Cum s-a inecat PSD in gargara puterii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 21:33
13479 citiri
Cum s-a inecat PSD in gargara puterii

PSD arata la doua luni de la castigarea alegerilor ca un partid care s-a inecat cu prea multa putere cu care s-a trezit in brate si pe care s-a lacomit sa o exercite brusc si discretionar.

A ajutat si faptul ca, in realitate, toata puterea din partid a fost concentrata exclusiv in jurul lui Liviu Dragnea, un lider care a demonstrat cu aceasta ocazie ca dupa ce a castigat puterea nu a mai stiut si ce sa faca cu ea.

Iar cand Dragnea a mai facut si parada de forta cu care PSD s-a incarcat dupa ce a castigat puterea atat local cat si central a accelerat si mai mult procesul care a dus la transformarea partidului intr-o sperietoare nationala. Celebra de acum Ordonanta 13 cu modificarile aduse Codurilor penale a fost lumina pe care partidul si-a bagat-o singur in ochi, oferind un spectacol si mai hidos pe masura ce orbecaia pierdut in propria-i putere.

Peste toate acestea, protestele din tara si din Capitala au stampilat partidul lui Dragnea cu cea mai grea sentinta pe care o guvernare o poate primi din partea societatii - monitorizarea permanenta a activitatii plecand de la premisa ca PSD poate recidiva in orice moment.

Neintelegand inca prea bine cum au ajuns aici sau refuzand sa accepte acest paradox care li s-a intamplat, din nou, in parte pentru ca toata puterea din PSD e concentrata in jurul unui singur om, social-democratii au ramas blocati in singurul proiect pe care partidul l-a articulat dupa instalarea la guvernare: Remodelarea domeniului justitiei, de la modificarile Codurilor penale pana la rescrierea legii raspunderii magistratilor si redefinirea unor concepte penale precum coruptia, infractiunile de serviciu sau integritatea.

Din aceasta perspectiva, parafazand remarca lui Tariceanu, se pare ca nu doar toata lumea in Romania face gargara cu coruptia, dar mai ales PSD s-a inecat de la prea multa gargara cu justitia. Blocajul partidului in acest singur proiect, neasumat ca atare in campanie, dar revendicat obsesiv dupa, are potentialul sa-i sufoce pe social-democrati mai ales ca par chititi sa parieze tot pe aceasta singura carte.

Ce face ca PSD sa para pierdut in propria-i putere este si lipsa unui mesaj clar si raspicat, nu doar in legatura cu modificarile pe care vor sa le aduca justitiei, ci in legatura cu orice decizie politica pe care se presupune ca un partid care are toata puterea locala si centrala este obligat sa si-o asume si sa puna in aplicare.

Pe langa acest blocaj si paradox politic din care PSD nu da semne ca ar sti cum sa iasa, probleme de disidenta precum cea a primarului Iasiului, Mihai Chirica, sau a fostului premier Victor Ponta par niste paranteze irelevante.

Ramane totusi semnificativa pentru blocajul politic al partidului si lipsa de cadre care a determinat PSD sa aleaga ca inlocuitor al lui Iordache la Justitie un "tehnocrat" precum fostul judecator CCR Tudorel Toader, iar la Fonduri Europene sa o repuna pe eterna Rovana Plumb.

In comparatie cu aceste probleme de fond ale PSD, dificultatile de comunicare si coordonare intre Liviu Dragnea si premierul Grindeanu par si ele accidente de parcurs care pot chiar sa-i ajute pe amandoi in administrarea guvernarii.

Condamnat sa guverneze, cu atat mai mult cu cat in Parlament inca nu se poate vorbi despre o Opozitie reala, PSD va trebui sa iasa din blocajul in care a intrat daca nu vrea sa se destrame sub presiunea puterii pe care refuza sa o exercite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#PSD remaniere Guvern Grindeanu, #PSD ministru Justitie tehnocrat Tudorel Toader , #PSD