor, ci are ca efect principal destramarea partidului si irelevanta unuia din motoarele democratiei - guvernarea in baza unui program ales si votat de o majoritate.

Cum PSD nu este un partid care sa fie asezat si construit pe baze ideologice, ci mai degraba este un grup de interese care vizeaza in primul rand pastrarea puterii si privilegiilor sale, cred ca e lipsit de sens sa ne asteptam ca partidul sa se revolte impotriva celui care i-a adus in aceasta penibila situatie.

Un alt efect al haosului care domneste acum in PSD este riscul ca o buna parte din majorarile veniturilor bugetarilor, cuprinse in Legea salarizarii unitare, sa fie uitate sau chiar sa fie sterse, intrucat pur si simplu nu merge sa cresti salariile si, in acelasi timp, sa scazi taxele. O lectie pe care pesedistii in frunte cu Dragnea incep sa o invete pe masura ce trece timpul.

Este de asteptat, dupa cum ne invata si cel de-al treilea principiu al mecanicii, ca PSD sa raspunda actiunii prin care a fost legat de maini si de picioare de Liviu Dragnea printr-o reactiune de o forta cel putin egala.

Si cum justitia si "sistemul" au fost singurele preocupari reale si constante ale PSD si ale lui Dragnea din momentul zero dupa castigarea alegerilor, cred ca e rezonabil sa ne asteptam la un ultim asalt impotriva acestor domenii al celor care sunt legati de seful partidului prin interese si privilegii identice.

Incurajati si de ultimele decizii ale CCR, razboinicii lui Dragnea vor declansa, probabil, ultima batalie pentru care trag cu dintii sa ramana la putere.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com