De ce nu au perchezitionat si porcii?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 28 August 2017, ora 11:54
7892 citiri

A mai trecut o saptamana din telenovela noastra politica, in care retorica de tip ceausist a ajuns la fel de populara ca rafuiala elitelor corupte cu magistratii. Dar iata ce s-a intamplat in fiecare episod in parte...

Luni, premierul a inaugurat un ghiseu pentru pasapoarte intr-un mall, seful PSD a declarat ca planul cincinal - pardon!, programul de guvernare - a fost "indeplinit si chiar depasit", directorul Loteriei a fost demis dupa 11 zile de la numire, iar Marian Vanghelie a fost aplaudat de catre detinutii din boxa unui tribunal, atunci cand a declarat ca sefa DNA si F. Coldea "si-au batut joc de poporul roman".

Marti, sindicalistii din Administratia penitenciarelor au cerut revocarea liberarii conditionate a lui Becali, primarul Sectorului 3 a facut cadou unor firme 28 de milioane de lei pentru potentiale studii de fezabilitate, ministrul Daea a explicat ca mananca zilnic "pepene acru", iar Liviu Dragnea s-a intrebat daca procurorii "au perchezitionat si porcii" de la ferma detinuta de fiul sau, sugerand ca asemenea investigatii au drept scop avantajarea altor concurenti de pe piata.

Miercuri, seful unui club de table din Constanta a fost anuntat drept director la compania strategica Oil Terminal, ministrul Educatiei a decis ca toate manualele sa fie publicate la o singura editura, iar ministrul Justitiei a propus excluderea presedintelui din procedura numirii sefilor din procuratura, ca si politizarea controlului asupra magistratilor, propuneri pe care Klaus Iohannis le-a calificat, intr-un comunicat de presa, drept "atacuri la adresa statului de drept".

Joi, presedintele l-a primit la Cotroceni pe omologul sau francez, ministrul Justitiei a disparut, fara a mai publica proiectele de legi controversate, pe care le anuntase cu o zi inainte, primarul Sectorului 3 a alocat 340 de mii de euro pentru spatiul verde din doua gradinite, iar Liviu Dragnea le-a zis unor jurnalisti ca fostul premier Grindeanu a facut "o boacana mare", dar e "recuperabil".

Vineri, DNA a cerut urmarirea penala a ministrului Viorel Ilie - ah, nu stiati ca exista un demnitar cu acest nume?, nici eu! -, Gabi Firea a mai tocat 3 milioane de euro pentru a face cadou 25 de mii de biciclete, Dragnea a explicat ca "orice guvern din Europa si-ar dori sa aiba ministri ca Rovana Plumb si Sevil Shhaideh", iar o pesedista din Teleorman i-a daruit sefului sau ceea ce ea a numit "tulnicul lui Avram Iancu", ca sa "cheme femeile la lupta".

Sambata si duminica, singurele semne de viata politica erau asteptate de la protestatarii din Piata Victoriei, dar vara nu-i ca iarna...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...