De ce Liviu Dragnea a pierdut partida indiferent daca il invinge sau e infrant de Mihai Tudose

Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 17:15
11814 citiri
De ce Liviu Dragnea a pierdut partida indiferent daca il invinge sau e infrant de Mihai Tudose

Se apropie momentul adevarului pentru PSD. Nici restructurarea Guvernului si nici convocarea unui congres extraordinar nu mai pot fi oprite. Doua evenimente care pot relansa partidul, desi, in opinia mea, e putin prea tarziu.

Liviu Dragnea nu va renunta voluntar la putere. Turneul din Moldova reprezinta o incercare disperata de a-si asigura sprijinul pentru a ramane la timona partidului, dar forta cu care il preseaza Mihai Tudose e, pe alocuri, zdrobitoare.

"Cu domnul Dragnea am o relatie institutionala", a declarat prim-ministrul intr-un interviu la Antena 3.

In traducere, intre Mihai Tudose si seful PSD nu mai exista nicio punte de legatura, nicio posibilitate de comunicare. Ori pleaca ultimul din fruntea Guvernului, ori pleaca Dragnea din fruntea partidului.

In acesti termeni se desfasoara conflictul dintre cei doi.

Ce va incerca liderul PSD?

1. Va pedala pe discursul ca premierul e omul SRI si ca partidul va cadea sub influenta serviciului de informatii.

2. Va continua sa sustina existenta "statului paralel", acesta fiind vinovat de ceea ce i se intampla, el fiind o victima.

3. Va spune ca s-a sacrificat pentru partid, incercand sa opreasca lupta impotriva coruptiei pentru a salva privilegiile intregii clase politice.

4. Si va incerca sa negocieze cu tabara lui Badalau si Tutuianu, cedand din influenta sa in Executiv pentru a obtine izolarea premierului.

Va reusi Dragnea sa intoarca sortii in favoarea sa?

In opinia mea, chiar si o victorie a lui Dragnea impotriva lui Tudose va fi, in mod real, o infrangere.

Sa presupunem ca actualul presedinte al PSD primeste sustinerea partidului pentru a declansa o motiune de cenzura, a doua impotriva propriului guvern, sau sustinerea pentru a pica in Parlament restructurarea propusa de Tudose.

Mihai Tudose, seful Guvernului, razboi total cu Liviu Dragnea, presedintele PSD - Foto: Hepta.ro

In ambele cazuri, presedintele Klaus Iohannis poate respinge nominalizarea de premier venita din partea PSD-ALDE. Asta ca sa nu mai spunem, ca al treilea premier va avea o legatura si mai firava cu interesele sefului PSD, fiind o persoana negociata in sistemul de "conducere colegiala" propus de Badalau.

Deci Dragnea va trebui sa faca o serie de compromisuri majore pentru a-l darama pe Tudose, echivalente cu pierderea puterii in partid, fara a fi sigur ca presedintele Iohannis accepta noua propunere de premier venita din partea PSD-ALDE.

Chiar si in situatia fericita in care Liviu Dragnea supravietuieste si-l invinge pe Mihai Tudose, victoria lui e una a la Pirus - in realitate o infrangere.

Unde se opreste viziunea politica a unui baron local

Din aceasta cauza, baronii care inca il mai sustin pe actualul presedinte PSD vorbesc despre "intelegere" intre partile beligerante, in limbaj direct, ca Dragnea trebuie sa accepte noua situatie. Adica, o infrangere.

"In momentul de fata a aparut o ruptura, pe care, in loc sa o acopere, cei care sunt implicati incearca sa o faca mai mare. Considerentele pragmatice ale guvernarii sper sa predomine, iar lumea sa se reaseze la discutii, sa incerce sa guverneze in mod efectiv, sa renunte la conflictele care apar cu o anumita frecventa.

Daca nici presedintele Liviu Dragnea si nici premierul Mihai Tudose nu vor aborda in mod constructiv acceasta chestiune, probabil se va ajunge din nou la demiterea primului-ministru, iar efectele le vom vedea", a declarat Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui, citat de Mediafax.

Aici se opreste viziunea politica a unui baron local, la acest "vom vedea".

In opinia mea, Liviu Dragnea se afla intr-o situatie in care pierde oricum, cu Tudose si fara Tudose, iar influenta sa din decembrie 2016, cand a primit un cec in alb din partea partidului pentru desemnarea prim-ministrului, nu se mai intoarce. Atunci a desemnat-o pe Sevil Shhaideh, o nominalizare respinsa de Klaus Iohannis.

Vor mai fi cateva zbateri in PSD, si e bine sa fie asa - orice criza diminueaza perspectivele de viitor ale partidului - dar cred ca epoca de glorie a lui Liviu Dragnea s-a incheiat, iar asta e singura veste buna pentru social-democrati la inceput de 2018, in cazul in care o vor pricepe.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...