De ce rezista Liviu Dragnea: Cine il tine la putere si cine lipseste din fotografie

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 11:33
49492 citiri
De ce rezista Liviu Dragnea: Cine il tine la putere si cine lipseste din fotografie

Se spune ca exista pe undeva in arhive o fotografie aranjata de Stalin si care i-a folosit acestuia sa se instituie drept urmasul lui Lenin, punand la cale o intreaga naratiune a filiatiei de putere, in care Vladimir Ilici, bolnav, dupa un alt atac cerebral care il lasase afazic, e asezat pe pat, neputinicos, iar langa el, in picioare, mustind de sanatate si forta, sta tanarul Iosif Visarionovici.

Chiar si in Uniunea Sovietica, insa, care tocmai inventase CEKA si Gulagul, tranzitia a durat cativa ani, pentru ca partidul trebuia sa supravietuiasca oricarui lider. Asa cum PSD le-a supravietuit lui Iliescu, Nastase, Geoana si Ponta.

Sigur, comparatia nu este una echitabila si registrele sunt cu totul altele, dar ramane aceasta repetitie pentru supravietuire a partidului-mamut, Partidul Social Democrat, creat de Ion Iliescu in 1990 sub numele de FSN si care a preluat, de fapt, cea mai puternica arma a PCR, cea pe care nu o mai are nimeni: administratia locala.

Aceasta necesitate ca partidul sa se salveze este miracolul care pare ca l-a eternizat pe Liviu Dragnea la putere, in pofida tuturor momentelor de cotitura - condamnarea definitiva, a doua condamnare, in prima instanta, avertismentele institutiilor europene, documente compromitatoare si chiar tentative de puci.

In prima parte a testamentului politic, si Lenin pare a ezita. Stie ca Stalin este un monstru, chiar si pentru aderenta lui la rau e prea mult, dar, pe de alta parte, ii este teama ca partidul va fi impartit intre Stalin si Trotki. Spre finalul acestui document insa - care a fost citit in sedinta de partid, dar pe care insusi Trotki a ajuns mai apoi sa-l renege - Lenin intelege ca nici macar poporul rus nu va putea suporta un experiment stalinist.

Doar ca nimeni nu poate intui dinainte limitele pana la care un om si o societate pot indura dictatura cea mai atroce si poporul rus a fost silit sa indure stalinismul, laolalta cu celelalte tari care au cazut sub cruntul control comunist.

Dragnea inca iese bine in fotografii

In Partidul Social Democrat lucrurile sunt putin mai complicate, pentru ca, oricat ar fi incercat unii sau altii, Liviu Dragnea inca iese bine in fotografii.

Mai mult, mai-marii partidului, cei care preseaza pentru amnistie si gratiere - in Anul Centenarului, nu oricum - nu au in cine sa se increada. Si asta nu pentru ca docilitatea ar fi o virtute rara, ci pentru ca acest partid este, astazi, pe masura Guvernului, adica populat cu mediocri.

Aici a fost maiestria lui Liviu Dragnea, care trebuie sa fi inteles una dintre lectiile colhozice post-leniniste: oamenii din camarila nu trebuie sa exceleze in nimic, trebuie sa fie oameni mijlocii, calduti, asa cum spun ganditorii crestini ca nici pe placul lui Dumnezeu nu ar fi.

Este motivul pentru care niciunul dintre pucisti - pentru ca nici Gabriela Firea, nici Marian Neacsu, nici Adrian Tutuianu nu e vreun disident, pentru ca niciunul nu si-a pus problema vreunei distantari de ideologia partidului - nu i-a convins pe pesedistii care tin partidul in forma, asa-numitii baroni, ca ar putea sa joace un rol putin mai mare decat acela de a se crede revolutionari.

Unul dintre momentele de adevar ale lui Victor Ponta acesta a si fost, sa ne spuna ca Liviu Dragnea e periculos, chiar si pentru grila binelui si raului dupa care s-a ghidat fostul premier.

(L-am citit recent pe Dimitre Dinev, scriitor bulgar care traieste la Viena, si care, intr-una dintre povestiri, descrie urmatoarea imagine: o seara din comunism, oamenii stau, cu un pahar cu tuica in mana, in jurul unui radio, ascultand Europa Libera. Ei bine, faptul ca asculta Europa Libera si probabil tuica ii fac sa aiba un sentiment colosal al propriei maretii - se simt eroi, revolutionari curajosi in fata unui regim opresiv. A doua zi, isi vad in continuare de obedienta fata de regim. Cam asa se poate rezuma si eroismul de tuica al gruparii puciste).

Pe Liviu Dragnea nu il va indeparta de la biroul de comanda a tarii opozitia politica, desi trebuie sa admitem ca, fara gesturile curajoase, uneori bezmetice, dar asumate, ale USR, Romania s-ar fi dus si mai rau pe copca.

De Liviu Dragnea se poate atinge doar Partidul

Nici societatea civila nu va reusi sa repuna in matca democratica relatia cu guvernantii, dupa doi ani de proteste consistente ca mesaj, dar care au esuat in formarea unei mase critice cu adevarat eficiente, iar in democratii asta depinde de numar.

Institutiile europene, cu atat mai putin, pentru ca Liviu Dragnea are totul de pierdut, asa ca nu poate nici macar sa joace vreo carte europeana, cum a facut-o odinioara Adrian Nastase.

Nici macar Justitia nu poate sa il faca pe Dragnea sa dea doi pasi inapoi, macar cat pentru un proces echitabil. Nu, nici Calin Popescu Tariceanu nu il mai poate juca pe Dragnea, tocmai si-a pierdut atuul celui onorabil din cuplu.

De Liviu Dragnea se poate atinge doar Partidul. Pana cand Partidul nu va crea un urmas demn de a sta in picioare pret de-o fotografie, langa un Dragnea aplecat din spate, Romania va ramane acolo unde e de doi ani, cu tesaturile sociale din ce in ce mai fragilizate, cu medici cardiologi doar pe hartie, cu Ionuti care mor din cauza unor bacterii din spital, cu scoala din ce in ce mai mediocra, dar cu o Catedrala a Neamului binecuvantata, dughinist, de presedintele Academiei Romane.

Partidul se va fi salvat.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...