Cum va continua "lovitura de stat" de duminica seara

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 16:36
14400 citiri
Cum va continua "lovitura de stat" de duminica seara

PSD a avut marea sansa ca dupa alegerile din 11 decembrie 2016 sa indrepte o parte din uriasele nedreptati din domeniul justitiei si sa echilibreze cat de cat cele mai mari inegalitati din societate romaneasca. Macar pentru faptul ca la ambele capitole Romania este liderul detasat al Uniunii Europene.

Iar daca statisticile rusinii si ale cinismului nu ar fi fost suficiente, poate ca ar fi putut sa-i mobilizeze ideea ca prin adancirea celor doua bazine creste si riscul ca tara sa faca fie implozie, prin surparea oricarei autoritati, fie explozie prin scaparea de sub control a unor segmente sociale care isi vor fi pierdut orice ancora in realitate.

Scandalul provocat de Sebastian Ghita care a condus la disparitia lui Florian Coldea din fruntea SRI, cadere care a facut sa se vorbeasca deschis in spatiul public despre practicile la limita legii, ar fi trebuit sa fie cea mai mare pleasca pentru ceea ce PSD avea de facut pentru a indrepta sirul derapajelor din justitie.

Doar ca in mod inexplicabil, in loc sa astepte si eventuala cadere a Laurei Codruta Kovesi, PSD nu a mai avut rabdare si la nici trei saptamani de la intrarea la guvernare arunca printr-un proiect de ordonanta de urgenta stopat la limita o gratiere colectiva care din orice unghi ar fi fost judecata parea conceputa special pentru "greii" aliantei PSD-ALDE care fie sunt deja inchisi, fie isi astepta sentinta finala.

Protestele de saptamana trecuta din Bucuresti si din alte mari orase din tara care au culminat cu marsul celor 20-30 de mii de persoane din Capitala de duminica seara, despre care Liviu Dragnea n-a gasit nimic mai bun de spus decat ca sunt o noua mineriada si un inceput de lovitura de stat pusa la cale de presedintele Iohannis, ar fi trebuit sa fie un dus rece pentru PSD si sa-l trezeasca din betia puterii in care s-a scufundat dupa 11 decembrie.

In loc sa-i faca pe liderii social democrati sa vorbeasca despre lovituri de stat care se presupun a le fura alegerile din 11 decembrie si despre contra-manifestatii de sute de mii de persoane, care risca sa arunce tara in haos si sa nasca un razboi civil, Dragnea si celelalte minti luminate de la varful PSD s-ar fi intrebat mai bine ce i-a scos pe oameni deja in strada.

Asa poate ca s-ar fi gandit macar ca a vorbi despre un proiect de gratiere colectiva motivata de conditiile mizerabile din penitenciare in cea mai saraca tara din UE, cand cine stie cate procente (din cele 30-40% care traiesc in saracie extrema) din cetatenii liberi si care muncesc in conditii de semi-sclavie nu reusesc sa-si asigure conditii de viata mult diferite de cele din inchisori, devine un act politic sinucigas.

Si cum cei care au iesit in strada nu sunt deloc din categoria celor mai saraci romani, ar fi putut sa mediteze si la ideea larg raspandita totusi in societate ca de vina pentru viata proasta din libertate sunt tocmai cei din inchisori.

In loc sa se intrebe in gol cine i-a scos pe oameni in strada si de ce a participat si Klaus Iohannis alaturi de ei, PSD ar fi putut sa gandeasca masuri care sa trateze cauzele pentru care s-a ajuns aici si nu efectele. Daca tot e pus pe facut dreptate, ar fi putut relua legile sigurantei nationale care sa puna ordine intre prea multele servicii secrete din Romania sau corecta normele si "intelegerile" de prin CSAT-uri care au condus la anomaliile din sistemul judiciar.

Daca PSD si-a uitat deja misiunea pe care si-a asumat-o inainte de alegeri sau daca a inteles ca a corecta erorile justitiei se poate face doar prin gratierea colectiva, atunci partidul lui Dragnea poate continua pe drumul sigur pe care isi taie singur craca de sub picioare. Dar ar trebui sa stie ca victoria din alegeri nu a insemnat deloc sa-si faca dreptate in primul rand lor.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...