Ce a vrut PSD-LD sa faca Dacian Ciolos si ce a obtinut

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 07:21
9265 citiri
Ce a vrut PSD-LD sa faca Dacian Ciolos si ce a obtinut
Foto: Thomas Campean/Mediafax/Hepta.ro

Partidul Social Democrat Liviu Dragnea, asa cum ar trebui sa ii fie si titulatura oficiala, a intrat in campanie si, in pofida invechirii tehnicilor, inca se pricepe sa confiste agenda, sa testeze teme si sa mizeze pe razboiul de uzura al adversarului, cu o mica declinare, uzura prin rusine.

Oficial, PSD-LD vede de treburile si finantele tarii, intr-un context extern deloc simplu, in care Romania mai trebuie sa faca si figura buna, daca nu chiar sa influenteze in vreun fel solutiile pentru problemele pe care le are Europa.

Si nu e deloc simplu, cu Brexit-ul ca un butoi de pulbere si cu Franta si Germania incercand sa impuna ceea ce nu e chiar corect politic sa spunem, o Uniune a cercurilor concentrice, cu un nucleu bine protejat si cu vecinatati care sa tina de performanta si utilitate.

Si aici putem anunta cat vrem de tare ca Romania merita un loc in primul cerc, daca Guvernul se impinge singur la periferie, crezand - gresit, ca orice elev nepregatit - ca din ultima banca nu prea esti scos la tabla.

Neoficial, insa, PSD-LD isi desfasoara deja trupele pentru cele doua campanii electorale care urmeaza in acest an, alegerile pentru Parlamentul European din luna mai si, la toamna, scrutinul prezidential.

Iar partidul urmeaza pasii pe care i-am vazut deja cam la fiecare scrutin si pe care singurul care a incercat sa ii contrabalanseze, pana la un punct cu succes, a fost Traian Basescu. Probabil ca au cantarit destul de mult experientele politice originare.

Ce a facut PSD-LD zilele acestea, cu doi ministri lipsa si un ministru al Justitiei decis sa inverseze sensul dreptatii?

In primul rand, a creat temele de laborator si le-a pus in teste. Este cazul povestii fabricate in jurul partidului lui Dacian Ciolos, o intamplare in sine neinteresanta pentru public, dar pe care strategii PSD-LD au confiscat-o in stilul nouvorbei lui Orwell si i-au dat drumul pe piata.

Povestea aceasta s-a pliat manusa pe scheletul campaniilor de compromitere instrumentate de fosta Securitate. Sigur, pare o ironie, dar, daca se simte pe undeva, e absolut neintentionata.

Vanatoare de vrajitoare pe frontul adversarului

PSD-LD a bifat, cu aceasta vanatoare de vrajitoare, cel putin trei obiective:

  • A compromis tema mostenirii comuniste a PSD, partid nu doar ridicat pe subteranele fostului PCR, dar si detinator al unui important capital administrativ si de influenta al fostei Politii politice a regimului comunist. Adica Securitatea, un cuvant pe care partidul-mamut l-a preluat si i-a deturnat sensul.

Rezultatul? Compromiterea semnificatiei reale a mostenirii Securitatii si, prin asta, a dreptului moral de a acuza retelele de putere pe care fostele structuri le-au trecut catre Ion Iliescu si compania.

  • A mutat dezbaterea publica in curtea unuia dintre partidele de opozitie politica, PLUS. Aceasta este o strategie politica stravezie si, cu toate acestea, nu-i asa simplu sa-ti iasa, dar iata ca le-a reusit.

De cateva zile, membri ai acestui partid abia infiintat, PLUS, sunt nevoiti sa raspunda unor pseudo-acuzatii. Dacian Ciolos a dat un prim interviu in care nu a avut loc de mesaje electorale, de oferta politica si de denuntarea relelelor guvernarii - unul dintre putinele instrumente pe care Opozitia le are la indemana -, pentru ca a dat explicatii. La cateva zile dupa, marti, a tinut chiar o conferinta de presa, a carei tema a fost iarasi Securitatea.

Pe fond, tot ceea ce a spus Dacian Ciolos la conferinta de presa este corect. Pe forma, insa, a repetat cateva cuvinte-cheie si a legitimat o tema de impostura, infuzata in spatiul public dinspre laboratorul Puterii.

Or, PSD-LD tocmai asta a intentionat, batalia murdara sa se duca acasa la adversar.

  • A testat reactiile din spatiul public. E dificil pentru societatea civila atasata imperativului lustratiei sa accepte eroarea de comunicare a lui Dacian Ciolos, cea din care se poate lesne intelege ca toti romanii au avut, intr-un fel sau altul, de-a face cu Securitatea, direct sau prin rudele apropiate.

Sunt deja 29 de ani de cand oamenii de la Memorialul Sighet, intemeiat de Ana Blandiana si Remulus Rusan, se chinuie sa scoata la suprafata istoria autentica a Romaniei, in care foarte multi romani s-au opus comunistilor.

Cultura infrangerii a fost una convenabila tot comunistilor, dar realitatea e ca au fost sate care s-au opus colectivizarii, asa cum au fost familii intregi decimate, pentru ca nu au turnat si nici nu au abjurat.

E foarte greu si pentru jurnalistii simpli, cei care inteleg ca profesia lor e una de interval si ca orice derapaj compromite, ca e spre putere, ca e spre vox populi, sa aseze in context toata aceasta poveste, din momentul in care Dacian Ciolos a raspuns.

Fara prima reactie a lui Dacian Ciolos, s-ar putea ca aceasta vanatoare sa fi fost auto-limitanta si sa ramana mestecata numai la televiziunile de cazarma.

Aceasta tehnica a aruncarii pe piata a unor teme contrafacute este una dintre marcile PSD, chiar inainte de a incapea pe mana lui Liviu Dragnea. Nume de ministri, proiecte de ordonante, remanieri, candidati - dintotdeauna PSD scapa pseudo-informatii si asa-zise intentii "pe surse", pentru a vedea cum se asaza contextul si cum poate para mai tarziu slabiciunile.

Contra-oferta

Cea mai paguboasa strategie a Opozitiei este cea de raspuns. Atata vreme cat PLUS si USR vor raspunde temelor contrafacute de PSD - si acesta este sensul autentic al fake news-ului -, PSD-LD isi aranjeaza votul si face si o cura de infrumusetare.

Daca e de facut ceva, atunci asta inseamna contra-oferta: Opozitia are la dispozitie oameni foarte buni si o intreaga camara de probleme reale, care sa ii scoata pe romani din rusinea la care i-a condamnat Guvernul Dancila.

Daca asa arata prim-ministrul Romaniei, daca ministrul Culturii nu vorbeste macar corect limba romana, daca Liviu Dragnea vrea sa ramana la putere, condamnat in prima instanta fiind, nu inseamna ca romanii sunt dupa chipul si asemanarea lor.

Asta e miza Opozitiei la PSD-LD in acest electoral: agenda publica si romanii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Dragnea Ciolos PLUS campanie , #PSD