Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce Liviu Dragnea nu va fi salvatorul PSD?

Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 07:27
8067 citiri
De ce Liviu Dragnea nu va fi salvatorul PSD?

Din spatele scenei au inceput sa se auda zgomote infundate. Lupta tacuta pentru putere a inceput. Victor Ponta e istorie sau va fi in foarte scurt timp. Pe piata zvonurilor au aparut primele nume, dar ce folos, va fi unul sau celalalt, desi, deocamdata, batalia nu a fost transata.

Politicienii de la varf se deosebesc de oamenii obisnuiti prin faptul ca nu-si fac planuri de viitor. Ei vor totul, acum. Stiu ca maine, in politica, de cele mai multe ori poate fi prea tarziu. De exemplu, Liviu Dragnea, el, seful absolut al celui mai sarac judet din Romania, va ajunge, in cateva zile, liderul celui mai mare partid care se afla la guvernare, e vorba de PSD.

Nimeni din aceasta formatiune politica nu pare a fi deranjat de paradoxul Dragnea, il respecta si-l vor alege. Nu conteaza ca a incalcat mereu regulile jocului, nu conteaza ca toata gloria lui politica se bazeaza pe aranjamentele din sectiile de votare, pe trocul de functii si pe traficul de influenta.

Domnul Liviu Dragnea va fi noul presedinte al PSD, dar, daca se gandeste la viitor, nu poate sa spuna nimic despre el. Atunci, cum poate un astfel de om sa fie votat ca garantie ca PSD va exista si maine?

Nu stiu daca exista vreun observator corect care poate pricepe logica prin care Liviu Dragnea va ajunge presedinte PSD, dar, in opinia mea, ceva e cert: PSD nu se va reforma niciodata. E condamnat sa dispara. Nu are cum sa supravietuiasca, nu mai are cum sa-si gaseasca resursele pentru a propune un proiect politic.

PSD a existat atata vreme cat sistemul nu functiona, cat coruptia era regula, nu exceptia. Si a functionat pe linia impusa de Ion Iliescu in 1990, FSN partidul care-i salva pe fostii lideri comunisti, i-a salvat atat de bine incat acestia au creat un sistem mafiot care a alterat toata societatea romaneasca. Dupa 2000, i-a salvat din nou pe toti cei care voiau sa se imbogateasca pe seama statului, iar, acum, pe toti cei care vor sa scape de prigoana DNA si viseaza la timpurile cand parlamentarul era deasupra legii, deasupra celorlalti muritori.

Asa ca nu conteaza cine va castiga batalia dintre Oprea si Dragnea, nu conteaza cine va fi viitorul prim-ministru, nu conteaza daca PSD ramane la Guvernare sau trece in Opozitie, astazi, acest partid are putine sanse sa supravietuiasca. Poate acesta e motivul pentru care un general de mucava incearca sa-l rechizitioneze si sa-l foloseasca in viitoare campanie electorala.

Din pacate, in politica romaneasca nu mai exista baieti buni si baieti rai - in opinia mea, ultimii baieti buni din politica au murit la sfarsitul secolului trecut, e vorba de Corneliu Coposu, decedat in 1995 si de Ion Ratiu, plecat dintre noi in ianuarie 2000. De atunci au disparut din peisaj politicienii care sa aiba in buzunar o doctrina, un pumn de valori de care sa fie mai atasati decat de SUV-ul parcat in fata casei sau decat de tanara amanta care trebuie cu orice pret sa ajunga parlamentar, secretar de stat, director sau sa prinda o alta pozitie importanta din care sa-si raspandeasca mediocritatea.

Ma intreb de multe ori, prin ce catastrofa mai trebuie sa treaca tara asta incat sa aiba din nou doi-trei lideri care sa se poata gandi la viitor si sa-l poata descrie in cuvinte simple, pe intelesul tuturor?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dragnea lider PSD, #lideri Romania, #coruptie PSD , #PSD